Ansiohaarukka

Ari Ruoho ja Terhi Vitikka palkittiin gastronomien Ansiohaarukalla – ravintola Nokan uniikki toimintamalli kerää kiitokset

Helsinkiläisen ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikka on palkittu Suomen gastronomien seuran Ansiohaarukalla tunnustuksena ansioistaan suomalaisen keittiön lipunkantajina.

20-vuotias ravintola Nokka kuvailee itseään vastuullisen ja villinä kasvaneen ruuan edelläkävijänä. Gastronomien huomiot ovat linjassa tämän kuvauksen kanssa.

”Ravintola-asiakas arvostaa mietittyä ja käsityönä valmistettua ravintolakokemusta. Ruohon ja Vitikan johtaman ravintola Nokan toimintamalli on maailman mittakaavassakin uniikki ja
kiinnostava. Keittiö osallistuu ruokasesonkien ja parhaiden pientuottajien aarteiden hankintaan ja tarjoaa tyylikkäällä tavalla ateriakokonaisuuksia, joissa maistuu suomalaisen keittiön sielu”, gastronomien puheenjohtaja Joni Kiiski perustelee.

”Työ suomalaisen keittiön ja gastronomian puolesta hakee vertaistaan. Ruoho on rohkaissut
suomalaisia käyttämään yhä enemmän riistaa ja villikalaa, innostanut ruoanlaiton pariin
mainioilla resepteillään ja opastanut päiväkotilapsia puhtaiden makujen äärelle muutamia
esimerkkejä mainitakseni.”

Ruoho iloitsee tunnustuksesta.

”Toimin niin töissä kuin vapaa-aikana arvojeni ja Nokan ideologian mukaisesti. On ilo huomata, miten suomalainen puhdas ruoka on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Wanhatuvan ankka. KUVA Teemu Mäkelä

Monimuotoinen palvelukokonaisuus

Keittiöpäällikkö Ruoho ja ravintolapäällikkö Vitikka keräävät kehut ruokakulttuurityöllään, jossa suositaan pientuottajia ja edesautetaan suomalaisen keittiön ja ruuan asemaa.

”Ravintolakokemus on enemmän kuin osiensa summa, ja ruuan ketju tiloilta, metsistä ja vesistä tunnelmalliseen ravintolapöytään sisältää monen ihmisen arvokkaan panoksen. Olemme toimineet sitoutuneen henkilökunnan kanssa pitkäjänteisesti kotimaisen ruuan parissa ja tunnustus työstämme tuntuu huikealta”, Vitikka kertoo.

”Kohtaamiset ja vierailut tuottajiemme luona kehittävät henkilökuntamme osaamispääomaa ja
sitouttaa heidät tiimiimme. Yhdessä loistavan henkilökuntamme kanssa viemme suomalaisen
gastronomian ja ruuan hienoa tarinaa eteenpäin”, Vitikka sanoo.

Gastronomit kehuvat Ruohon ja Vitikan luomusta, Nokan monimuotoista palvelukokonaisuutta. Chef Table on elämyskonsepti, jossa seurueelle varataan oma kokki, sommelier ja erilliskeittiö. Kokonaisuuteen kuuluvat lisäksi elämysillallinen kokkikoulu Kokassa (jossa kauhan varteen asetutaan itse), viinibaari sekä erilaiset tapahtumat.

Suomen gastronomien seura myöntää seuran ansiomerkin henkilölle, joka huomattavalla ja ansiokkaalla tavalla on edistänyt seuran tarkoitusperiä suomalaisen gastronomian vaalimisessa ja kehittämisessä. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Gastronomit myöntävät vuosittain Vuoden ravintola -tunnustuksen, jonka sai tänä vuonna helsinkiläinen Nolla.

Ansiohaarukka-tunnustus ehti olla tauolla 15 vuotta.

”Ansiohaarukka teki paluun, jotta saamme nostettua Vuoden ravintolan ohella myös niitä yksittäisiä henkilöitä, jotka ansaitsevat tunnustusta”, gastronomien puheenjohtaja Joni Kiiski kertoo Avecille.

LUE MYÖS: Vuoden ravintola 2022 on Nolla!

Gastronomien ansiohaarukan saaneet henkilöt:

  • Terhi Vitikka 2022
  • Ari Ruoho 2022
  • Jyrki Talvitie 2007
  • Charles Haukatsalo 2007
  • Tore Wretman 1996
  • Eero Mäkelä 1995
  • Georg H. Borgström 1995
  • Heikki Tavela 1994
  • Mysi Lahtinen 1994
  • Raili Koroma 1993
  • Johannes Koroma 1993
  • Jukka Mannerkorpi 1992
  • Anna-Maija Tanttu 1991


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi