Ravintolat

Vuoden ravintola 2022 on Nolla!

Vuoden ravintola 2022 on helsinkiläinen Nolla. Valinnan tekee vuosittain Suomen Gastronomien Seura. Gastronomit kehuvat Nollan kekseliäisyyttä ja taidokkuutta.

”Nollan kehittymistä on ollut ilahduttavaa seurata. Valitsit sitten lasillisen tiskillä pieteetillä valmistettujen näppipalojen kera tai täyden illalliskokemuksen juomineen, niin ravintolan osaamisesta saa nauttia aina sisäänkäynnistä laskun maksamiseen asti. Nolla tarjoaa asiakkailleen kovatasoisen, täysvaltaisen ja huolettoman nautinnon”, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski kertoo.

”Kotimaiset kalat, kasvikset, riista, sienet ja marjat loistavat Nollan annoksien tähtinä. Ruokalajeista huokuu gastronominen osaaminen ja makujen yhteensovittamisen taituruus. On upeaa seurata, kuinka ravintolan keittiö ja sali yhtenä tiiminä välittää esimerkiksi kokonaisena paistetun kalan arvostuksen asiakkaalle asti. Tinkimättömän käsityön ja perinteisen luonnon antimet tarkkaan hyödyntävän keittotaidon maistaa läpi vuodenaikojen.”

Raaka-aineet pyritään hankkimaan lähituotantona. KUVA Nolla

Lähituotanto kunniaan

Nolla sai alkunsa vuonna 2016, taustalla Luka Balać, Carlos Henriques ja Albert Franch Sunyer. Ravintola perustaa toimintansa ympäristöystävällisyydelle. Nolla pyrkii minimoimaan jätteen määrän ja optimoimaan vesi- ja energiatehokkuuden.

”Nollan konsepti on rakentunut kestävän kehityksen arvojen ympärille ja niiden mukaan toimiminen on meille itsestäänselvyys. Emme ole koskaan valmiita, ja siksi pyrimme kehittämään toimintaamme jatkossakin. Olisikin ihan mahtavaa nähdä, että tulevaisuudessa kestävä kehitys ja kiertotalous olisivat ravintola-alalla niin arkipäiväisiä asioita, ettei niitä tarvitsisi erikseen edes korostaa”, ravintoloitsija Luka Balać kertoo.

”On ollut mahtavaa huomata, että kestävä kehitys ei tarkoita kompromisseja ruoan laatuun. Tarjoamme vieraillemme annoksia, joissa eteläeurooppalaiset juuremme näkyvät ja lähituotetut sesonkiraaka-aineet pääsevät loistamaan.”

Gastronomit kehuvat Nollan juomalistaa ytimekkääksi ja ympäristöä kunnioittavaksi. Oluet tekee oman talon panimo Mamu Brewing.

”Meillä on ilo tehdä yhteistyötä monien pienten viinitilojen ja tuottajien kanssa, jotka jakavat arvomme. On mukava ilahduttaa Nollan vieraita laadukkailla viineillä, joilla on mielenkiintoinen tarina. Panimotoimintaan päädyimme sattuman kautta, mutta omien oluiden kehittäminen on ollut valtavan mielenkiintoista. Valmistamme paikan päällä vivahteikkaita ja pääosin matalan alkoholipitoisuuden oluita, jotka sopivat hyvin yhteen Nollan ruoan kanssa”, ravintoloitsija Balać kertoo.

Suomen Gastronomien Seura hehkuttaa Nollan tunnelmaa ja sisustusta. Astiat ovat käsityötä, aterimet kierrätettyjä ja lautasliinat pellavaa. Pöydissä komeilee kakkoslaatuisia koristemaljakoita.

”Monet tärkeät päätökset tehdään suunnittelupöydällä, ja Nollassa kaikki ennakkoon suunniteltu on herätetty hienosti henkiin sekä viety loppuun asti johdonmukaisen palvelukokemuksen tuottamiseksi”, Gastronomien Kiiski kehuu.

Tarjoiluastioiden ei tarvitse olla linjassa keskenään. KUVA Nolla
Ravintolasalin nurkassa oleva kompostori tuottaa multaa, joka päätyy viljelijöiden käyttöön. KUVA Nolla

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Yllä: Anikó Lehtinen haastatteli Nollan Carlos Henriquesia Pilkun jälkeen -podcastissa syksyllä 2020.

Nolla sijaitsee Helsingin keskustassa, osoitteessa Fredrikinkatu 22. KUVA Nolla


Suomen Gastronomien Seuran valitsemat Vuoden ravintolat

2021 Ei valittu

2020 Ravintola Aanaar, Inari

2019 Ravintola Chapter, Helsinki

2018 Ravintola Kaskis, Turku

2017 Ravintola Grön, Helsinki

2016 Ravintola Roux, Lahti

2015 Ravintola Spis, Helsinki

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W. Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus, Helsinki

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman, Helsinki

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine, Helsinki

1985 Palace Gourmet, Helsinki


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi