Ravintolat

Nyt löytyi oikeasti erilainen burgeri – Avec tutustui 16 ravintolan uudistettuun Viru-keskukseen Tallinnassa

Tallinnan-kävijöiden reitille osuu Viru-keskus. Koko keskuksen uudistuksen valmistumista juhlittiin toukokuussa, mutta Viru Food Hall valmistui jo viime kesänä. Katutason avarassa tilassa on 16 ruokatoimijaa. Jonkin verran vaihtuvuuttakin on jo ehtinyt olla.

Suomalaisten suosima Hesburger sai väistyä, kun Viru-keskuksen ruokapalvelut uudistettiin. Markkinointijohtaja Kristel Sooaru kertoo, että tilalle haluttiin paikka, jossa ihmiset voisivat seurustella ja nautiskella.

”Miljoonan kävijän raja rikkoutui puolessa vuodessa, joten voi sanoa meidän onnistuneen tavoitteessamme”, Sooaru sanoo.

Burgeri, jota ei kannata syödä käsin

White Guide -ravintolaoppaan Viron-painos suosittelee kahta Viru Food Hallin ravintolaa. Toinen näistä on yksi Food Hallin pysyvistä suosikeista, F. Burger. F niin kuin Fomenko, virolaisten tuntema tv-kokki Dimitri Fomenko, joka pyörittää ravintolaa yhdessä vaimonsa Eva Huntin kanssa.

Burgeripaikkaa on siunattu parhaalla mahdollisella sijainnilla: se on koko Food Hallin keskellä. Burgerille se antaa ihan uuden sisällön.

”Haluamme todistaa, että pikaruoka voi olla terveellistä. Olemme mitä syömme! Jos syöt huonoa ruokaa, et voi hyvin”, Hunt sanoo.

F. Burgerin listalla onkin perinteisten burgerien lisäksi versioita, joissa sämpylä on korvattu kasviksilla. Perunarösti, portobello ja avokado toimivat kolmen eri burgerin runkona. Samalla ne pelastavat niiden päivän, joille gluteeni ja tavalliset sämpylät eivät sovi.

Fomenkon tausta on fine diningissa. Nyt F. Burger on pariskunnan ainoa ravintola, ja heidät tapaakin päivittäin tiskin takana. Burgeripaikan tyyli on kunnianhimoinen: raaka-aineet vaihtuvat kauden mukaan. Keväällä oli tarjolla tartar kaviaarilla. Peuraburgerin kastikkeena toimii karhunlaukkapesto.

”Suosittelen syömään annokset haarukalla ja veitsellä, nämä eivät ole käsin syötäviä burgereita. Burgerimme eivät myöskään kestä kuljetusta – syö paikan päällä”, Fomenko vinkkaa.

Food Court -konseptin mukaisesti asiakas voi valita, minkä ravintolan tiskiltä ruokansa valitsee. Vaihtoehtoja on 16. KUVA Outi Tuomivaara

Lattarifiilistä

Toinen White Guiden suosittelema ravintola, joka edelleen toimii Viru Food Hallissa, on Stereo Streetfood. Autenttista latinalaisamerikkalaista ruokaa tarjoava Stereo on ravintoloitsija Tiina Kõresoon näkemys siitä, millaista ostoskeskusruoka voi olla. Kõresoo tunnetaan myös Saltista, joka on yksi Tallinnan pidetyimmistä illallisravintoloista.

Stereo vie makumatkalle kauas: Kõresoo rakastaa matkustamista ja on ihastunut viime vuosien aikana Väli- ja Etelä-Amerikan maihin. Hän toi makumuistoja matkoiltaan aluksi Saltiin, mutta ei halunnut muuttaa sen ideaa liikaa.

”Matkustaminen, katuruoka ja food courtit ovat intohimoni. Kun minulle tarjoutui mahdollisuus avata ravintola Viru Food Halliin, tiesin heti, mitä haluan tehdä siellä”, Kõresoo kertoo.

Hän uskoo food courtien vetovoimaan, ne ovat trendikkäitä muualla maailmassa.

”Meillä on paitsi street food -henkistä ruokaa, myös latinalaisen Amerikan juomiin keskittyvä viinibaari. On ihanaa, kun ihmiset vähitellen oppivat, että food courtiin voi laittautua ja tulla nautiskelemaan ihan kuin ravintolaan”, Kõresoo toteaa.

Kõresoo on myös Pärnun ja Haapsalun isojen ruokatapahtumien järjestäjä. Uusi aluevaltaus on latinalaisen Amerikan festivaali, jonka hän organisoi yhdessä Viron latinalaisamerikkalaisen yhteisön kanssa Viru Food Hallin terassilla kesäkuun alussa.

Hänelle on suuri ilo  tuoda maailman makuja virolaisten ja myös suomalaisten ulottuville ja opettaa samalla uutta – Etelä-Amerikan keittiöitä ei tunneta turhan hyvin näillä leveyksillä. Stereossa saa kaupan päälle etelän elämäniloa.

Pala Etelä-Amerikkaa Tallinnassa. KUVA Outi Tuomivaara

Jokaiselle jotain

Viru Food Hallin kattaus ulottuu muihinkin makuihin, joihin ei joka päivä törmää.

Italialaisen keittiön ystävälle Kolm Tillin pastat ja pizzat ovat unelmien täyttymys. Arkiseksi listaa ei ainakaan voi syyttää, sillä pizzan saa muun muassa tryffelillä viimeisteltynä.

Tarjolla on myös Uzbekistanin makuja, aasialaista ruokaa, sushia, kebabia ja kenties maan parhaat pavlovat.

Kristian Kannin Bliss on ollut Viru Food Hallissa helmikuusta asti. Sen kasvisruokaa tarjoava buffet on hyvä vaihtoehto kiireiselle ruokailijalle, sillä ruokaa ei joudu odottelemaan. Muilta ruokatiskeiltä asiakas poistuu piipparin kanssa ja noutaa annoksensa pienen odotuksen jälkeen.

Myös Blissin bisnesmalli on erilainen kuin muilla: ruoasta maksetaan painon mukaan, 2 euroa sataa grammaa kohti. Annoksen hinta jää kohtuulliseksi, kun tyypillisesti lautaselle otetaan 300–400 grammaa ruokaa.

Toukokuun lopulla Bliss lanseerasi uuden tuotteen, pintxo-pöydän. Peräti 40 erilaista pintxoa on koottu virolaisista ja maailman mauista. Kilohaili ja silakka kuuluvat suositeltuihin pieniin leipiin, joiden hinnat asettuvat kahden ja viiden euron välille.

LUE MYÖS: Uusi kahden tähden ravintola – tässä Viron parhaat ravintolat Michelinin listaamana

Ravintolapäällikkö Triin Somet ja Blissin pintxo-pöytä. KUVA Mariaana Nelimarkka

Tanskalaisen Mikkeller-panimon olutbaari. KUVA Outi Tuomivaara
Koko kattaus. KUVA Outi Tuomivaara
Viru-kompleksi hotelleineen kuuluu Tallinnan maamerkkeihin. KUVA Outi Tuomivaara

LUE MYÖS: 10-vuotias pihviravintola Goodwin porskuttaa Helsingissä virolaisvoimin: iso panostus laatulihaan


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi