Juomatrendit

Viisi suomalaista baarimestaria kertoo tärppinsä pimeän ajan sesonkiin

Suomen baarimestarien ja kannattajien kerhon FBSK:n jäsenet kertovat, mitkä maut ja raaka-aineet innostavat heitä juuri nyt.

Kardemumma

Matias Pietarinen, Chihuahua Julep, Helsinki

Talvella siirryn usein runsaiden ja robustien makujen pariin. Suosikkejani ovat marjat ja puutarhan hedelmät säilöttynä hilloihin, marmeladeihin tai sitten etikalla maustettuihin shrubeihin. Mausteet, kuten kardemumma, neilikka, kaneli ja maustepippuri, toimivat erinomaisesti alkoholiin uutettuna tai siirapin nyanssimausteena. Lämpimät juomat ovat sesongissa vahvasti läsnä – villinä korttina vaalea misopohjainen lämmin cocktail, jonka kruunaa ruskistetulla voilla rasvapesty japanilainen viski.

Porkkana

Riina Uusimäki, Bank Food & Wine, Vaasa

Vahvat maut ja makeus ovat se juttu talvella. Itse tykkään mustapippurilla maustetusta hunajasta. Porkkana kuuluu pimeän ajan suosikkeihini. Siitä voi hyvin tehdä siirappia ja porkkanan kuoria voi uuttaa vaikkapa rommin kanssa. Talvella chili ja basilika toimivat yhdessä hyvin, ja niitä voikin yhdistää juomaan eri tavalla. Kun tuoretta basilikaa ja chilisiirappia yhdistää kumpaakin sopivassa määrin, talveen sopiva juoma on siinä.”

Sitrukset

Greta Grönholm, Loimaan Seurahuone, Loimaa

Talvella käytän voimakkaita yrttejä ja tietysti sitruksia, joista tulee mieleen ihana aurinko. Pimeinä kuukausina voi hyödyntää  erilaisia hilloja sekä lämmittäviä mausteita, kuten kardemummaa ja kanelia.

Inkivääri

Karoliina Pekka, Kåska, Helsinki

Kylmänä vuodenaikana juomissa toimivat inkivääri ja muut lämmittävät mausteet. Juomiin saa makua erilaisilla pikkelöidyillä hedelmillä, muilla pikkeleillä ja kesän säilötyillä herkuilla, kuten kirsikoilla.

Omena

Anikó Lehtinen, Laurea AMK

Kylmällä maistuvat lämmittävät juomat. Itse suosin talvella paljon omenaa yhdistettynä lämpimiin mausteisiin, kuten vaniljaan ja kardemummaan. Glögijuomia voi hyvin tehdä siideristä tai jopa karpalolonkerosta ja maustaa niitä chilillä ja talvisilla mausteilla. Karkkimaiset raaka-aineet, toffeet ja suklaat toimivat talvella hyvin juomien mausteena, kun niitä käyttää taitaen. Kylmällä sitä kun kaipaa hieman tuhdimpaa juomista.

LUE MYÖS: Rommi on ”väärinymmärretty juoma”, joka nostaa nyt päätään New Yorkin baareissa


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker