Kahvilat

Siiskonen avaa uuden kahvilamyymälän, vaikka kulut nousevat rajusti – veljekset kehittävät sukuyritystä

Anttu ja Henri Rautio ovat yrittäjiä kolmannessa polvessa. Juvalla leipää leivotaan edelleen isovanhempien reseptin mukaan. KUVA Arja Reinikainen

Mikkeliläinen Kotileipomo Siiskonen laajentaa, vaikka markkinoilla myrskyää. Yrityksen uusimpia aluevaltauksia ovat Imatra ja Lappeenranta. Uusi kahvilamyymälä avataan Savonlinnassa.

Kun korona sulki ravintolat ja kahvilat kaksi vuotta sitten, Kotileipomo Siiskosen yrittäjät Anttu ja Henri Rautio käyttivät ajan laittamalla mikkeliläisen kauppakeskus Stellan myymälän ja kahvilan kokonaan uuteen kuosiin.

Nyt yritys on laajentamassa toimintaansa Savonlinnaan, jossa Osuuskauppa Suur-Savo muuttaa ABC Savonlinnan S-marketiksi. Kotileipomo Siiskonen avaa kaupan tiloissa oman myymäläkahvilan. Avauksen tarkasta ajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Yritystoiminnan kehittämisen koronan kaltaisten kriisien aikana mahdollistaa se, että puoli vuosisataa leipomotoimintaa harjoittaneessa yrityksessä ei eletä kädestä suuhun. Yrityksen talous on vakaalla pohjalla.

”Sen verran on vuosien saatossa kertynyt, ettei ihan pienten vastoinkäymisten vuoksi tarvitse panna lappua luukulle. Pyrimme hyödyntämään nämä vaikeat ajat kehittämällä yritystä niin, että kun paremmat ajat taas koittavat olemme yrityksenäkin entistäkin vahvempia jatkamaan toimintaa”, kiteyttää toimitusjohtaja Anttu Rautio Länsi-Savolle.

Kustannukset rajussa nousussa

Juuri nyt yrityksen toimintaa varjostavat raaka-aineiden ja energian rajut hinnannousut.

”Raaka-aineiden osalta ongelmana ei ole viljan saatavuus, vaan nimenomaan hinta. Ukrainan sodan alun jälkeen viljan hintoja on nostettu jo neljä kertaa. Rasvojen ja sokerin hinnat ovat nousseet 50–60 prosenttia. Energian osalta ennuste on, että vuoden 2023 loppuun mennessä hinta on nelinkertainen nykyiseen verrattuna.”

Vuosi sitten kesällä kotimaisen viljan sato jäi heikoksi. Tämän kesän osalta sato-odotukset ovat paremmat vehnän ja kauran osalta, mutta Rautioiden mukaan on jo nyt selvää, ettei kotimainen ruis riitä ensi vuonna kattamaan kysyntää

Rautiot pyrkivät varautumaan tilanteeseen ja neuvottelevat parhaillaan viljan toimittajan, Helsingin Myllyn, kanssa mahdollisuudesta ostaa leipomon tarvitsemaa viljaa varastoon varmistaakseen, että ensi vuonnakin leipomossa leivotaan tuotteita kotimaisesta viljasta.

LUE MYÖS: Miksi ravintolayrittäjän tukkulasku nousee? Kallista lystiä, sanovat alkutuottajat ja kertovat syyt

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Leipää ei kannata tappiolla leipoa. Sen vuoksi Kotileipomo Siiskonenkin on raaka-aineiden ja energian hinnan nousun vuoksi joutunut nostamaan tuotteidensa hintoja. KUVA Arja Reinikainen

Pahimmasta työvoimapulasta selvittiin

Tappiolla ei kannata leipää eikä mitään muutakaan leipoa.

”Nykyisessä tilanteessa ei ole muuta mahdollisuutta kuin pistää uudet laskelmat pöytään ja katsoa, miten oma kassa kestää. Tänä vuonna olemme joutuneet korottamaan tuotteiden hintoja jo kaksi kertaa. Korotukset ovat 10–15 prosentin luokkaa” kertoo Anttu Rautio.

Rautiot ennakoivat, että ruokakaupoissa pahin on vasta edessä.

”Kuluttajille elintarvikkeiden kallistuminen konkretisoituu varmasti jo lokakuussa.”

Yrittäjän uransa vaikeimmaksi vaiheeksi Rautiot nostavat kuitenkin koronaepidemian, joka sulki sekä Punaisen piipun myymäläkahvilan Juvalla että kauppahallin kahvilan kauppakeskus Stellassa.

”Vaikeinta oli se, että ensimmäisen kerran koko yrityksen historian aikana jouduimme lomauttamaan työntekijöitä”, kertovat yrittäjät.

Koronakatastrofia lievensi yrittäjien mukaan se, että leivän ja leivonnaisten kysyntä kasvoi kaupoissa, vaikka myymälät ja kahvilat olivatkin täysin kiinni kuukausia. Koronan hellittäessä isoksi ongelmaksi muodostui työvoimapula.

”Vuosi sitten keväällä tilanne oli lähes katastrofaalinen. Onneksi siitäkin selvittiin, ja nyt meillä on todella hyvä porukka töissä sekä leipomossa että kahvilamyymälöissämme”, toteavat yrittäjät.

Leipureita kolmannessa polvessa

Raution veljekset ovat leipureita jo kolmannessa polvessa.

”Olemme vähän kuin leipomon pöytien alla jauhovakassa kasvaneet. Heti kun kynnelle kykenimme, olimme leipomolla töissä ja tietenkin kesätöissä opiskelujen lomassa”, kertovat veljekset.

Anttu Rautio on koulutukseltaan datanomi, mutta on suorittanut työn lomassa leipurimestarin ammattitutkinnon. Henri Rautio on opiskellut tietotekniikkaa.

Molemmat ovat työskennelleet muissakin töissä.

Anttu suunnitteli hankkivansa leipurin ammatin oppisopimuksella Helsingissä.

”Kukaan ei kuitenkaan kelpuuttanut minua töihin, vaikka minulla oli hyvät suositukset. Tein sitten ihan muita hommia vähän aikaa ja palasin Juvalle.”

Henri Rautio puolestaan teki lyhyen työrupeaman Jyväskylässä.

Molempien veljesten veri veti takaisin tuttuun ja turvalliseen ympäristöön jauhonpölyiseen leipomoon.

”Päätös paluusta ei ollut edes vaikea. Olihan tiedossa valmis ja jo laajasti tunnettu yritys, jonka jatkaminen tuntui luontevalta”, toteavat veljekset.

Kotileipomo Siiskosen perustivat vuonna 1964 Anttu ja Henri Raution isovanhemmat Pentti ja Sirkka Siiskonen. Ensimmäiset leivät pyöräytettiin Mikkelin maalaiskunnan Asilassa entisessä kyläsepän pajassa.

Leipiä yrittäjät myivät suoraan leipomosta ja lähialueella toreilla.

Leivät kävivät niin hyvin kaupaksi, että tyttäret Riitta ja Tuula Siiskonen (nykyisin Suojarinne) päättivät ottaa 1970-luvun lopulla yrityksen ohjat käsiinsä.

Anttu ja Henri Rautio ovat luotsanneet perheyritystä nyt kymmenen vuotta.

2000-luvulle tultaessa kävi selväksi, että tuotantotilat Mikkelin Asilassa eivät enää vastanneet yrityksen tarpeita. Punaisen piipun kievarin rakentaminen Juvalle vanhan Viitostien varteen oli iso investointi. Leipomon yhteyteen perustettiin samaan syssyyn iso myymälä ja kahvila, joka nykyisin on suosittu tauko- ja lounaspaikka.

Heti kauppakeskus Stellan valmistuttua vuonna 2011 toiminta laajeni, ja yritys laajensi kauppahallin myymäläänsä kahvilaksi.

LUE MYÖS: Suomalainen Emma pyörittää kahta kahvilaa Englannissa – kokemus on yllättänyt

Uusia tuotteita

Rautiot ovat panostaneet myös tuotekehittelyyn. Ruokaleivät merkitsevät edelleen noin 60 prosenttia liikevaihdosta, ja edelleenkin käsinrypytetyt ruiskuoriset riisipiirakat tunnetaan laajasti.

”Ruokaleipien rinnalle ovat nousseet luontevasti kakut ja muut leivonnaiset. Asiakkaiden toivomuksesta valikoimiimme kuuluu nykyisin myös jäätelö, joiden valmistamisessa käytämme lähialueella tuotettuja marjoja. Esimerkiksi mansikkasorbetin mansikat tulevat Juvalta Teittisen tilalta”, kertovat yrittäjät.

Nykyisin Juvalla Nuutilanmäellä leivottua leipää, ruiskuoripiirakoita ja konditoriatuotteita myydään Mikkelin ympäristön kauppojen lisäksi Kuortissa ja Varkaudessa. Uusin aluevaltaus on Imatra ja Lappeenranta, jonne Siiskosen tuotteita on ollut myynnissä vuoden alusta alkaen.

Viitostien parannus toi uusia asiakkaita

Viitostien perusparannusta yrittäjät pitävät yksinomaan positiivisena asiana.

”Vanhan viitostien aikaan asiakkaiden kärsivällisyyttä koeteltiin varsinkin vilkkaimpaan kesäaikaan, kun leipomon pihalta rakoa liikenteen keskelle sai varttua todella pitkään.”

Jo tänä kesänä on ollut selvästi havaittavissa liikenteen vilkastuminen. Tieltä on nyt liittymien kautta sujuvaa sujahtaa ostoksille tai vaikka kahville myymäläkahvilaan, toteavat yrittäjät.

Kotileipomo Siiskonen työllistää ympäri vuoden noin 45 henkilöä. Kesäajaksi henkilökunnan määrä kasvaa noin 60:een. Leipomon ja kahvilamyymälöiden yhteinen liikevaihto on noin viisi miljoonaa euroa.

LUE MYÖS: Apua, kahvin hinta nousee – miten sitoutan kahvila-asiakkaani?


Kotileipomo Siiskonen

  • Perustettu vuonna 1964
  • Punaisen piipun kievarissa Juvan Nuutilanmäessä on leipomo ja myymäläkahvila
  • Kauppakeskus Stellassa ja Juvalla myymäläkahvilat
  • Uusi myymäläkahvila avataan Savonlinnassa
  • Yritys työllistää noin 45 työntekijää ympärivuotisesti
  • Liikevaihto on noin viisi miljoonaa euroa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi