Kahvilat

Lisää laskiaispullia tilaukseen? Kolme kahvilaa äänestyspaikkojen läheltä kertoo, miten heillä valmistaudutaan vaalipäivään

Fazer Café houkuttelee asiakkaita äänestyspaikan vieressä Töölössä. KUVA Outi Tuomivaara.

Töölön kirjasto on suosittu äänestyspaikka vaalipäivänä Helsingin Taka-Töölössä. Kirjastoa vastapäätä on Fazerin kahvila, jossa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivänä kiemurteli vaalikahvijono ulos asti.

Vuoropäällikkö Jenna Sällinen kertoo, että vaalipäivänä on tärkeää, että henkilökuntaa on enemmän kuin tavallisena sunnuntaina. Töölön Fazerin kahvilassa töissä on yksi työntekijä enemmän. Myös pidempi välivuoro voisi olla hyvä vaihtoehto.

Pulliakin tilataan tavallista enemmän. Etenkin laskiaispullia ja myös korvapuusteja odotetaan menevän paljon, osuuhan vaalipäivä laskiaissunnuntaihin.

”Pullia tilataan parikymmentä kappaletta tavallista sunnuntaita enemmän. Emme täällä puhu satojen pullien lisämyynnistä”, Sällinen kertoo Avecille.

Fazer Cafen vuoropäällikkö Jenna Sällinen osaa odottaa vilkasta vaalipäivää. KUVA Outi Tuomivaara

Erityisruokavaliot kilpailuetuna

Kuopiossa Snellmanin koulun äänestyspaikan vieressä sijaitseva kahvila Kantti varautuu vaalipäivään sekä työvoiman että tykötarpeiden osalta.

”Sunnuntai on meille tavallisesti yksi viikon parhaista päivistä, ellei paras. Vaalipäivänä on odotettavissa, että asiakasvirta on vielä parempi. Pärjäisimme ehkä kahden käsiparin perusmiehitykselläkin, mutta olemme varautuneet lisäksi yhdellä tiskari-siivoojalla. Asiakaspaikkoja kahvilassamme on talvisin runsaat 50″, kahvila Kanttia pyörittävän Ravintolamestarit oy:n toimitusjohtaja Eeva Mertanen taustoittaa.

Kahvilassa on tärkeää, etteivät myytävät pääse loppumaan.

”Vähän on tehty varalle puskuria, jos asiakasmäärä pääsee yllättämään. Somessa on kehuttu laskiaispullaamme kaupungin parhaaksi. Teemme itse vadelmahillon. Niille jotka eivät kaipaa pullaansa kermaa, löytyy voisilmäpullaa, ja tietysti suolaista.”

Erityisruokavalioiden hyvä huomiointi on Kantille kilpailuetu, Mertanen kertoo.

”Meillä käy paljon vegaaneja ja maidottomalla ruokavaliolla olevia. Erityisruokavaliolla olevat on siksikin tärkeää huomioida, että osana isompaa seuruetta heidän ruokavalionsa usein määrittää, mihin kahvilaan seurue suuntaa. Tyytyväinen asiakas myös kertoo kokemuksestaan eteenpäin. Meillä on vastuutehtävissä työntekijöitä, jotka ovat itse gluteenittomalla ruokavaliolla, ja heillä on hyvä näkemys gluteenittomasta kahvilatuotteesta.”

Yhteisöllisyyttä

Palataan Helsinkiin, nyt Sörnäisten kaupunginosaan. Äänestyspaikan yhteydessä Kulttuurikeskus Caisan aulassa kahvit saa valuttaa pönikästä mukaansa ilmaiseksi. Café Bruketin kassa ja maksupäätteet ovat vaalipäivänä kiinni, eikä lounaskahvila mainosta maksuttomia vaalikahvejaan somessa.

”Tarkoitus ei ole houkutella ihmisiä ilmaisella kahvilla. Vaalikahvi kuuluu vaalipäivään ja äänestämiseen. Haluamme tukea ja kiittää äänestämässä käyneitä ihmisiä ja vaalivirkailijoita, luoda tunnelmaa ja pönkittää yhteisöllisyyttä alueella. Äänestämään tulevat ihmiset käyvät ehkä meillä muulloin asiakkaana”, Cafe Bruketin yrittäjä Sini Marttinen kertoo.

Cafe Bruketin yrittäjä Sini Marttinen jutteli tuttujen asiakkaiden kanssa vaalipäivänä tammikuussa. KUVA Jaakko Sandqvist

Cafe Bruket tarjosi ilmaiskahvit myös ensimmäisen kierroksen vaalipäivänä. Kahvila ei ollut silloinkaan varsinaisesti auki, mutta aulassa istuskeli ihmisiä.

”Penkit eivät istumalla kulu. Tällaisten tilojen pitäisi olla aina enemmän käytössä, se ei ole meiltä mitään pois. Mietimme aina, millä tavoin tilojamme voisi käyttää yleiseen hyvään, siitä huolimatta että olemme voittoa tavoitteleva yritys. Kahvilaa ei vaalisunnuntainakaan välttämättä edes kannattaisi pitää auki, koska henkilöstökulut saattaisivat ylittää hyödyt.”

Itsepalvelulla toimiva kahvipiste on luottamuksenosoitus.

”Se on myös herättelyä siihen, että voimme tehdä toisillemme kivoja asioita. Jos tulee sotkua, niin siivoamme ne maanantaina. Kulttuurikeskuksen vahtimestari katsoo hieman, että maidot ja muut pysyvät siinä. Tämä on meille hirveän pieni vaiva, mutta se ilahduttaa montaa ihmistä. Vastaavalla tavalla tarjoamme ystävänpäivänä ilmaiset kahvit, ja kutsumme paikalle syrjäytymisvaarassa olevia yksinäisiä ihmisiä. Haluamme luoda kohtaamisia matalammalla kynnyksellä, ja kahvin ääressä ihmiset yleensä puhuvat ja keskustelevat.”

LUE MYÖS: Suomen odotetuin kahvila avautui, ja sinne vaelletaan jopa lumihangessa

LUE MYÖS: Omassa kahvilassa saa tehdä mitä haluaa – Tomi Oksasen päivät ovat pitkiä mutta palkitsevia

LUE MYÖS: 8 tapaa parantaa pienen ravintolan tai kahvilan kannattavuutta

Lounaskahvilana toimiva Cafe Bruket ei ole sunnuntaisin auki, mutta ensimmäisen kierroksen vaalipäivänä penkeillä ja sohvilla sai vapaasti viettää aikaa. KUVA Jaakko Sandqvist
Cafe Bruketin tiskillä olevasta pönikästä saa vaalipäivänä kahvin mukaansa, niin kauan kun tavaraa riittää. KUVA Jaakko Sandqvist


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi