Oluttapahtumat

Suomen isojen festarien oluttarjonta on kehnoa, jyrähtää pienpanimopomo – ”Kaikkien pitäisi katsoa peiliin”

Festarikalja. KUVA Istock

Suomalaiset suurtapahtumat eivät ole oluen ystäville kummoisia paikkoja, sanoo Etko Brewing -pienpanimon toimitusjohtaja Jan Grehn.

”Juomakulttuurin näkökulmasta pienpanimoiden edustus isoissa tapahtumissa on harvinaisen vähissä. Se oli aikoinaan lähes nolla, mutta vuosi vuodelta kysytään ja vaaditaan enemmän laadukkaita pienpanimotuotteita”, Grehn sanoo Avecille.

Grehn on kokenut tapahtumajärjestäjä, muun muassa Tikkurila Festivalin perustaja. Hänen mielestään kaikilla festivaaleilla olisi parannettavaa juomapuolen suhteen.

”Kaikkien tapahtumajärjestäjien pitäisi katsoa peiliin. Otetaan esimerkiksi Flow, jossa on tajuttoman hyvä ruokakattaus ja pääosin erittäin laadukas juomakattaus. Flow’n oluttarjonta on kuitenkin heikkoa verrattuna festivaalin muuhun ruoka- ja juomatarjontaan.”

Flow’ssa – kuten monessa muussakin tapahtumassa – ongelma on, että oluttarjonta on yhden ison panimon yksinoikeudella hoitama.

”Vaikka panimo on kehittänyt ’pienpanimokujan’, se ei tee heistä pienpanimoa eikä heidän valikoimansa täytä laadukkaiden oluiden ja pienpanimo-oluiden suurta kysyntää”, Grehn jyrähtää.

Grehn näkee Euroopassa tapahtuvan muutoksen, jossa pienpanimot lyövät läpi tapahtumissa. Hänen havaintojensa mukaan megafestivaalit purkavat jo isojen panimoiden yksinoikeussopimuksia, koska näin ne saavat enemmän myyntiä.

”Muutoksen myötä kalliin lipun ostaneet asiakkaat saavat muutakin kuin isojen panimoiden ydintuotteita. Mielestäni asiakasta kuuluu palvella paremmin”, Grehn sanoo.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

LUE MYÖS: Miten Flow’ssa syötiin? Festarin ravintolat kuvina: kekseliäin, näyttävin, pisimmät jonot

Jan Grehn toivoo enemmän pienpanimo-oluita suuriin tapahtumiin. KUVA Mariaana Nelimarkka

Uusi oluttapahtuma

Pienpanimoihin keskittyvälle olutfestivaalille on tilausta niin kauan kuin suomalaisilla festivaaleilla jylläävät isoille panimoille yksinoikeuden takaavat panimosopimukset. Jan Grehnin johtama Etko Brewing järjestää Helsingissä viikonloppuna uuden Factory Craft Beer Festival -pienpanimotapahtuman.

Alueella järjestetään saman viikonlopun lauantaina Konepaja Festival, uusi tapahtuma sekin. Factory Craft Beer Festival käynnistyy perjantaina 9. kesäkuuta, joten festariviikonlopun ensimmäisestä päivästä voi povata olutharrastajien päivää. Toisena päivänä Grehn odottaa Etkon terassille ja Vallilan Kansallisteatterin tiloihin levittäytyvälle festivaalille monenlaisia kävijöitä ja musiikista nautiskelijoita.

”Myöhemmin kesällä olutkalenteri on täynnä, joten on kiva järjestää kesäkauden etkot. Meillä on matala kynnys niin harrastajille kuin ei-harrastajille”, Grehn toteaa.

Festivaalille peritään pieni pääsymaksu, joka sisältää olutlasin. Myös lapset ovat tervetulleita vanhempiensa seurassa.

Etko sai viime kesänä haltuunsa lähes sata metriä pitkän terassin Vallilan Konepajalla. Oma olutfestivaali oli mielessä heti.

”Meidän piti valita, otammeko tuhatneliöisen terassin vai ei terassia ollenkaan. Avaaminen meni viime vuonna pitkälle kesäkuuhun, joten siirsimme suosiolla tapahtuman tälle vuodelle. Miksi emme tekisi festivaalia, kun on näin nätti ja urbaani paikka”, Grehn toteaa.

Konepajan kesäterassin vetovoima on jo kesän alussa osoittautunut niin suureksi, että pienen panimon kapasiteetti on ollut ratkeamaisillaan. Suomen otteluita jääkiekon MM-kisoissa seurasi niin iso yleisö, että olutta tarvittiin koko ajan lisää.. KUVA Etko Summer Terrace

Pieni mutta ytimekäs”

Factory Craft Beer Festivalin isäntäpanimot ovat Etko Brewing ja Factory Brewing. Lisäksi mukaan on kutsuttu suomalaiset Coolhead Brew, Olarin Panimo ja Salama Brewing. Ruotsista tulee Brewski ja Norjasta Haand Bryggeriet.

”Factory Brewing on Etkon sisarpanimo, joka esittäytyy näillä festivaaleilla ensi kertaa kahden oluen voimin. Factoryssa oluenpanijallamme Jirka Ordenilla on vapaat kädet toteuttaa itseään”, Grehn kertoo.

Maahantuontia tekevä Pien tuo Factory Craft Beer Festivalille oluita Monkish Brewingiltä ja Parish Brewingiltä Yhdysvalloista, Garage Beer Companylta Barcelonasta ja Ärpus Brewingilta Latviasta.

Festarin juomatarjontaa monipuolistaa Noita Winery, joka tekee viiniä ja spritzereitä Fiskarsissa.

”Haluamme luoda pienen ja sympaattisen hyvän fiiliksen tapahtuman. Ensimmäisenä vuonna kattaus on pieni mutta ytimekäs. Tavoitteena on festari, jolla porukka viihtyy ja oluet ovat varmasti hyviä”, Grehn kuvailee.

LUE MYÖS: Juomat pääsylipun hinnalla! Tällaista oli Helsingin uudessa ja erilaisessa oluttapahtumassa

Kuratoitu ruokatuote

Factory Craft Beer Festivalilla on tuttu ruokatoimija Bang Bang BBQ, jonka myyntivaunu on pysyvästi Etkon terassilla. Grehn korostaa, että kuka vain ei parkkeeraa hänen järjestämäänsä tapahtumaan.

”Käyn ruokatoimijoiden kanssa etukäteen läpi tahtotilan ja tarpeet. Ruokatarjonnan kuratointi ja maistelu on kaikkien etu, ja sitoutan sen avulla toimijoita tekemään sen, mitä on sovittu. Ruokatoimijat arvostavat tätä toimintatapaa. He pääsevät näyttämään osaamisensa ja saavat suoraa palautetta, kun käymme ennakkoon vilpittömän dialogin. Se vaatii vaivaa, mutta haluan nähdä tämän vaivan ja palvella asiakasta”, Grehn sanoo.

Bang Bang BBQ:n kanssa lyhyt ruokalista on hiottu yhteistyössä. Pohjoismaiden suurimmalla savustimella operoiva pitmaster Kaius Gestranius toimittaa savustetut lihat terassille samalla tavalla kuin omaan ravintolaansa Kampissa. Gestranius on panostanut myös oman seitanin kehittämiseen ja optimaaliseen savustamiseen.

”Bang Bang BBQ lanseeraa festivaaleilla uuden BBQ-kastikkeen, jonka olemme luoneet yhdessä Gestraniuksen kanssa. Sen pohjana on Etkon hapanolut ja mausteena muun muassa chiliä”, Grehn intoilee.

Factory Craft Beer Festival Etko Summer Terracella Vallilan Konepajalla 9.–10. kesäkuuta 2023.

LUE MYÖS: Olutta, ei bilemusaa – haastattelussa Craft Beer Oulu -tuottaja Rauli Alaruikka

LUE MYÖS: 20-vuotias SOPP porskuttaa aina vain – olutfestarin isä kertoo menestyksen taustoista ja seuraa mielenkiinnolla kilpailijan rohkeaa kokeilua

Etkon kesäterassilla on tilaa noin tuhannen neliön verran. KUVA Mariaana Nelimarkka


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker