Evento Awards

Tapahtumakonkari Olli-Pekka Kallio palkittiin Evento Awardsissa Kulissien virtuoosi -palkinnolla

Kulissien virtuoosi -palkintokategorian historian ensimmäiseksi voittajaksi julistettiin Olli-Pekka Kallio. Onnittelemassa juontaja Sanna Laitinen. KUVA Aki Rask

Tapahtuma-ammattilaisten Evento Awards -kilpailussa jaettiin ensimmäistä kertaa palkinto niille uurastajille, jotka eivät yleensä pääse nauttimaan parrasvaloista. Yleisöäänestyksellä valittu Kulissien virtuoosi -sarjan voittaja palkittiin Evento Awardsin iltajuhlassa Helsingin Kulttuurikasarmissa 11. huhtikuuta.

Kulissien virtuoosiksi julistettiin lavamanageri Olli-Pekka Kallio.

Pelkkä lavamanagerin titteli ei tosin riitä kuvaamaan Kalliota, joka on työskennellyt urallaan lukuisissa tehtävissä. Työt tapahtuma-alalla alkoivat valotaiteilija Ekku Peltomäen yrityksessä vuonna 1985.

”Aloitin roudarina ja etenin valomieheksi. Minusta tuli asioidenhoitaja, kun Ekku huomasi että valoja enemmän minua kiinnostaa esimerkiksi se, mistä juontaja tulee lavalle. Olen tehnyt urallani paljon myös myyntiä, markkinointia ja asiakaspalvelua”, Kallio tiivistää Avecille.

Kallio kuului aikoinaan tapahtumayritys Eastwayn ydinryhmään Nokian kansainvälisissä tuotannoissa. Sosiaalinen ja pidetty Kallio on työskennellyt pienten ja suurten yritysten kanssa Suomessa ja ulkomailla.

”Melkein kaikkien suurten suomalaisten pörssiyritysten kanssa olen jotain tehnyt joskus. Kun hoidin amerikkalaisen mainostoimiston tilaisuuden Lapissa, he tykkäsivät niin paljon, että pyysivät hoitamaan uuden tapahtuman – Karibialle. Kysyin, että ettekö löydä ketään lähempää, mutta lopulta löysin itseni Miamin lentokentältä matkalta Karibialle.”

Kallion puheet ovat itsevarmoja, mutta niissä ei ole ylimielisyyttä. Haastattelu Helsingin Kulttuurikasarmilla keskeytyy moneen kertaan, kun onnittelijat haluavat vaihtaa muutaman sanan Kallion kanssa. Hän tuntee kaikki ja kaikki tuntevat hänet.

”En ole kerännyt yhtään vihamiehiä. Se on huomionarvoinen suoritus”, hän toteaa.

”Rakastan ongelmanratkaisua”

Kulissien virtuoosi -finalisteja oli kymmenen, joista jokainen on täyttänyt saappaansa onnistuneiden tapahtumien taustalla. Ehdokkaiden joukossa oli tapahtuman tuottajia, miksaaja, lavamanageri, teknikoita ja muita huippuosaajia. Heistäkin melkein jokaisen kanssa Kallio kertoo urallaan työskennelleensä.

Viimeiset kuusi vuotta Kallio on pyörittänyt omaa, Slow Rocketiksi nimeämäänsä yritystä.

”Yritys on kaupparekisterissä nimikkeellä liikkeenjohdon konsultointi, sen alle mahtuu kaikkea. Päätin, että tällä työurani viimeisellä stintillä voin auttaa laajemmin, esimerkiksi juhlien järkkäämisessä tai urheiluautotapahtumassa tai missä tahansa. Kun asiakas sai idean popup-apteekin perustamisesta, aloin selvittää mahdollisuuksia, hoidin ongelmanratkaisun ja perustimme sellaisen Helsinkiin. Korona-aikana tein 250 striimilähetystä Suomessa ja Ruotsissa. Niillä elätin perheen”, Kallio kertoo.

Kulissien virtuoosi -sarjan voitto ratkaistiin yleisöäänestyksellä. Finalisteiksi oli valikoitunut kovatasoinen kymmenikkö tapahtuma-ammattilaisia. KUVA Aki Rask

”Rakastan ongelmanratkaisua, sen selvittämistä miten jokin saadaan onnistumaan. Rahasta ja budjeteista pitää puhua alusta alkaen: yritetään löytää ratkaisu joka sopii budjettiin. Voivotellaan aikamme rahan vähyyttä ja sen jälkeen ratkaistaan se ongelma.”

Voittopuheessaan Kallio toivoi, että Juhani Merimaa ja Timo Aalto tultaisiin vielä nimittämään tapahtumaneuvoksiksi. Mistä tuli ajatus nostaa Mr. Tavastia ja Tapauksen perustaja esiin?

”Molemmat ovat omilla saroillaan edistäneet tapahtuma-alaa ja sen ammattimaistumista. Koska paikalla oli arvovaltaisia vieraita, halusin nostaa tämän asian esille.”

Olli-Pekka Kallion kolme viisautta tapahtumatekijälle

Ole mukava. ”Tässä työssä saa ja pitää olla vähän hullu, mutta mulkut eivät kestä alalla ainakaan kovin kauaa.”

Helpostakin keikasta saa tehtyä vaikean dokaamalla. ”Junnuna pitää kokeilla. Sitten sen huomaa, että jos alkoholia pitää ylipäätään käyttää, niin säästää sen vapaa-aikaan.”

Kysy paljon ja yritä omaksua paljon. ”Kukaan ei ole seppä syntyessään.”

Kulissien virtuoosi -sarjan finalistit 2024

Ville Kauhanen, Helsinki Pro Audio

Olli-Pekka Kallio, Slow Rocket

Markku Aalto, Pyroman

Tomi Sauren, Expoelektro

Mikko Makkonen, Creative Technology Finland

Samppa Murtomäki, Sam Arbet t:mi

Alex Regan, Nokia Arena

Tanja Lange, Decoteam / freelancer

Natalia Lahtela, ID One

Jani Pellikka, Rajupaja

Voittaja valittiin yleisöäänestyksellä.

Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman ojensi Olli-Pekka Kalliolle Evento Awards -palkinnon. KUVA Aki Rask


Evento Awardsista vastaa tapahtuma-alan Evento-lehti. Avecmedia ja Evento kuuluvat Mediakonserni Keskisuomalaiseen.


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento