Bocuse d'Or

Ismo Sipeläisen tiimi Bocuse d´Or -finaaliin

Kaisa Laanemäe, Ismo Sipeläinen ja valmentaja Kristian Vuojärvi. KUVA Santeri Stenvall, Bocuse d’Or Academy Finland ry

Suomen Bocuse d´Or -edustaja Ismo Sipeläinen tiimeineen kokkasi tiensä maailman arvostetuimman kokkikilpailun finaaliin sijoittumalla kymmenen parhaan joukkoon Norjan Trondheimissa käydyissä Euroopan karsintakilpailuissa. Ismo Sipeläisen assistenttina toimi Kaisa Laanemäe, joukkueen valmentajana Kristian Vuojärvi ja tiiminjohtajana Sasu Laukkonen.

KUVA Santeri Stenvall, Bocuse d’Or Academy Finland ry

Euroopan karsinnan voitto meni Tanskaan. Toiseksi kisassa sijoittui Ruotsi ja kolmanneksi Norja. Finaaliin Euroopan karsinnasta pääsivät myös Iso-Britannia, Ranska, Unkari, Italia, Islanti ja Slovakia. Suomi sijoittui kisassa kymmenennelle sijalle.

Maailman vaativimpana pidetyn kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali järjestetään Lyonissa tammikuussa 2025.

Suomen fanikatsomossa hurrattiin. KUVA Santeri Stenvall, Bocuse d’Or Academy Finland ry

Trondheimissa ensimmäinen kilpailuannos tehtiin kahdelle samanaikaisesti tarjoiltavalle lautaselle. Joukkueet valmistivat kaksi huippugastronomista annosta 14 hengelle, pääraaka-aineina poro ja akvaviitti. Aikaa oli neljä tuntia ja 55 minuuttia. Porosta oli käytettävä kaksi 400–700 gramman painoista sisäpaistia, noin 300–400 grammaa aikuisen poron kieltä sekä 350 grammaa poron potkaa.

Pääruoka-annoksen tuli olla lämmin ja siinä piti käyttää ainakin poron sisäpaistia. Lisäkkeenä toiselta lautaselta tarjoiltava annos saattoi olla kuuma, lämmin tai kylmä. Annoksen tuli sisältää norjalaista Linie-akvaviittia. Kieltä ja potkaa tuli käyttää vähintään yhdessä reseptissä ja akvaviittia ainakin sivulisäkkeessä.

Sipeläisen tiimin poroannos on saanut inspiraationsa suomalaisista perinteistä, luonnosta ja Ismon lapsuuden mauista. Annos sisälsi poron sisäpaistia päällystettynä pippurilla ja yrteillä. Paistirulla paistettiin poronkielivoissa. Lisäksi makuina oli selleri, puolukka ja ankanmaksa. Lisukkeena oli poron verestä tehty leipä, täytteenään karamellisoitua sipulia. Leipä glaseerattiin Linie akvaviitilla.

Toisessa tehtävässä joukkueet valmistivat annoksen, johon piti sisällyttää skrei-turskaa, kampasimpukkaa ja kapakalaa eli kuivattua turskaa. Tehtävä piti suorittaa viidessä ja puolessa tunnissa. Annos esiteltiin tuomaristolle sille erityisesti suunnitellulta vadilta. Kapakalalle oli oma tarjoiluastia. Suomen joukkueen tarjoiluvadista vastasivat Kirsti Doukas ja Kristian Saarikorpi muotoilutoimisto ja kultasepänpaja Saarikorpi Designista.

Suomen kalavati on saanut inspiraationsa turskan ja kampasimpukoiden luonnollisesta elinympäristöstä. KUVA Santeri Stenvall, Bocuse d’Or Academy Finland ry

Turskan persoonallista makua täydensivät kampasimpukan lisäksi merilevä, marinoitu kyssäkaali sekä valkoherukka-jalapenokastike. Lisukkeina tarjoiltiin suomalaisella inkiväärillä ja omenalla täytetty tartaletti, sekä erikseen tarjottava yrttinen omena- kyssäkaali- hernelisuke uppopaistetuilla kapakala-perunafrityyreillä.

Ismo Sipeläinen edustaa Suomea Bocuse d’Orissa toista kertaa. Vuonna 2019 hän sijoittui loppukilpailussa neljänneksi.

Suomi sijoittui Euroopan karsinnoissa kymmenennelle sijalle.

Juttua muokattu 20.3. klo 20.17. Lisätty Suomen tarkka sijoitus sekä täydennetty tietoja annoksista.

LUE MYÖS: Onko nyt Suomen aika? Tähtikokki Ismo Sipeläinen iskee Bocuse d’Or -kilpailuun uudella taktiikalla

LUE MYÖS: Kaisa Laanemäe on kokkilupaus, joka omistautuu nyt Ismo Sipeläisen MM-taistolle ja saattaa joskus edustaa Suomea itsekin

Ismo Sipeläinen (kuvassa keskellä) valitsi assistentikseen Kaisa Laanemäen (2. vas.) ja valmentajakseen Kristian Vuojärven (2. oik.). Vasemmalla kisatuomari Tommi Tuominen ja oikealla joukkueenjohtaja Sasu Laukkonen. KUVA Santeri Stenvall, Bocuse d’Or Academy Finland


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi