Ravintolat

Vaasalainen ravintola Hejm tekee kunniaa paikallisille raaka-aineille: laatua lautaselle kohtuuhintaan

Muutaman korttelin päässä Vaasan torista seisoo arkkitehtuurisesti kiinnostava moderni puurakennus, joka tunnetaan nimellä Fiskets hus, Kalastuksen talo. Vuonna 2019 valmistuneessa rakennuksessa toimivat Pohjanmaan Kalastajaliitto, kalakauppa Fiskdisken sekä ravintola Hejm, jota pyörittää joukko kovan luokan ammattilaisia.

Ravintolan päivittäisestä toiminnasta vastaavat Vuoden kokki 2017 Mattias Åhman sekä saman kisan moninkertainen finalisti Simon Selin. Hejmin idean takana on kolmas konkari, Ströms­östäkin tuttu Micke Björklund, joka valittiin Vuoden kokiksi vuonna 1997. Ravintolapäällikkönä ja viinivastaavana toimii Mattias Åhmanin puoliso Anna Åhman.

Fiskets hus
Kalastuksen talo, Fiskets hus, valmistui vuonna 2019. KUVAT Linus Lindholm / Hejm

Uhkia

Hejmissä halutaan tarjota ruokaa jokaiseen makuun. Inflaatiosta ja energian hinnan noususta huolimatta Hejmissä halutaan pitää kuluttajaystävällisestä hintatasosta kiinni ja säilyttää ravintola oman rahan paikkana. Raaka-aineiden hinnannousu silti huolestuttaa.

 ”Emme halua tinkiä siitä, mitä ja miten ruokaa tarjoamme. Paikalliset tuottajat ymmärtävät hyvin haasteemme, ja he pystyvät onneksi toimimaan ketterästi”, sanoo Simon Selin.

 Kun Hejmissä suunnitellaan uutta ruokalistaa, tuottajilta kysytään kulloinkin tarvittavan raaka-aineen saatavuutta tai voivatko he sitä ravintolalle kasvattaa.

 ”Yleensä yhteistyömme tuottajien suuntaan toimii hyvin. Keskustelemme paljon heidän kanssaan”, Åhman sanoo.

Hejm
Ravintola Hejm tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa. Kuvassa luomupossua, kaalia, parsakaalia ja selleripyreetä. KUVAT Linus Lindholm / Hejm

Kun Hejm avattiin kesällä 2019, Vaasassa ei ollut samalla konseptilla toimivaa ravintolaa.
Asiakkaat löysivät paikan nopeasti, joten sille oli selvästi tarvetta. Menestys on saanut omistajat kokeilemaan uutta, vaikka sitten riskillä.

 ”Olemme nyt laajentaneet tarjontaa Vaasan torin tuntumaan keväällä 2022 avattuun Restaurant Fröj’hin. Ruokaa suoraan sydämestä Vaasan keskustassa’ on sen tunnuslauseena”, Åhman kertoo.

Paikalliset raaka-aineet ovat Fröj’ssä tärkeässä roolissa, mutta makuvivahteita lainataan eri ruokakulttuureista Euroopasta Japaniin ja Amerikkaan. Fröj tarjoaa iltaisin à la cartea sekä maistelumenuja: neljän ruokalajin Pikku Fröj’n ja kuuden ruokalajin Iso Fröj’n. Perjantaisin tarjoillaan myös lounasta.

Mahdollisuuksia

Hejm mainosti alusta alkaen olevansa ”vaasalaisten uusi olohuone”. Slogan pätee edelleen. Hejmissä syödään lähiruokaa, joka maistuu kotoisan tutulle mutta on tehty intohimolla ja modernilla twistillä. Raaka-aineiden alkuperästä on tärkeä voida kertoa asiakkaille.

Hejm
Valoisasta ravintolasalista aukeaa näkymä merelle. KUVAT Linus Lindholm / Hejm

 ”Tuntuu aivan erityisen hyvältä sanoa, mistä kala on kalastettu tai kuka on kasvattanut lautaselle asettamamme punajuuren. Rakkaus Vaasan seutua ja Pohjanmaata kohtaan on näyttävä ruoka-annoksissamme”, Selin sanoo.

Olohuoneajatteluun kuuluu myös rento tunnelma asiakaspalvelussa ja viihtyisä miljöö. Hejmin sisustuksessa on selkeä idea. Tilaa suunniteltiin kaksi vuotta, rahaa oli niukasti ja paljon piti tehdä itse. Suunnitelmien pohja tehtiin E. Ahlströmin kanssa.

Tehdyt ratkaisut tarjoavat ravintoloitsijoille monia mahdollisuuksia. Ne on pyritty myös tehokkaasti hyödyntämään. Hejmin kattoterassi saa tulevana kesänä lasituksen, mikä mahdollistaa yksityistilaisuuksien järjestämisen. Niille on kova kysyntä. Vaasassa talous nousee ja kaupungin kehittymiseen on satsattu paljon.

 ”Sitä myöten meillekin on tullut mahdollisuus kehittää toimintaamme”, Åhman sanoo.

Hejmissä on joka vuosi tuotu tilaan jotain uutta.

 ”Meillä on mottona mennä koko ajan eteenpäin, mahdollisuuksia riittää. Tuleen ei saa jäädä makaamaan. Liika tyytyväisyys itseensä on vaarallista.”

Hejm
Rakkaus paikallisiin raaka-aineisiin näkyy vahvasti Hejmin annoksissa. Signature-annoksessa on marabel-perunaa, heinäsavustettua ruskistettua voivaahtoa, karviaista ja siianmätiä. KUVAT Linus Lindholm / Hejm

Haasteita

Paikalliset tuottajat ovat Hejmin voimavara. Kasvispuoleen ja lihan saatavuuteen kokit voivat olla tyytyväisiä, mutta paikallisen kalan suhteen on parantamisen varaa – olkoonkin, että Vaasan rannikko ja merialueet tarjoavat hyviä kalansaaliita kalastajille.

 ”Vuosi vuodelta hyvälaatuisen kalan saanti ympärivuotisesti on tullut meille haasteellisemmaksi. Ymmärrämme kalastuksen monet haasteet ja hankaluudet, mutta ravintolan näkökulmasta kalan laatuun tulisi satsata enemmän ”, Åhman sanoo.

Myös henkilökunnan rekrytointi on haasteellista. Vielä vuosikymmen sitten tilanne oli parempi.

 ”Työnantajan tehtävä on tehdä ravintolatyöstä mielenkiintoista, ja henkilökunnasta on tärkeää pitää koko ajan hyvää huolta ”, Selin sanoo.

Vahvuuksia

Hejmissä on kova halu parantaa kaikessa, niin keittiössä kuin salissa. Ravintolan kehittäminen on koko henkilökunnan ponnistus.

 ”Hejmin sijainti meren rannalla suosittujen kulkureittien varrella ja ydinkeskustan läheisyydessä on osoittautunut hyväksi. Keittiössä ja salissa on motivoitunutta osaamista. Sen varaan on hyvä rakentaa ”, Selin sanoo.

Hejm
Annoksissa paikalliset raaka-aineet ovat pääosassa. Kuvassa pikkelöityä ja poltettua silakkaa ja mummonkurkkuja. KUVAT Linus Lindholm / Hejm

Åhmanin mukaan parasta mainosta Hejmille ovat tyytyväiset asiakkaat.

 ”Mainontaan voi laittaa pelimerkkejä vaikka kuinka paljon, mutta meiltä tyytyväisenä poistuvat asiakkaat ovat parasta markkinointia ravintolalle. He levittävät hyvää sanaa tehokkaasti, ja hyvä viesti kantaa kauas. Mielestäni olemme onnistuneet siinä hyvin.”

LUE MYÖS: Rovaniemellä on ravintola, jota fanitetaan myös etelässä – näin Kauppayhtiö-ilmiö syntyi


Simon Selin ja Mattias Åhman
Simon Selin ja Mattias Åhman ovat menestyneet Vuoden kokki -kilpailussa. KUVAT Linus Lindholm / Hejm

Mattias Åhman

 • keittiömestari-omistaja
 • Raaka-aine Juuriselleri. Olen kasvisfriikki. Juuriselleri on monikäyttöinen kokata keittiössä eri tekniikoilla.
 • Esikuva Göteborgin Bhogaa luotsaava Gustav Knutsson ei pidä itsestään meteliä, miettii erilailla asiat ja omaa mainioita makuideoita. Olen oppinut häneltä paljon.
 • Motto Aina voi tehdä vähän paremmin.
 • Parasta Vaasassa Vaasa on sopivan kokoinen kaupunki, tarpeeksi iso eikä liian pieni. Palvelut toimivat, ja nykyään ravintolatarjontakin on parantunut paljon.

Simon Selin

 • keittiömestari-omistaja
 • Raaka-aine Kaali. Jääkaapissani löytyy aina jotain kaalia. Se on monikäyttöistä ja maku hyvä. Kaali taipuu kätevästi salaatista grilliin.
 • Esikuva Ei minulla ole esikuvia, mutta jos yksi pitää nostaa, se on Gordon Ramsay. Pidän erityisesti hänen energisyydestään keittiössä.
 • Motto Kaikki mikä tehdään, tehdään kunnolla.
 • Parasta Vaasassa Saaristo ja merellisyys. Vaasan saaristo on ainutlaatuinen ja lähellä kaupunkia, kuten muukin maaseutu.

Ravintola HEJM, Kalastuksen talo, Sininen tie 1, Vaasa

LUE MYÖS: Millaista on avata oma ravintola nyt, kun niitä kaatuu tiuhaan? Helsinkiin avatun uutuuden perustajat kertovat, mitkä asiat ratkaisevat


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi