Olut

Suomen Paras Olut 2021 on Olarin Panimon Runaway NEIPA

Kansainvälisillä oluttuomareilla täydennetty raati arvioi Runaway NEIPAn omassa kategoriassaan erinomaiseksi, hyvin tehdyksi NEIPAksi. Runaway nousi ykköseksi alkusarjan 68 IPAn joukosta. Finaalituomaristo kehui Runaway NEIPAa kutsuvaksi ja sen aromeita kauniiksi.

”Tähän olueen on valittu todella hyvät humalat, ja ne maistuvat tuoreelta. Hyvää on myös oluen kuivuus ja taka-alalta nouseva katkeruus. Oluessa on paljon tasoja: se on juotava, mutta kuitenkin moniulotteinen. New England IPA, joka on edelleen IPA”, tuomaristo summaa.

Kuivahumalointi cryo-humalilla takaa aromikkuuden

Tammikuussa lanseeratun Runawayn tekijä Ville Leino kuvaa olutta antaumuksella aromihumaloiduksi utukaljaksi, jonka aromi- ja makuprofiilista vastaavat Wai-iti sekä cryona käytetyt Idaho 7- ja Mosaic-humalat. 

Cryo®-humala lieneekin voiton salaisuus: kun humalakäpy on jäädytetty nestemäisellä typellä ja aromikkaat lupuleenirauhaset on eroteltu sen lehtivihreää sisältävästä osasta, humala-aromit on mahdollista viedä raikkaina olueen. Leino kertoo käyttävänsä käytännössä kaikissa NEIPA-oluissaan cryo-humalaa. 

”Neipoissa tyypillisesti 70 prosenttia kuivahumaloinnissa käytetyistä humalista on cryoa. Käytän cryo-humalaa käymisen lopussa, juuri ennen jäähdytystä, vaiheessa, jota kutsutaan tuplakuivahumaloinniksi (DDH). Näin saan aikaan puhtaammat aromit, ja NEIPAn aromeistahan 90 prosenttia tulee kuivahumaloinnista”, Leino selostaa saloja Suomen parhaan NEIPAn takana.

Olarin Panimon voittokulku oli tämän vuoden kisassa poikkeuksellinen: panimon oluet sijoittuivat ykköseksi IPA ja APA -sarjan lisäksi sarjassa maustamattomat ja maustetut hapanoluet, jonka voitti Zesty Case, sekä uudessa kypsytettyjen oluiden sarjassa, jonka parhaana palkittiin DBA Big Momma. Menestystä täydensivät Nasty Grannyn kakkostila maustamattomien ja maustettujen hapanoluiden sarjassa sekä IPA-sarjan kolmostila Top 2 Bottom -IPAlla.

60 panimoa, 400 olutta

Kilpailun johtaja Anikó Lehtinen iloitsee laajasta osallistujajoukosta. Mukana oli niin ensikertalaisia kuin Suomen suurimmat panimotkin. Panimot ilmoittivat kilpailuun 440 olutta, joista ne toimittivat lopulta 400 tuomariston arvioitaviksi.

Isojen panimoiden hittisarjaksi osoittautui uusi alkoholittomien ja vähäalkoholisten (max. 2,8 %) oluiden sarja. Sarjan voittajaksi valikoitui aromikas OLVI Rye Mild Neipa (2,8 t%) ja kolmoseksi Sinebrychoffin raikas Crisp Lager (0,0 t%). 

Ensikertalaisista esimerkiksi Kotka Steam Brewery sai kolme olutta semifinaaliin, ja Captain Marshall sijoittui toiseksi vaaleiden lagereiden sarjassa.

Voittajaoluiden on määrä päästä hyvin kuluttajien saataville: S-ryhmä tuo kauppavahvuiset oluet oman myymäläverkostonsa kautta tarjolle ympäri Suomen.

Suomen kattavin olutkilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailu tuomaroitiin Liiketalousopisto Perhossa heinäkuun lopulla. Tuomareina oli yhteensä viitisenkymmentä oluen harrastajaa ja myyntikanavien sekä olutmedian edustajia, millä varmistetaan se, että tuomarit edustivat laajasti suomalaista olutmakua. Kilpailun päätuomarina toimi oluttoimittaja Jussi Rokka ja kisamestarina Riitta Hurtig.

Finaalituomaristossa olivat mukana olut- ja matkailutoimittaja Herlinda Heras Yhdysvalloista, olutsommelier Diego Pompele Italiasta, kokenut oluttuomari Markus Raupach Saksasta ja olutasiantuntija Lana Svitankova Sveitsistä. Suomesta tuomaristossa istui oluttuomari ja -kirjoittaja, Tuopillinen-blogin Jouni Koskinen, olutsommelier Olli Majanen, SOK:n valikoimapäällikkö Kari Häsä, kokenut kansainvälinen oluttuomari ja Olutliiton kattojärjestön, European Beer Consumer Unionin hallituksen jäsen André Brunnsberg sekä Perhon Panimon oluentekijä Juha Sinisalo. Finaalituomariston puheenjohtajana toimi toimittaja Mariaana Nelimarkka.

Suomen Paras Olut -tulokset julkistettiin 9. syyskuuta Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa Tikkurilassa, Vantaalla. 

Suomen Paras Olut 2021 – tuloslista

Vuoden olut: Runaway NEIPA 7,1 t% (Olarin Panimo)

12 sarjaa, kolme parasta:

Vaalea lager

 1. Prykmestar Keller (5 t%, Vakka-Suomen Panimo)
 2. Captain Marshall (5 t%, Kotka Steam Brewery)
 3. Saimaa Classic Lager (4,5 t%, Saimaa Brewing Company)

Pils

 1. Sulku Pils (5,2 t%, Kanavan Panimo)
 2. Saimaa Classic Pils (4,5 t%, Saimaa Brewing Company)
 3. Lapland Pilsner (5,2 t%, Tornion Panimo)

Tumma tai värillinen lager

 1. Bock’s Dunkel (4,9 t%, Bock’s Corner Brewery)
 2. Brewer’s Organic Yövesi Dark Lager (4,5 t%, Saimaa Brewing Company)
 3. Savuolut James (5,2 t%, Koskipanimo)

Vaalea tai keskitumma ale

 1. Pihamaan Sahti (9 t%, Pihamaan Panimo)
 2. Double Doc Emeritus (8,5 t%, Panimo Honkavuori)
 3. Loviatar (11 t%, Panimoyhtiö Hiisi)

IPA ja APA

 1. Runaway (7,1 t%, Olarin Panimo)
 2. Mallaskoski Hazy IPA (5,5 t%, Mallaskoski)
 3. Top 2 Bottom (8,3 t%, Olarin Panimo)

Stout ja portteri

 1. Ikiiurso (12 t%, Panimoyhtiö Hiisi)
 2. Comfortably Indulgent (11 t%, CoolHead Brew)
 3. Waahto Brewery Kahvi Stout (7,4 t%, Waahto Brewery)

Vehnäolut

 1. Vehnä (4,7 t%, Hailuodon Panimo)
 2. Dandelion Dreams Witbier (4,9 t%, RPS Brewing)
 3. Groteski (3,2 t%, Iso-Kallan Panimo)

Maustamattomat ja maustetut hapanoluet

 1. Zesty Case (5,3 t%, Olarin Panimo)
 2. Nasty Granny (4,1 t%, Olarin Panimo)
 3. Is it me you’re looking for? (3,8 t%, Linden Brewery)

Maustetut oluet

 1. Party Smoosh (5 t%, CoolHead Brew)
 2. Lycanthropy (6,6 t%, Panimoyhtiö TuJu)
 3. La Caliente Valentina (8 t%, Pyynikin käsityöläispanimo)

Kypsytetyt oluet

 1. DBA Big Momma (10,4 t%, Olarin Panimo)
 2. Taiga Whisky (10,7 t%, Panimo Honkavuori)
 3. Katariina Imperial Barrel Stout (9 t%, Stadin Panimo)

Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet

 1. OLVI Rye Mild Neipa (2,8 t%, Olvi)
 2. Malmgård Oat Ale (0,5 t%, Malmgårdin Panimo)
 3. Crisp Lager (0,0 t%, Sinebrychoff)

Muut oluet

 1. Kaksi Kotia Vailla Humalaa (5,6 t%, Fiskarsin Panimo)
 2. Tuco (7 t%, Iso-Kallan Panimo)
 3. RyeWine (9,5 t%, Kimito Brewing

Julkaistu Aromissa 8.9.2021


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker