Juomatrendit

Parhaat ideat talven 2023–24 cocktaileihin – suomalaisten baarimestarien vinkit

Suomen baarimestarien yhdistyksen (FBSK) ammattilaiset vinkkaavat ajankohtaiset raaka-aineet ja ideat kylmän kauden cocktaileihin.

Milja Reijonen, Ravintola Kekäle, Levi

”Talvella toimii hyvin pihlajanmarja-rosmariinisiirappi, joka on erinomaista vaikkapa calvadoksen kanssa mutta mielenkiintoinen myös akvaviittiin yhdistettynä. Kylmän ajan juomiin saa syvän umamista makua tattisiirapista, jossa on hieman toffeemainen aromi. Sieniä sopii käyttää muutenkin, esimerkiksi kuivatusta suppilovahverosta voi tehdä kahvijuomien kaveriksi paahteisen sienifudgen.

Talvisten juomien koristeeksi sopii hyvin puolukanvarpu, joka kestää maljakossa viikkoja ja erehtyy toisinaan kukkimaankin uudestaan. Pakastaessa se muuttuu mustaksi mutta on silti kaunis juoman päällä. Keittiön puolelta voi käydä hakemassa satokauden jämiä, kuten porkkanan pikkelilientä, joka antaa selkärankaa alkoholittomille juomille. Samalla voi kuivata yrttejä pölyksi, jota voi käyttää koristeena lasin reunalla tai juoman pinnalla.”

LUE MYÖS: Täydellinen cocktail syksyyn: S’hroom of Death yhdistää sieniä, rommia, savua ja havua

Noora Mommo, Jumpru Oy ja Dyynit-tapahtumaorganisaatio, Oulu

”Itse keittelemämme glögipohja on tietysti erinomaista kuumana pikkujouluaikaan, mutta sitä voi käyttää myös maustamaan kylmiä juomia. Viski-, rommi- ja calvadospohjaiset juomat ilahtuvat pienestä mausteisesta glögitilkasta, ja sopii se myös omena- ja marjapohjaisten juomien kanssa.”

Krista Holopainen, freelance-baarimestari, Kuopio

”Juoman aromi saattaa helposti jäädä vajaaksi ammattilaisenkin käsissä, mutta karvasmantelin kanssa tätä huolta ei ole. Cocktailiin saa talvisen aromin sekoittamalla muutaman tipan karvasmanteliuutetta esimerkiksi tummaan rommiin ja suihkauttamalla tätä juoman pintaan.

Itse cocktaileissa suosin talvella trooppisia hedelmiä, jotka ovat sesongissa ja tuovat vähän aurinkoa pimeyden keskelle. Hieman erilaista makua cocktaileihin antavat myös kesällä pikkelöidyt hedelmät ja kasvikset.”

Riina Uusimäki, Bank Food & Wine, Vaasa

”Talvella juomissa toimivat hyvin erilaiset havut. Havuista saa aromaattisia tinktuuroita, joita voi käyttää juomien pohjana, sekä hauskoja siirappeja, jotka antavat syvempää makua juomaan. Havut ovat myös oivia talvijuomien koristeita.”

Julia Loppi, Hotel Cahkal, Kilpisjärvi

”Variksenmarjaa kasvaa täällä pohjoisessa pilvin pimein, ja siitä saa upean värisiä cocktaileja! Maultaan marja on hentoinen mutta hienostunut, ja sen varvuista saa hienoja koristeita. Variksenmarjaa voi poimia lumien tuloon saakka ja ylivuotisia marjoja vielä lumien lähdön jälkeenkin.

Marjoista myös tyrni on ihanan luonteikas – hapokas mutta upean makuinen. Tyrnillä maustettu Gin Sour kuumana juomana, nam!

Talvella innostavat tietenkin myös erilaiset mausteet, jotka tuovat syvyyttä cocktaileihin. Esimerkiksi tähtianiksella saa veikeää twistiä siirappeihin.”

LUE MYÖS: Talven cocktailtrendit: ysäriä, sinistä, tulista!

LUE MYÖS: Kaikki konjakista: Baarimestarin myyntikikat, konjakkitrendit, cocktailresepti ja yllättävä tarjoilutapa

Yllä: Irish Coffee sopii talveen. Opi kymmenen suositun cocktailin valmistaminen helposti Avecin maksuttomassa cocktailkoulussa!


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker