Urapolku

Miten liikut urallasi? Elina Lempiäinen vaihtoi työpaikkaa 10 vuoden jälkeen, ja kertoo nyt vinkkinsä

Saimaan Tukipalveluiden Elina Lempiäinen neuvoo tekemään oman elämän inventaarion ja tarttumaan mahdollisuuksiin.

1. Ongelma

”Uralla eteneminen ei ole helppo rasti. Se vaatii ennen kaikkea sitä, että uskaltaa päästää irti vanhasta ja hypätä tuntemattomaan. Suurin haaste oman kokemukseni mukaan onkin rohkeuden löytäminen. Haastekerrointa lisää myös se, että arjessa ei ole aikaa pysähtyä tarkastelemaan elettyä elämää. Hyvinvoinnin näkökulmasta olisi hyvä tehdä säännöllisin väliajoin oman elämän inventaario ja pohtia, millaisia taitoja voin ammentaa itsestäni ja millaisessa työroolissa olisin kaikkein onnellisin.

Päivittäin pitäisi löytyä myös aikaa tarkastella, onko minusta tullut oman mantrani julistaja, annanko vielä parhaani ja kykenenkö enää kehittymään. Vanha työ voi tuntua tutulta ja turvalliselta, mutta sitä kohtaan on kenties hiipunut palavin into. Rohkeutta haastavia ongelmia voi olla useita. Se, että uskaltaa heittää itsensä epävarmuuden tilaan ja pois omalta mukavuusalueeltaan. Avoimen työpaikan löytäminen voi tuntua ylitsepääsemättömän työläältä. Omaan osaamiseen ei kenties uskalla tai osaa enää luottaa.”

2. Syyt

”Vaikka ongelmat tiedostaakin, voi turvallisesta työpaikasta lähteminen olla yksinkertaisesti liian vaikeaa. Asiat ovat ihan ookoo, ja arki sujuu, kun osaa asiansa. Matkan varrella voi kuitenkin käydä niin, ettei enää luota siihen, että siivet kantavat. Ympärillä olevalla työyhteisölläkin on merkitystä, ja työkavereihin voi kiintyä niin, ettei heistä osaa päästää irti. Usein käy myös niin, että vaikka itsessään tunnistaakin tiettyä tyytymättömyyttä, on helpompi jäädä paikoilleen kuin ponnistella kohti uutta.”

3. Ratkaisuehdotus

”Uralla etenemiseen vaikuttaa ennen kaikkea oma halu kehittyä. Vaihdoin keväällä työpaikkaa ja jätin taakseni kymmenen vuoden työrupeaman Orimattilassa kunnan ruokapalvelupäällikkönä. Vaihdoin tilalle palvelupäällikön pestin Etelä-Karjalassa. Olin jo pitkään pohtinut työpaikan vaihtoa, joten päätös syntyi loppupeleissä nopeasti. Sain rohkeutta oman työn ja elämän arvioinnista. Viestini onkin se, että rohkeutta saa, kun uskaltaa nähdä itsensä erilaisten silmälasien läpi.

Uskon myös, että muutos tuottaa niin itselle kuin ympärille oleville ihmisillekin uudenlaista hyvinvointia. Kannustankin horeca-alan kollegoitani ja kaikkia pitkän työuran tehneitä pohtimaan, haluaako työurallaan kokea vielä jotain uutta, laajentaa horisonttia ja kehittyä työssään. Tukea omalle ratkaisulle tarjoaa hyvä työyhteisö. Työpaikan ilmapiirillä ja etenemismahdollisuuksilla on suuri merkitys, kun työpaikan vaihdosta harkitsee.

Esihenkilö ja työyhteisö ovat avainasemassa. Huomaavatko he idut kehittymisen halulle, huomioidaanko työyhteisössä hyvät suoritukset ja saadaanko ne versomaan? Entä syntyykö työyhteisössä kaikkia osapuolia innostavaa pöhinää? Selkärankaan on saattanut hiipiä myös ajatus siitä, ovatko uuden työnantajan arvot lähellä omia arvoja ja tekeekö työtä toivotulla tavalla. Sitä kannattaa pysähtyä arvioimaan. Jos vastaus on kielteinen, voi tästä vetää omat johtopäätökset. Työpaikkoja kyllä löytyy. Työkokemus ja koulutus painavat toki vaakakupissa, mutta oleellista on olla aito, oma itsensä.

Olen itse tyytyväinen päätökseeni. Vaihdoin työpaikkaa ja vastaan nyt palvelupäällikkönä Saimaan Tukipalveluissa pääasiassa Imatran ja Joutsenon alueista. Muutos on ollut palkitseva. Leikkikehä on sama, mutta leikkikaverit ja lelut hieman erilaiset. Varmuutta omaan tekemiseen uudessa työyhteisössä on tuonut se, että tiedostan ilmiöiden, ongelmien ja asioiden pysyneen melko ennallaan, vaikka työpaikka onkin vaihtunut. Uskallan tuoda uudessa työpaikassa esille omaa osaamistani ja uusia näkökulmia. Koen, että olen tullut kotiin ja saanut aivan uudenlaista uralla etenemisen paloa.”

LUE MYÖS: Kouluruoka muuttuu ajan hengen mukaan: Lahdessa kasvisruoka ensimmäisenä linjastolla, vähemmän kastikkeita ja enemmän mausteita

LUE MYÖS: Pitäisikö ravintola-alalla ottaa taas käyttöön prosenttipalkka? Tekijäpula on valtava ongelma

LUE MYÖS: Tässä yhden keittiöammattilaisen ratkaisuehdotus vajaamiehitykseen ja osaajapulaan


 Elina Lempiäinen
Elina Lempiäinen. KUVA Jaana Vainionpää

Elina Lempiäinen

 • Palvelupäällikkö, Saimaan Tukipalvelut
 • Suosikkiraaka-aine Kaalit
 • Motto Ilo pintaan, vaik syän märkänis
 • Kantapään kautta olen oppinut aivan liian monia asioita. En usko, ennen kuin näen ja jokaiseen asiaan on monta näkökulmaa. Jääräpäisyys taitaa olla sukuvika.
 • Seuraavaksi kokeilen Argentiinalaista tangoa. Se on ollut haaveena jo pitkään.

Haastan

 • Ateriapalvelupäällikkö Jaana Ketosen Loimijoen Kuntapalvelut oy:stä. Hän tietää, mikä auttaa jaksamaan esimiestyössä, mistä työhön saa virtaa ja miten sitä voi jakaa työyhteisöön.

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi