Kilpailut

Baarimestari Miika Mehtiö on Suomen flair-kuningas – tältä näyttää villi temppulaji flairtending

Flairin SM-kisojen konkari Miika Mehtiö nappasi voiton jo viidennen kerran. KUVA Anikó Lehtinen

Flairin SM-kilpailut käytiin Helsingissä Bar Matessa sunnuntaina 1. lokakuuta. Kokonaiskilpailun voitti Miika Mehtiö, joka lähtee edustamaan Suomea International Bartenders Associationin flairtendingin MM-kisoihin Roomaan.

Toiseksi sijoittui Vilhelm Eklund ja kolmanneksi virolainen Aleksei Nikolajev. SM-kolmikko on Mehtiö, Eklund ja Joel Österholm. Kisaan osallistui lisäksi virolainen Max Smarov.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön FBSK RY (@fbsk_ry) jakama julkaisu

Cocktail-tehtävänä oli laatia Rooster Rojo Blanco Tequila -pohjainen juoma, jossa maistuu sekä pääraaka-aine että tasapainoisesti makeus ja happamuus. Kilpailuaikaa oli viisi minuuttia.

SM-flairissa tuomaroidaan erikseen cocktailin maku ja erikseen itse tekninen esitys.

Kilpailussa nähtiin paljon taidokkaita esityksiä, joissa vaikutuksen teki sekä musiikkiin eläytyminen että liikkeiden ajastus. Tekniikkatuomarit arvioivat parhaaksi Miika Mehtiön, jolla on takanaan jo neljä aiempaa SM-voittoa. Kisakokemus näkyi tuomareiden mukaan varmuutena ja rentoutena suorituksessa.

Vilhelm Eklund, Miika Mehtiö ja Joel Österholm. KUVA Anikó Lehtinen

Makutuomarit arvioivat parhaaksi Vilhelm Eklundin cocktailin Rosa Rojan, jossa erottui kauniisti pääraaka-aine ja joka oli tasapainoisen hapan. Erikoismaininta mausta tuli Mehtiön juomalle, joka oli erinomainen kokonaisuus ja josta näkyi kisaajan kokemus. Makutuomarit muistuttivat arviointipuheenvuorossaan, että tässäkään kisassa suoritus ei lopu lasiin kaatoon, vaan itse tarjoilu on olennainen osa kokemusta.

Tekniikkatuomareita olivat VIP Bartendersin Nico Välimäki ja NPG-Groupin Timo Nyyssönen. Juomaa olivat arvioimassa FBSK:n varapuheenjohtaja Laura Suutari, BJCP-sertifioitu oluttuomari Johanna Siik sekä Chihuahua Julep -baarin Austris Stals.

Maailmanluokan taitajat kilpailivat Kalajoen hiekkasärkillä

Kansainvälisen tason flair-taituruutta nähtiin jo elokuussa Kalajoen hiekkasärkillä järjestetyissä Bacardi Flair 2023 -kisoissa. Dyynit 2023 -tapahtumassa käyty kilpailu oli osa kansainvälisen lajiliiton World Flair Associationin Grand Slam-kiertuetta. WFA:n Grand Slam-kiertue on flairtendingin korkeimman luokan kilpailu, joka koostuu useammasta osakilpailusta sijoittuen ympäri maailmaa.

Kiertueen aikana kilpailijat saavat pisteitä kilpailutuloksistaan ja kokonaispisteiden perusteella lopulta yksi kilpailijoista valitaan vuoden 2023 WFA:n maailmanmestariksi.

Vuotuisessa flairtending-kilpailussa on ajan saatossa nähty niin kilpailijoita kotimaasta kuin maailman luokan tähtiäkin. Tänä vuonna kilpailijoita oli suomalaisten Akseli Pajalan, Vilhelm Eklundin, Heikki Lehtimäen lisäksi muun muassa Argentiinasta, Japanista ja Kuubasta asti.

Bacardi Flair 2023 -kisassa voiton vei latvialainen Deniss Trifanoss. Toiselle sijalle ylsi Roman Zapata Argentiinasta ja kolmanneksi sijoittui italialainen Michael Moreni.

Dyynit Bacardi Flair 2023 -kilpailu keräsi osallistujia ympäri maailmaa. KUVA: Mika Levälampi

Alla vielä huikea taidonnäyte baarialan suurtapahtumasta Bar Convent Berlinistä viime syksyltä.