Tapahtumatuotanto

Tapahtumajärjestäjä, älä pihistele vessa-asioissa

Juttu on osa Työkalupakki-sarjaa, jossa esitellään käytännön vinkkejä tapahtuma-ammattilaisille.

Oli tilaisuus mikä tahansa, jokainen vieras käy sen aikana vessassa yleensä vähintään kerran. Siistit, hyvin hoidetut wc-tilat ovat helppo keino tehdä tapahtumakokemuksesta vieläkin positiivisempi.

  1. Vessojen määrästä määrää laki. Wc-tiloja tulee olla riittävästi suhteessa tapahtumatilan asiakaspaikkoihin, minkä lisäksi rakennusvalvonnalla sekä sosiaali- ja terveysministeriöllä on omat ohjeistuksensa. Määräysten noudattamista valvoo Valvira. Valmiissa tapahtumatiloissa määräykset on lähtökohtaisesti huomioitu.
  2. Suuressa tilassa vessoja on hyvä löytyä eri puolilta tapahtuma-aluetta. Wc-tilojen yhteydessä tulee aina olla myös mahdollisuus käsienpesuun, ja hyvästä hygieniasta tulee muutenkin huolehtia.
  3. Unisex-vessat ovat nykyaikaa ja niiden tarpeellisuudesta on hyvä keskustella, mutta ne saattavat aiheuttaa joillekin myös epämukavuutta. Naisten ja miesten vessoilla on siis yhä tilauksensa.
    Lähesty vessa-asioita käytännöllisesti  ja asiakaskunnan moninaisuus huomioiden.
  4. Liikuntarajoitteisille on lain nojalla oltava omat esteettömät wc-tilansa. Muistathan, että niitä voidaan tarvita muustakin syystä kuin näkyvän vamman vuoksi.
  5. Tilaisuuden alussa käydään tavallisesti läpi tapahtuman kulku ja yleiset käytännön ohjeet.
    Samalla on hyvä mainita wc-tilojen sijainti.
  6. Wc-tilojen tulee olla aina helposti löydettävissä. Kyltityksen on oltava kunnossa ja vessat on merkittävä myös tapahtumatilan pohjakarttoihin.
    Lisäksi kaikkien tilaisuudessa työskentelevien on osattava opastaa vieraat lähimpiin wc-tiloihin.
  7. Jonottaminen saa aikaan mielipahaa ja tunteen huonoista järjestelyistä. Jos ohjelmaa on jaoteltu eri tiloihin, vessajonoja voi välttää esimerkiksi porrastamalla taukoja. Taukojen on oltava riittävän pitkiä, jotta tapahtumavieraat ehtivät tarjoilujen ja verkostoitumisen ohella myös vessa-asioilleen.
  8. Lähin vessa on suosituin. Huolehdi riittävistä opasteista ja siitä, että tapahtumatilassa on riittävästi henkilökuntaa ohjaamassa kävijöitä hieman kauempanakin sijaitseviin wc-tiloihin.
  9. Wc-tilojen puhtaanapito tapahtuman aikana kuuluu kaikille: on tärkeää huolehtia vessapaperin, käsipyyhkeiden ja saippuan riittävyydestä sekä tilojen yleisestä siisteydestä. Ilmoita vastuuhenkilöille huomaamistasi puutteista.
  10. Wc-korit ilahduttavat pienellä vaivalla. Varaa niihin pientä tarpeellista, kuten deodoranttia, tarrarullia, hammastikkuja, pumpulipuikkoja, käsivoidetta, käsidesiä, hiuslakkaa, pinnejä, ponnareita, kuukautissuojia ja sukkahousuja. Sopivista tarvikkeista ilahdutaan kaikissa vessoissa.
  11. Pohdi, millainen on tapahtumavieraan vessareitti. Eihän WC-liikenteestä aiheudu turhaa häiriötä puolin ja toisin?
  12. Muista myös, että bajamajoja ulkotapahtumiin toimittavat yritykset ovat alansa asiantuntijoita. Kuuntele heidän neuvojaan ja muista – vessa-asioissa ei pidä pihistellä.

LUE MYÖS: Aikatauluta tapahtumasi ammattilaisen vinkeillä – ota 10 kohdan lista talteen


Pohdi

Millainen on tapahtumavieraan vessareitti? Eihän wc-liikenteestä aiheudu turhaa häiriötä puolin eikä toisin?

Muista myös

Bajamajoja ulkotapahtumiin toimittavat yritykset ovat alansa asiantuntijoita. Kuuntele heidän neuvojaan ja muista – vessa-asioissa ei pidä pihistellä!


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento