Ravintolat

Mat Distrikt on Konepajan kultasormien uusi kortteliravintola Tehtaankadulla: arvolihaa dry age -kaapissa ja vermuteria

”Meitä on odotettu tänne, ja näillä kulmilla todellakin on tilausta kortteliravintolalle”, toteaa ravintoloitsija Riku Stenros.

Hän avasi tammikuun toisella viikolla yhdessä kumppaneidensa kanssa uuden ravintolan, joka on sen oloinen, että on ollut paikalla aina. Klassikon ainesta siis.

Onnistuminen toissasyksynä Vallilaan avatun Albina & Alexiksen kanssa sai ravintoloitsijat pitämään silmänsä auki uusien tilojen varalta, ja Tehtaankatu 12:n vapautuessa he iskivät kiinni.

”Tämä oli pakko saada, se oli rakkautta ensi silmäyksellä”, Stenros luonnehtii.

Kumppanit Teemu Aura, Antti Paasonen, Janne Ahola ja Maiju Åstedt tukevat tarinaa.

Aura kertoo, että Albinaan vaeltaa paljon väkeä myös kantakaupungista, joten toinen, keskeisempi liikepaikka oli kiikarissa. Mat Distriktin myötä syksyllä 2020 avattu Albina sai sisaren ja Stenrosin Porvooseen vuonna 2016 perustama Meat District kaupunkilaisserkun.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Tästä valitsemaan! Päivän tarjontaa esittelemässä Janne Ahola ja Teemu Aura. KUVA Mariaana Nelimarkka
Kortteliravintolan sisustuksessa on konstailemattomuuden tuntua. KUVA Mariaana Nelimarkka

Dry age -kaapillinen arvokasta lihaa

Rosoinen Vallila ja hienostuneempi Ullanlinna ovat kuin toistensa vastakohtia. Miten se vaikutti ravintolan luomiseen? Stenros ja Aura arvioivat olleensa Eirassa rohkeampia ottamaan tarjolle arvokkaampia raaka-aineita, kuten lihaa, jota kypsytetään dry age -kaapissa viikkoja ja kuukausia. 

Keittiöpäällikkö Janne Ahola kertookin, että hänellä on jo kypsymässä 400 kiloa selkää, ja toiset 400 kiloa erilaisia ruhonosia on varattuna. Raakakypsytyskaappi tulee Porvoon Meat Distriktin tapaan ruokasalin puolelle, kunhan ehtii maahan.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Keittiöpäällikkö Janne Ahola vastaa sekä Mat Distriktin että Albinan keittiöstä. KUVA Mariaana Nelimarkka
Mat Distriktissä päivittäistä työtä johtaa keittiömestari Katri Mannermaa. KUVA Mariaana Nelimarkka

Mat Distriktin baari on vermuteria

Toinen ravintolalle leimaa-antava tekijä on vermuteria. Sen ideoivat ravintolan sydämeksi juomavastaava Antti Paasonen ja baarimestari Toni Klärck.

”Baarimme keskittyy vermutteihin. Vermutit ovat olleet nousussa jo pitkään, niissä kiehtoo klassisuus ja toisaalta kokeilut ruuan kanssa”, Paasonen kertoo.

Stenros lisää, että vermuteria on juuri sellainen juttu, joka sopii Eiraan.

”Uskalsimme valita tälle alueelle tällaisen makumaailman, joka viehättää kokenutta kuluttajaa. Vermuteria on superklassinen, mutta kuitenkin uutta Suomessa.”

Ennakkoon ravintoloitsijat ajattelivat, että Mat Distriktistä tulee vallilalaista sisartaan hillitympi ja rauhallisempi. Ensimmäisten illallisten puheensorina ei kuitenkaan puhu sen puolesta. Kuuleman mukaan vermuteria on saanut erityisesti ravintolaväen innostumaan – ja baarista on lupa odottaa hyviä cocktaileja, kun siitä vastaa Toni Klärck.

LUE MYÖS: Vermutti toimii sekä sellaisenaan että cocktailissa

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Riku Stenros rakastui Tehtaankatu 12:n ravintolatilaan ensi silmäyksellä. KUVA Mariaana Nelimarkka
Teemu Aura esittelee Mat Distriktin hiiligrilliä. KUVA Mariaana Nelimarkka

Isoja makuja elegantisti

Teemu Aura kuvailee Mat Distriktille tyypillisiä makuja robusteiksi ja isoiksi. Makumaailmaan vaikuttavat eniten valmistusmenetelmät: keittiössä on hiiligrilli ja kaksi savustinta.

”Smokerylla ja hiiligrillillä haemme makua kaikkiin ruokalajeihin. Haemme robustia savua ja makujen syvyyttä”, Aura kuvailee.

Yhteistä Albinan tyylin kanssa on taululle kirjoitettu menu, josta voi valita ruokia jaettavaksi tai yksin syötäväksi. Tarjolla on klassikoita ja sesongin makuja raikkaasti, esimerkiksi tartaria ja savunieriää sitrus–katkarapusalaatin kera. Väliruuaksi on ehdolla risotto tai keitto – kuten lehdistölle tarjottu klassinen hummerivelouté.

Talon menu koostuu kuudesta ruokalajista ja maksaa 63 euroa. Ehdottomasti joka sentin arvoista. Mat Distrikt on löytänyt hyvän solmukohdan hillityn skandinaavisuuden ja brutaalin bistron rouheuden välimaastosta.

Kuvassa vasemmalta lukien Teemu Aura, Janne Ahola, Antti Paasonen, Riku Stenros ja Maiju Åstedt. KUVA Mariaana Nelimarkka

Mat Distriktissä panostetaan lihaan. KUVA Mariaana Nelimarkka
Tältä näyttää Mat Distriktin julkisivu. Tehtaankatu 12:ssa toimi vuosikymmeniä pihviravintola Amigo, joka muutti Grande Grillin entisiin tiloihin Aleksanterinkadulle. KUVA Mariaana Nelimarkka


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi