Aromi
SUOSITTELEMME: Natasha Henriksson haluaa olla Suomen paras tarjoilija: "Ei ole kyse siitä, että saan myytyä paljon"
SUOSITTELEMME: Pääkirjoitus: Kaveri hommiin, sinulle rahaa – rekrytointibonus helpottaa työvoimapulassa
SUOSITTELEMME: Vastaa Aromin lukijakyselyyn ja voit voittaa upean hotellipaketin ja illallisen
Reseptit

Mausta nyhtökaura ja muut kasviproteiinit hyvin! 5 mahtavaa reseptiä

Maija Itkosen ja Reetta Kivelän kaurainnovaatio tehtiin ruuaksi, joka muuttaisi maailmaa. Mutta jotta maailma muuttuisi, keksinnön piti täyttää muutama kriteeri.

Sen täytyi olla terveellistä, helppo valmistaa ja hyvänmakuista.

Nyt Gold&Greenin tuotevalikoimaan kuuluu maustamattoman ”Nyhtiksen” lisäksi maustettuja Nyhtökaura-tuotteita sekä Delikaura-tuotteita, jotka ovat marinoituja, käyttövalmiita kaura-herne-härkäpapupaloja. Kasvipohjaisten proteiinituotteiden tarjonta kasvaa, kuten kysyntäkin, joten maailma on muuttumassa. Jo joka kolmas eurooppalainen on tilastojen mukaan kasvissyöjä, vegaani tai fleksaaja, joka syö kasvispainotteisesti.

Maustamisella on avainrooli kaikkien mietojen kasviproteiinien käytössä. Gold&Greenin Creative Chef Sam McCormick neuvoo annostelemaan maustekastikkeita ja kuivamausteita selvästi enemmän kuin muita proteiineja valmistettaessa. Tuoretuotteina ja pakasteina saatavat kasviproteiinit kannattaa lämmittää mausteiden kanssa ja lisätä ruokaan vasta lopuksi, jotta niiden maku ja rakenne ovat tarjoiluhetkellä parhaimmillaan.

McCormick neuvoo paistamaan tuotteita valmiin maustekastikkeen tai oman marinadin kanssa pannulla tai uunissa GN-vuoassa muutaman minuutin ajan. Jos lopputuloksesta haluaa kostean, liesi säädetään keskilämmölle, tai jos rapeamman, nostetaan hieman lämpöä.

Jos maustamiseen käytetään kuivamausteita, kannattaa mukaan lisätä reilusti öljyä, jotta tuotteet imaisevat itseensä kunnolla makua.

Raaka-aineiden käytön helppous ja nopeus ovat valttia, kun kasvis- ja vegaaniruokia tehdään keittiössä muiden ruokien rinnalla. Tuttujen Nyhtökauran ja Delikauran lisäksi Gold&Greenin valikoimaan on nyt tullut vielä helppokäyttöisemmät proteiinirakeet jai -lastut.

Ne ovat kuivatuotteita, jotka voi annostella valmistettavaan ruokaan suoraan pakkauksesta, liottamatta ja lämmittämättä, ja kypsentää muiden raaka-aineiden kanssa.

Lastuja voi käyttää esimerkiksi lämpimissä ruuissa lihan sijaan.

Ne voi lisätä ruokaan sellaisenaan tai muotoilla vaikka pihveiksi tai pyöryköiksi. Proteiinirakeet toimivat hyvin muun muassa taikinoissa, täytteissä ja proteiinismoothieissa.

Sam McCormick. KUVA: Gold&Green

Sam McCormick

Töissä: Gold&Greenin tuotekehitystiimin Creative Chef.

Vapaalla: sienestää, marjastaa ja kerää villiyrttejä.

Motto: Vähemmän kuluttamista, vähemmän jätettä.


Nyhtökaura Sloppy Joe -burgerit. KUVA: Gold&Green

Nyhtökaura Sloppy Joe -burgerit

30 kpl

1,5 kg Nyhtökaura Nudea

500 ml Chipotle BBQ -kastiketta

30        sämpylää

500 g   lehtikaalia paloiteltuna

5          punasipulia ohueksi viipaloituina

30        viipaletta voimakasta cheddaria

Paista Nyhtökaura BBQ-kastikkeessa. Paahda sämpylöiden leikkuupinnat.

Lämmitä uuni 230 asteeseen. Aseta sämpylöiden pohjat pellille. Jaa niille lehtikaalit, Nyhtökaura, punasipulit ja juustot. Paista uunissa 2–3 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.

Aseta sämpylöiden kannet paikoilleen. Tarjoa ranskalaisten perunoiden kanssa.

Vinkki! Pidä liesi keskilämmöllä, kun teet kostean sloppy joe -kastikkeen.

Lihaton lasagne. KUVA: Gold&Green

Lihaton lasagne

30–40 annosta

800 g   Gold&Green-proteiinilastuja

Tomaattikastike

900 g   viipaloitua sipulia

160 g   hienonnettua valkosipulia

260 g   öljyä

240 g   tomaattisosetta

8 kg     tomaattimurskaa

200 g   kasvisliemikuutioita

40 g     sokeria

30 g     kuivattua yrttiseosta

50 g     suolaa

16 g     mustapippuria

Bechamel-kastike

2 l        maitoa

10 g     suolaa

4 g       muskottipähkinää

2 g       laakerinlehteä

240 g   voita

240 g   jauhoja

Lisäksi

2 kg     raastettua mozzarellaa

800 g   lasagnelevyjä

Paista sipuli ja valkosipuli öljyssä (60 g). Lisää mausteet ja tomaattisose, paista kunnes seos on karamellisoitunut. Lisää tomaattimurska, kasvisliemi, sokeri ja mausteet, hauduta tunti. Lisää proteiinilastut ja loppu öljy kuumaan mutta ei kiehuvaan kastikkeeseen.

Kuumenna maito ja mausteet. Sulata voi, lisää jauhot ja keitä 5 minuuttia. Lisää kuumaa maitoa vähitellen 10–15 minuutin ajan. Siivilöi kastike.

Kokoa lasagne ja paista 175 asteessa peitettynä 30 minuuttia ja ilman kantta 15–20 minuuttia.

Vinkki! Proteiinilastut sopivat moneen. Lisää niitä sellaisinaan jopa mysliin ja granolaan.

Nyhtökaura tikka masala. KUVA: Gold&Green

Nyhtökaura tikka masala

25 annosta

1 kg     sipulia viipaloituna

100 g   murskattua valkosipulia

100 g   hienonnettua inkivääriä

2,5 kg perunoita kuorittuna ja paloiteltuna

3 kg     kukkakaalia paloiteltuna

3,5 kg tomaattimurskaa

2 l        kookosmaitoa

700 g   tikka masala paste -mausteseosta

70 g     paprikajauhetta

1,5 kg Nyhtökaura Nudea

3 pnt    korianteria lehdiksi irrotettuna

8          chiliä viipaloituina

öljyä paistamiseen

Kuullota sipuli, valkosipuli ja inkivääri öljyssä pannulla. Lisää perunat ja kukkakaali ja paista 3–4 minuuttia.

Lisää tomaattimurska, kookosmaito, tikka masala ja paprikajauhe. Hauduta, kunnes perunat ovat kypsiä.

Paista Nyhtökauraa toisessa pannulla öljyssä 3–4 minuuttia ja lisää se ruokaan. Hauduta vielä 2 minuuttia, jotta maut imeytyvät.

Koristele tuoreella korianterilla ja inkiväärillä. Tarjoa esimerkiksi villiriisin kanssa.

Vinkki! Lisää makua! Paista Nyhtökaura pannulla inkiväärin kanssa.

Kasviswrapit delikauralla. KUVA: Gold&Green

Kasviswrapit delikauralla

30 kpl

1,5 kg savu-BBQ-marinoitua Delikauraa

1,4 kg BBQ-kastiketta

3 kg     keitettyä riisiä

3 kg     salaattia revittynä

2 kg     paprikaviipaleita

2 kg     tomaattipaloja

30        tortillaa

Marinoi Delikaura BBQ-kastikkeessa. Keitä riisi ja käsittele kasvikset.

Kokoa wrapit asettamalla tortillalle ensin salaattia, sitten riisiä, paprikaviipaleita, Delikauraa ja tomaattia.

Rullaa tortillat wrapeiksi.

Riisinuudelisalaatti delikauralla. KUVA: Gold&Green

Riisinuudelisalaatti delikauralla

10 annosta

400 g   chili-inkiväärimarinoitua Delikauraa

450 g   sweet chili tai Asian style soy -kastiketta

500 g   riisinuudeleita

500 g   salaattia

300 g   kurkkuviipaleita

150 g   retiisiviipaleita

300 g   punasipuliviipaleita

300 g   porkkanaraastetta

300 g   yrttejä (minttua, persiljaa, ruohosipulia)

seesamiöljyä

limeä

suolaa

Marinoi Delikaura kastikkeessa. Kypsennä riisinuudelit ja käsittele kasvikset. Mausta kasvikset seesamiöljyllä, limemehulla ja suolalla.

Rakenna annokset asettamalla kerroksittain salaattia, riisinuudeleita ja kasviksia. Lisää Delikaura ja yrtit päällimmäiseksi.

Vinkki! Delikaura toimii salaateissa myös ilman marinointia.

Julkaistu Aromissa 10/21.

Suosittele kokkia

Onko yrityksessäsi ruokafilosofia, kekseliäs kokki ja reseptejä, joiden jakamisesta olisi hyötyä muillekin? Tässä sarjassa esittelemme reseptejä ja tekijöitä niiden takana.

Kerro ideasi meille: toimitus@aromilehti.fi.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja 100% hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi