Cocktailreseptit

Vain kaksi raaka-ainetta! Tässä muutama yksinkertaisen täydellinen cocktail baarin kesärysään

Kesäkuumalla toimii yksinkertainen cocktail. Tässä kolme reseptiä ja ohjeet!

Kir Royale

Samppanjaa ja mustaherukkalikööriä yhdistävä Kir Royale on vilahtanut useaan otteeseen Emily in Paris -sarjan kolmannella tuotantokaudella, ja kansainväliset ruokasivustot, kuten All-recipes ja Delish, ovat povanneet siitä vuoden 2023 juomahittiä.

Kir Royale tarjoillaan ilman jäitä, joten kesäkuumalla on tärkeää jäähdyttää raaka-aineet huolellisesti. Samppanjan lisäksi myös likööri kannattaa pitää kylmässä, vaikka se ei säilyvyyden kannalta olekaan välttämätöntä. Alkon mukaan marjoja sisältävät liköörit säilyvät avattuna puolesta vuodesta vuoteen. Valolta suojaaminen on oleellista. Juoma pysyy erityisen kylmänä, jos tarjoilulasin jäähdyttää pakastimessa tai jäämurskalla.

Resepti: Kir Royale

1,5 cl mustaherukkalikööriä

12 cl samppanjaa

Valmistustapa rakentaminen

Lasi kuohuviinilasi

Koriste ei koristetta

Jäähdytä raaka-aineet ja tarjoilulasi. Mittaa mustaherukkalikööri kuohuviinilasiin. Lisää samppanja. Nosta kevyesti sekaisin lusikalla. Älä vispaa, jotta kuplat eivät katoa.

Vinkki! Valmista alkoholiton versio mustaherukkacordialista tai -mehusta ja alkoholittomasta kuohuviinistä.


Garibaldi

Italialaisen vallankumoussankarin Giuseppe Garibaldin mukaan nimetty Garibaldi valmistetaan punaisesta katkerosta ja tuorepuristetusta appelsiinimehusta. Unohdettu klassikko nousi Imbibe-lehden mukaan Yhdysvalloissa suosioon newyorkilaisen ravintola Danten ansiosta vuonna 2015.

Campari tuoremehulla on toki tuttu juoma suomalaisille, mutta Garibaldista erityisen tekee kuohkea rakenne. Juomaan tuleekin ehdottomasti käyttää tuorepuristettua appelsiinimehua, jonka kuuluisi olla ilmavaa. Dantessa mehu puristetaan juuri ennen tarjoilua sähköisellä mehulingolla, mutta kuohkeuden saa aikaan myös sauvasekoittimella. Sen avulla muodostuu pitkäkestoinen vaahto. Vaahdotukseen voi kokeilla myös tehosekoitinta tai maidon vaahdotukseen tarkoitettua lattevispilää.

Resepti: Garibaldi

4 cl punaista katkeroa

10–12 cl kuohkeaa tuorepuristettua appelsiinimehua

Valmistustapa rakentaminen tai rollaus

Lasi highball

Koriste appelsiinilohko

Mittaa shakerin isompaan metalliosaan katkero ja appelsiinimehu. Surauta kuohkeaksi sauvasekoittimella. Kaada lasiin ja lisää reilusti jäitä. Koristele appelsiinilohkolla.

Vinkki! Rollatessa nestettä kaadetaan shakerin jäillä täytetystä suuresta osasta siivilän läpi pienempään osaan, jolloin juoma jäähtyy ja siihen sitoutuu pieniä ilmakuplia, jotka saavat aikaan kuohkeahkon rakenteen. Jos rollaat juoman, mittaa raaka-aineet shakeriin, lisää 2–3 isoa jääpalaa ja rollaa muutaman kerran. Tarjoile kuten yllä.


Gimlet

Limecordialista ja ginistä valmistettu Gimlet syntyi käytännön sanelemana. 1800-luvulla
C-vitamiinin puutoksen aiheuttama keripukki oli yleinen ongelma laivoilla, joilla tuoretuotteiden säilytys oli mahdotonta. Vuonna 1867 brittilaivastossa tuli pakolliseksi tarjota miehistölle lime- tai sitruunamehua, joka säilöttiin sokeria lisäämällä. Näin syntynyt cordial sekoitettiin ginin kanssa, ja Gimlet oli syntynyt.

Ensimmäisissä, 1920-luvulla kirjatuissa resepteissä Gimletin valmistustekniikaksi on määritelty hämmentäminen. Ravistettaessa cocktailiin sitoutuu ilmaa, joka saa aikaan kuohkean tekstuurin. Hämmentäessä tätä ei tapahdu, ja juoma on Martinin tyyliin silkkinen ja väkevä. Monet kansainväliset cocktailsivustot, kuten Liquor.com ja Difford’s Guide kuitenkin suosittelevat Gimletin ravistamista.

Makupaletti on muuttunut kirpeämpään suuntaan 1900-luvulta, ja tuorepuristetun limemehun lisääminen on hyvä tapa raikastaa klassikkoa. Makeuden ja happamuuden tasapainoa voi säätää myös itse tehdyllä cordialilla. Gimletiä näkee valmistettavan myös suoraan limemehusta ja sokerisiirapista, mutta tällöin jää uupumaan juomalle ominainen limen kuoren aromi ja kitkeryys.

Resepti: Klassinen Gimlet

4 cl giniä

4 cl limecordialia

Valmistustapa hämmentäminen

Lasi coupe

Koriste limen kuori

Mittaa hämmennyslasiin gini ja limecordial. Lisää runsaasti jäitä. Hämmennä, kunnes juoma on kylmä ja siihen on sulanut reilusti vettä. Tuplasiivilöi jäähdytettyyn coupe-lasiin. Koristele limen kuorella.

Vinkki! Raikasta juomaa lisäämällä tuorepuristettua limemehua. Kokeile myös ravistettua versiota.

Lähde: Difford’s Guide

LUE MYÖS: Tee retki suomalaiseen tislaamoon! 10 mainiota kohdetta baariammattilaiselle

LUE MYÖS: Vaivattomassa ja näyttävässä loskajuomassa on hyvä kate – Aperol Slush ja käytännön vinkit baarimestarille


 

 


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker