Ravintolaterassi

Helsingistä löytyy talvellakin avoin ravintolaterassi – miten se on toteutettu?

Kaasulämmittimet tuovat valoa ja lämpöä. Terassi on valaistu lämpimän oranssiksi. Pensaissa on ledit. KUVA Jaakko Sandqvist

Töölönlahden ympärillä kulkee vilkas ulkoilureitti, jolta on helppo poiketa kahvilaan. Syksyn ja talven pimeydessä Pikku-Finlandian valot näkyvät kauas. Lounaskahvilan terassi on auki ympäri vuoden.

”Alkuperäisissä suunnitelmissa terassilla piti olla avotulia, jotka houkuttelisivat ihmisiä kaukaa. Siinä pääsi vähän unohtumaan, että kyseessä on kuitenkin puurakennus”, Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen muistelee Avecille.

Avotulien sijaan terassille hankittiin kaasukäyttöisiä terassilämmittimiä. Seinään asennettiin kaksi lämmitintä, jotka asiakkaat voivat itse kytkeä halutessaan päälle.

”Terassin yhteyteen harkittiin myös kasvihuonemaista lasirakennusta, mutta emme halunneet lähteä mutkikkaaseen lupaprosessiin”, Tolonen kertoo.

Pikku-Finlandia toimii väistötilana Finlandia-talon remontin ajan. Lounaskahvila terasseineen on ollut kesäisin suosittu. Kylmimpinä pakkaspäivinä terassilla on hiljaista, mutta sesonki on pitkittymässä Suomessakin.

”Helsingin ilmat alkavat olla sellaisia, että esimerkiksi tällainen 10-asteinen syysilta muistuttaa esimerkiksi Prahan ilmastoa”, Tolonen huomautti talviterassin avajaisissa marraskuisena iltana.

Viime talvena terassin ylivoimaisesti suosituin viikko kytkeytyi valotaidetapahtuma Lux Helsinkiin, jonka teoksia oli sijoitettu lähistölle.

”Silloin oli tosi paljon kävijöitä. Osa kertoi ajatelleensa meidän olevan osa Lux Helsinki -kokonaisuutta”, Tolonen kertoo ja viittaa Pikku-Finlandian valaistukseen.

”Tänäkin vuonna Lux Helsingin teoksia on ripoteltu Töölönlahdelle, ja toivomme samankaltaista suosiota.”

Tekisinkö ravintolaani talviterassin?

Kolme vinkkiä Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Toloselta.

  1. Tee terassikäynnistä elämys. ”Lähesty asiaa psykologisesta kulmasta. Millainen vaikutus käynnillä on? Terassilla ei ole seiniä, mutta siitä voi silti luoda oman, suojaisen tilansa. Olemme käyttäneet terassilla esimerkiksi isoa punaista mattoa, ja valaistuksella saa tehtyä paljon. Kaasulämmittimiä ja taljoja voi siirrellä.”
  2. Viini lämmittää. ”Meillä on laadukas valikoima sommelier Samuil Angelovin firman Muru Winesin viinejä. Käytössä on myös lounastarjouksia, jossa viinin saa halvemmalla. Suomessa pelätään turhaan viinin tarjoamista ruokajuomaksi lounaallakin.”
  3. Varmista, että asiakkailla on mahdollisuus mennä myös sisätiloihin lämmittelemään. ”Terassi on auki silloin kun kahvilakin on, mutta ei koskaan yksinään. Ihmiset voivat mennä aina sisällekin.”

LUE MYÖS: Omassa kahvilassa saa tehdä mitä haluaa – Tomi Oksasen päivät ovat pitkiä mutta palkitsevia

LUE MYÖS: Tältä näyttää Helsinkiin avautunut hulppea kattoravintola – ravintoloitsija iloitsee muutoksesta: ”Ei olisi onnistunut menneinä vuosina”

LUE MYÖS: Suomen palkituin sommelier Samuil Angelov: Ravintolatyössä ADHD voi olla valtava voimavara

Sisälle voi hakeutua lämmittelemään. Talvella käytössä on pienempi terassi kuin kesällä. KUVA Jaakko Sandqvist


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi