Verotus

Tuleva hallitus nostamassa pääsylippujen alvia – Muusikkojen liitto on pettynyt

Kesäkuun puolivälissä julkaistussa hallitusohjelmassa maalataan taiteelle ja kulttuurille tärkeää roolia niin psyykkiselle selviytymiskyvylle ja joustavuudelle, kokonaisturvallisuudelle kuin kansalliselle yhteenkuuluvuuden tunteelle. Samaan aikaan kuitenkin alalta vedetään mattoa alta muun muassa korottamalla pääsylippujen verokantaa kymmenestä neljääntoista eli 40:llä prosentilla. Pääsylippujen historiallisen kovat inflaatiosta ja kustannusten noususta syntyneet korotuspaineet sinetöidään korottamalla arvonlisäverokantaa, toteaa Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen tiedotteessa.

”On rohkaisevaa, että hallitus uskoo kulttuurin kasvupotentiaaliin, mutta sitä pitäisi ensin vahvistaa konkreettisilla toimilla. Livemusiikin toimijoiden korotusvara on jo syöty.”

Kulttuurin itseisarvoa korostetaan, konkretia vähissä

Hallitusohjelmassa korostetaan kulttuurialan kasvuajatusta, jonka pitäisi vahvistaa koko yhteiskunnan hyvinvointia, luovuutta ja kestävyyttä. Konkretia on kuitenkin vielä vähissä, sanoo Vänttinen.

”Erittäin positiivista on, että hallitus on nostanut ohjelmaansa luovien alojen peräänkuuluttaman poikkihallinnollisen kasvustrategian toteuttamisen.”

Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalojen välille rakennetaan pysyvät yhteistyön käytännöt. Niillä koordinoidaan kulttuuri- ja taidealojen elinvoimaa edistäviä toimia yhteistyössä alan toimijoiden ja edustajien kanssa. Myös taiteen ja luovien alojen kansainvälistymisen edellytyksiä luvataan parantaa ja alan roolia maakuvatyössä vahvistaa.

Freelancerit erityisenä huomion kohteena

Orpon hallitus ei ole ensimmäinen, joka lupaa ratkaista luovien alojen sosiaali- ja työttömyysturvaongelmia, Muusiikkojen liitto muistuttaa. Hallitusohjelmassa ratkaistavia ongelmia ei ole kuitenkaan eroteltu.

”Mutta tältä osin odotamme rakentavaa yhteistyötä ja ennen kaikkea toimeen ryhtymistä.”

Freelancereiden asema mainitaan erityisenä huomion kohteena. Palkansaajille ja työttömille hallitus tarjoilee Muusikkojen liiton näkemyksen mukaan tyrmäystippoja. Vänttinen arvioi, että työmarkkinoille luodaan toimilla vastakkainasettelujen kärjistymistä ja kuohuntaa.

”Nähtäväksi jää, onko työtaisteluoikeuden rajoittaminen ohjelman mukaisesti mahdollista Suomen kansainvälisten velvoitteiden puitteissa. Myönteistä on, että työperäisen hyväksikäytön rangaistukset ovat koventumassa.”

LUE MYÖS: Tapahtumateollisuus: Elämme vaikuttamistyön kulta-aikaa – näitä edistämme juuri nyt


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento