Väkevät

Kaikki konjakista: Baarimestarin myyntikikat, konjakkitrendit, cocktailresepti ja yllättävä tarjoilutapa

Konjakilla on edelleen maine kalliina erikoistuotteena. Freelance-baarimestari An Nguyenin mukaan perinteistä mielikuvaa voi kuitenkin muokata. Viime aikoina hän on nähnyt baarimestareiden käyttävän konjakkia yhä enemmän luovissa cocktaileissa. Syynä tähän saattaa olla se, että tutummat alkoholikategoriat on kahlattu läpi, jolloin katseet kääntyvät uusille vesille.

”Muista alkoholeista on jo paljon reseptiikkaa, mutta konjakin kohdalla on enemmän tilaa.”

Ennakkoluulot istuvat kuitenkin tiukassa, eikä Nguyen itsekään ole aina ollut niille vastustuskykyinen. Uransa alkuvaiheessa hän ei itse asiassa juuri välittänyt konjakista.

 ”En todellakaan pitänyt siitä, se oli minulle liikaa.”

Makunystyrät ovat kuitenkin vuosien varrella kehittyneet, ja nykyään Nguyen näkee konjakin huolettomana ja hedelmäisenä tisleenä. Yhtenä syynä on ollut ahkera puskeminen.

”Olen päässyt kehittämään konjakkicocktaileja, ja kun tuote on mukana päivittäisessä arjessa, siitä alkaakin pitämään.”

Nguyenin tarina on hyvä esimerkki siitä, miten asiakaskin saattaa lähestyä konjakkia. Jos tuote ei ole tuttu, sitä ei välttämättä uskalla kokeilla. Baarimestarin tehtävä on rakentaa juomasekoituksia, jotka kuulostavat niin herkullisilta, että ne houkuttelevat asiakasta riippumatta siitä, mitä alkoholia juomaan on käytetty. Hyvän lisän voi tuoda näyttävällä tarjoilulla, kuten pöydässä lisätyllä suihkeella tai liekityksellä.

An Nguyen
An Nguyen nautiskelee konjakkia erityisesti kotona kirjan kera. Bar Matessa kypsytetty rypäletisle maistui sirosta jalallisesta shottilasista. KUVAT Laura Hujanen

Yksi tie konjakkien maailmaan kulkee brandyn kautta. Konjakki kun on brandyn tapaan kypsytetty rypäletisle, joka valmistetaan Cognacin alueella Lounais-Ranskassa. Laadukkaita vastineita löytyy kuitenkin muualtakin maailmasta, ja hinta saattaa olla huomattavasti halvempi. Brandydrinkkien avulla asiakkaat voi totuttaa konjakin makumaailmaan, jolloin arvokkaamman cocktailin tilaaminen ei kenties enää epäilyttäisi samalla tavalla. Samaa vaikutusta saa myös brandyliköörien ja muiden sekoitteiden avulla.

 ”Itse tykkään paljon apricot brandy -likööreistä. Ja Jaloviina on suomalaisille tietysti tuttu!”

Pikkujoulukausi on konjakin kulta-aikaa, koska se kuuluu perinteisesti olennaisena osana yritysten juhlaillallisille. Nguyenin kotimaassa Vietnamissa konjakkia pidetään suuressa arvossa, ja sitä nautitaan tärkeissä tilaisuuksissa. Konjakki olikin ensimmäinen länsimainen alkoholi, johon Nguyen tutustui. Hänen mukaansa pikkujouluserviisissä on useampi tilanne, johon konjakkia sopii ujuttaa.

”Konjakki ei ole tyypillisin aperitiividrinkin ainesosa, mutta se sopii alkujuomaksi, jos siihen yhdistää cocktailissa kevyitä ja helppoja elementtejä. Digestiivinä konjakki on klassikko, ja lisäksi se sopii aterian jälkeen tarjoiltaviin cocktaileihin.”

Sellaisenaan konjakki tarjoillaan perinteisesti huoneenlämpöisenä tai jopa vähän lämmitettynä. Cognacin kunnassa Nguyen on kuitenkin saanut VS-konjakkia yllättäen jäädytettynä.

”Se sopii erittäin hyvin ruokien kanssa, joissa on paljon umamin makua, kuten hummeri tai ravut.”

Pakkaskylmä konjakki tarjoaa suussa lämmetessään uudenlaisen elämyksen, jonka Nguyen näkisi mielellään yleistyvän myös Suomessa.

”Se voisi olla osa rituaalia!”


Makuparit

VS eli very special

”Makuprofiililtaan nämä tuotteet ovat kevyempiä eli ne sopivat hyvin esimerkiksi aperitiivijuomiin. Toisaalta näihin voi yhdistää villimpiäkin juttuja, kuten kantarelleja, tai ne voi rasvapestä, jolloin niistä tulee entistä maukkaampia ja pyöreämpiä.”

VSOP eli very superior old pale

”Näihin yhdistäisin joko hapokkaita punaisia marjoja, kuten karpaloa, tai lähtisin rakentamaan jälkiruokajuomaa suklaan, pähkinäisyyden tai kermaisuuden kera.”

XO eli extra old

”Parhaimmillaan sellaisenaan nautittuna. Haluaisin kuitenkin kovasti kokeilla Espresso Martinia XO-konjakilla, sillä kahvi ja kermaisuus imartelisivat sitä loistavasti.”

Myyntikikka

Erityisesti konjakin kohdalla asiakkaan ymmärtäminen on tärkeää, toteaa An Nguyen. Tuotteeseen liittyy paljon mielikuvia ja ennakkoluuloja, eikä sama myyntipuhe sovi jokaiselle asiakkaalle. Asiakastuntemusta kertyy tarkkailemalla ja keskustelemalla. Onko kyseessä juhlimaan tullut kaveriporukka vai tuotteista nautiskeleva alkoholiasiantuntija? Kun asiakkaan ja hänen tarpeensa tunnistaa, on myynti helpompaa. Konjakkiin tottuneelle voi myydä mielikuvaa tuotantoalueesta ja laadusta. Vasta-alkajalle konjakin saa paremmin kaupaksi helpossa cocktailissa, ja sitä suositellessa on hyvä keskittyä tuotenimien sijaan maun kuvailuun.

Konjakkitrendit

  • Konjakilla on edelleen maine kalliina erikoistuotteena, mikä saattaa vaikuttaa sen myyntiin taloudellisesti heikkona aikana.
  • Kun muut alkoholikategoriat on kahlattu läpi, kääntyy katse konjakkiin, ja sitä näkyy enemmän myös drinkkilistoilla.
  • Pikkujoulukaudella konjakkia liikkuu yritystilaisuuksissa digestiivinä, mutta se sopii myös aperitiividrinkkeihin ja cocktaileihin.
  • Konjakin käyttö cocktaileissa nostaa VS-ikämerkittyjen tuotteiden kysyntää.

 

An Nguyen

Freelance-baarimestari

”Ihan urani alkuaikoina pääsin tarjoilemaan tuhansia euroja maksavaa Rémy Martin Louis XIII -konjakkia eräälle sulhasseurueelle. Koko serviisin olin todella jännittynyt, mutta oli myös hauskaa. Oli upeaa nähdä se arvostus, jolla he lähestyivät juomaa. He tarjosivat minullekin maistiaista, mutta jätin sen väliin, koska olin töissä.”

 

L'harmonie des saveurs
L’harmonie des saveurs. KUVAT Laura Hujanen

L’harmonie des saveurs

4 cl Martell VSOP -konjakkia

0,5 cl Choya Extra Years Umeshua

0,5 cl Xanté-likööriä

1,5 cl Monin Roasted Hazelnut -makusiirappia

2,5 cl hapotettua burratavettä*

3 dashia Fee Foam -vaahdotusuutetta

Lasi coupe

Valmistustapa ravistaminen

Koriste karamellihattaraa ja hasselpähkinää

Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin. Lisää jäitä ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi jäähdytettyyn coupe-lasiin ja koristele karamellihattaralla ja hasselpähkinämurulla.

Huom! Karamellihattara sulaa nopeasti juoman pinnalla, eli se kannattaa nostaa lasiin vasta juuri ennen nauttimista.

Hapotettu burrata-vesi*

Lisää burrata-veteen 1,5 prosenttia sitruunahappoa painon mukaan. Siivilöi kahvisuodattimen läpi ja pidä kylmässä.

LUE MYÖSAvecin ilmaisessa cocktailkoulussa opit suosituimmat drinkit tosi, tosi hyvin

LUE MYÖS: Nainenko muka ymmärtäisi viskistä? Helsinkiläinen baarimestari kertoo karun totuuden arjestaan

LUE MYÖS: Gini myy! Ginirakastaja Hanna Karlson paljastaa kikkansa myyntiin ja parhaat makuparit eri ginityyleille


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker