Viini

Näissä Suomen ravintoloissa on parhaat viinilistat: Heidi Mäkinen kertoo, mikä on Star Wine List

Takarivissä vasemmalta lukien Heidi Mäkinen (kisatuomari ja Star Wine listin lähettiläs), Fanny Tuominen (Grön), Aku Reunanen (Savoy), Anna Kiuru (Vinho), Santeri Lankinen (Savoy), Ulla Häkkinen (Pöllöwaari), Vili Noel-Halonen (Minne), Samuel Muir (Palace), Lara Wall (Minne), Liam Fahy (Palace), Kerttu Järvinen (Minne) ja Krister Bengtsson (Star Wine Listin perustaja). Edessä vasemmalla Heidi Reis (Café Savoy) ja edessä keskellä Juhana Patjas (Café Savoy). KUVA Teemu Reunila

Star Wine List on ruotsalaislähtöinen sovellus, joka listaa ravintoloita ja niiden viinilistoja ympäri maailmaa. Suomessa kartalta löytyy ravintoloita suurista kaupungeista Helsinki etunenässä.

Michelin-oppaan ja vastaavien listausten tapaan Star Wine List laittaa ravintoloita vuosittain paremmuusjärjestykseen. Star Wine List of the Year -kilpailun valintakriteerit keskittyvät viinilistoihin.

Suomalaiset ravintolat Star Wine List on palkinnut viiteen otteeseen. Vaihtuvan tuomariston muodostivat tänä vuonna Heidi Mäkinen, Kathrine Larsen-Robert, Salvatore Castano ja Julie Dupouy-Young, viinin huippuammattilaisia kukin.

Heidi Mäkinen on yksi viidestä viinialan kansainvälisesti arvostetuimman Master of Wine -tutkinnon suorittaneesta suomalaisesta. Hän on Star Wine Listin Suomen-lähettiläs, jonka tehtävä on valikoida ravintoloita sovellukseen.

Mäkinen kiertelee Suomen ravintoloita ja kirjoittaa niistä sovellukseen kuvauksia. Ravintolat voivat tarjota itseään sovellukseen, mutta päätökset valinnoista tekee jokaisen maan oma lähettiläs. Heidi Mäkisen edeltäjä Suomen-lähettiläänä oli Taneli Lehtonen.

”Lähettilään pitää olla täysin neutraali ja objektiivinen, joten ravintolat eivät voi vaikuttaa valintoihini”, Heidi Mäkinen taustoittaa Avecille.

Listalle valikoidut ravintolat voivat päivittää tietojaan lähettämällä viinilistansa sekä tietoja esimerkiksi sommeliereistaan ja aukioloajoistaan Star Wine Listille. Muut valinnat tekee Mäkinen, joka myös kirjoittaa suosittelemistaan ravintoloista pienen kuvauksen.

”Ravintolat eivät pysty itse vaikuttamaan päätöksiini. Ennen kuin kirjoitan mitään, käyn itse paikan päällä katsomassa, onko viiniin kiinnitetty huomiota ja toimiiko asiakaspalvelu. Paitsi laadulla, myös tunnelmalla ja palvelulla on minulle suuri merkitys.”

Sovellukseen voi päästä myös menestymällä Star Wine Listin vuosittaisessa kilpailussa. Tämän vuoden voittajat julkistettiin Suomen paras sommelier -kilpailun yhteydessä Glo Hotel Artissa. Voittaja- tai finalistiplakaattien lisäksi ravintolat saavat merkinnän voitosta Star Wine Listin sovellukseen.

Mäkinen kertoo kuittaavansa lähettilään tehtävästä nimellisen korvauksen. Ravintolat eivät maksa Star Wine Listin sovellukseen pääsystä tai kilpailuun osallistumisesta. Käyttäjä voi valita sovelluksesta joko maksuttoman tai maksullisen, monipuolisemman version.

Star Wine List of the Year 2024, Suomi

Grand Prix (paras lista): Café Savoy, Helsinki

Paras yli 600 nimikkeen lista: Savoy, Helsinki
Paras 200-600 nimikkeen lista: Café Savoy, Helsinki
Paras alle 200 nimikkeen lista: Pöllöwaari, Jyväskylä
Paras itävaltalaisten viinien lista: Savoy, Helsinki
Paras kuohuviinilista: Palace, Helsinki
Paras laseittain tarjoiltavien lista: Vinho, Turku
Vuoden tulokas: Minne Champagne & Wine, Helsinki
Vastuullinen lista: Grön, Helsinki

LUE MYÖS: Suomen paras sommelier on Dmitrii Frolov! Tuore mestari kannustaa verkostoitumaan

Café Savoyn Heidi Reis ja Juhana Patjas sekä Savoyn Santeri Lankinen ja Aku Reunanen kävivät pokkaamassa Star Wine List of the Year -palkinnot Glo Hotel Artissa Helsingissä maanantaina. KUVA Jaakko Sandqvist

LUE MYÖS: ”Ravintola-alan Spotify” haluaa maailman parhaaksi sovellukseksi ja miljoona käyttäjää – Saku Tuominen suosii brändäämisessä moderneja keinoja

LUE MYÖS: Harvinainen haastattelu yksinoikeudella: Michelin-tarkastaja paljastaa, miten hän operoi ravintoloissa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi