Kilpailut

Henri Halosen lasit särkyivät MM-kisamatkalla, ja odottamaton käänne kiteyttää baarimestarin työn luonteen

Henri Halonen tositoimissa World Class -finaalissa São Paulossa. Baarimestarit tarjoilivat cocktailinsa kisatuomareille aikarajan puitteissa. KUVA Kenneth Löfström

World Class Cocktail Competition on baarialan suurimpia ja arvostetuimpia kansainvälisiä kilpailuja. Osallistujia oli tänä vuonna yli kymmenen tuhatta, joista 54 parasta selviytyi kotimaidensa karsintojen kautta finaaliin.

Yksi heistä oli helsinkiläisessä Mat Distrikt -ravintolassa työskentelevä Henri Halonen, joka voitti Suomen-karsinnan kesäkuussa. Voitokas karsintadrinkki vaati viiden päivän työn: pohjan Halonen rakensi rommista, jota hän kypsytteli ja pakasti. Välissä hän maustoi cocktailia koivupölleillä (kyllä, siitä puusta sahatuilla). Mukaan tuli karamellisiirappia, paahdettuja karpaloita ja ruskistettua voita. Solera-menetelmää mukailevan suorituksen lopputuloksena syntyi makea, täyteläinen ja mausteinen juoma, jolla Halonen kuittasi paikan World Class -finaalissa.

Kaikessa hengästyttävyydessään karsintadrinkki antaa hyvän kuvan siitä, millaista ymmärrystä, osaamista ja luovuutta kilpailussa vaaditaan. Juomien ja raaka-aineiden tuntemuksen lisäksi kisassa arvioidaan tekniikkaa, tarinallisuutta ja näyttävyyttä.

Finaalissa yhtenä tehtävistä oli Make It a Ten, jossa tuli luoda rituaaliteemainen cocktail Tanqueray 10 -ginistä. Halonen valitsi juomansa pohjaksi Army & Navy -klassikkococktailin, ja loihti omaan versioonsa tonkapavulla brasilialaisuutta – finaali kun järjestettiin Brasiliassa. Rituaalin tuntua toi onnenkeksi, jonka tuomarit saivat Haloselta murrettavakseen.

”Lisäksi opetin tuomarit laskemaan suomeksi kymmeneen”, Halonen kertoo Avecille jiposta, jolla sai ympättyä ginimerkissä esiintyvän kympin mukaan kokonaisuuteen.

Iso osa baariammattilaisen työtä on sosiaalisuus – ja siihen Halonenkin kisasuorituksessaan panosti.

”Sain suorituksiini lisäpontta keskusteluista tuomareiden kanssa. Kyselin heiltä kaikenlaista, ihan että miten menee ja oletko ensimmäistä kertaa Brasiliassa. Kokemukseen tuli aitoutta, kun kuuntelin heidän vastauksensa ja reagoin niihin.”

Lasinaluset ja ystävällinen norjalainen

Tehtävänannot toimitettiin kilpailijoille elokuussa. Aikataulu oli tiukempi kuin aikaisempina vuosina: reseptit oli valmisteltava neljässä viikossa.

Halonen konsultoi Diageon brändilähettilästä Kenneth Löfströmiä, baarimestari Liisa Lindroosia, kokki Simo Pietarista ja muita kollegoitaan, ja ideat syntyivät kivuttomasti. Aperitiivitehtävän pohjana Halonen luotti klassiseen French 75 -cocktailiin, joka on hänen luottovalintansa tervetuliaismaljaksi.

”Hajotimme sen ihan palasiksi, kasasimme takaisin yhteen ja hapotimme. Maustoin samppanjan kamomillalla, limen basilikalla, appelsiinin fenkolilla ja buustasin greippiä verigreipillä. Sitten tuli maitopesu ja lopuksi vielä hapotus. Raikas, kupliva juoma pienellä bitterisyydellä”, Halonen kuvailee.

Yhdessä finaalihaasteista Halonen pääsi miettimään makupareja 12-vuotiaalle Johnnie Walker -viskille. Hän rakensi konseptin hunajan varaan ja kehitti tarinan mehiläisestä, joka pöristelee Skotlannin ja Suomen kautta Brasiliaan. Kuuden juoman yhdistelmä oli viimeisen päälle mietitty – tai no, melkein ainakin: viskipullon ympärille kauniisti hunajakennon muotoon aseteltujen kisajuomien alta nimittäin puuttuivat lasinaluset.

”Niitä emme tulleet ajatelleeksi. Norjan edustaja auttoi printtaamalla meille hienot kuusikulmaiset lasinaluset. Saimme ne viisi minuuttia ennen kisasuoritusta”, Halonen kiittelee.

Odottamaton käänne

Finaalissa tehtävänä oli myös visioida, miten Margarita ja Paloma -cocktailit juodaan 20 vuoden päästä.

”Brasilia on maailman suurin sokerinvientimaa. Kehitin tarinan, jossa tulevaisuuden maailmassa juomalasit tehdään sokerista: voit lopuksi vaikka syödä sen, joten hävikkiäkään ei synny. Tein silikonimassasta muotit ja valmistin komeat pääkallolasit Mannitol- ja Isomalt-sokerista – ja melkein kaikki menivät paskaksi lentokoneessa”, Halonen nauraa.

Ei auttanut kuin luoda uusi suunnitelma.

”Jäljellä oli yksi iso ja yksi pikkukallo, joten käänsin lennosta että tämä on exhibition, tervetuloa. Prese meni hyvin, mutta tuomarit vähän ihmettelivät, miksei laseja ole enempää. Kisa oli niin tiukka, että silloin tiesin, että tämän mokan jälkeen ei enää mennä parhaan kahdentoista joukkoon”, Halonen toteaa.

”Kelasin että vedetään nyt täysillä loppuun asti. Me olemme baarimikkoja, ja kun jotakin yllättävää tapahtuu tiskin takana, silloin siihen tilanteeseen muokkaudutaan.”

World Class -voiton vei lopulta nimiinsä kanadalainen Jacob Martin. Halosen kohtaloksi jäi karsiutuminen kisan viimeisestä vaiheesta.

”Mikään ei jäänyt kaivertamaan, koska jätin kaiken sinne lavalle. Tein parhaani niillä eväillä mitä käytössä oli. Pääsin toteuttamaan hulluimmat ideani ja mittaamaan oman tasoni maailman parhaita vastaan. Oli kiva nähdä, että suomalaisena ideani ovat ihan samaa tasoa kuin muualta tulevilla. Meidän pitäisi Suomessa olla vielä ylpeämpiä cocktailosaamisestamme ja viedä sanaa eteenpäin”, Halonen rohkaisee.

LUE MYÖS: Suomen palkituin sommelier Samuil Angelov: Ravintolatyössä ADHD voi olla valtava voimavara

LUE MYÖS: Rommi on uusi vodka, sanoo Janette Bertényi – kokeile näitä makupareja

Monissa baareissa ja ravintoloissa työskennellyt Henri Halonen on baarityön konkari. KUVA Kenneth Löfström


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker