Urapolku

Uramuotoilun 4 vinkkiä: näin teet oman näköistäsi uraa

Anniskelualalla ei olla yksin: koko työelämä on murroksessa. Esimerkiksi digitalisaatio muuttaa peruuttamattomasti työn sisältöä ja painopisteitä, kertoo työpäivämuotoilija Aku Varamäki. Hän on perustanut yhtiökumppaninsa Paula Helteen kanssa Workday Designersin, siis työelämän muotoilutoimiston. 

”Autamme yrityksiä kehittämään vaikkapa kehityskeskusteluja, tiimien toimintaa tai esihenkilön roolia. Tämä on tärkeää siksi, että ihmiset viihtyisivät työssään, mutta myös siksi, että tutkimusten mukaan ne työnantajat, joiden asiakkaat ovat tyytyväisiä, ovat samoja, joiden työntekijät ovat tyytyväisiä. Työntekijäkokemus on siis avain menestykseen”, Varamäki kertoo.

Workday Designers auttaa yksilöitä muotoilemaan myös omia urapolkujaan. Uramuotoilu tarkoittaa yksilön toimenkuvan ja osaamisen kehittämistä omaa elämäntilannetta ja arvoja tai työelämän vaatimuksia vastaavaan suuntaan. Työskentelyssä sovelletaan muotoiluajattelusta tuttuja menetelmiä: tulevaisuuden ennakointia, luovaa ongelmanratkaisua ja kokeilemalla kehittämistä.

Varamäen mukaan oman uran muotoilu kannattaa aloittaa miettimällä työhaastatteluista tuttua kysymystä.

”Missä haluat olla 5–10 vuoden päästä? Mihin suuntaan maailma on menossa, mikä on oman terveyden laita, entä perhetilanne?”

Jos nykyinen työtilanne on suuressa ristiriidassa tulevaisuuden tavoitteiden suhteen, on kurssia hyvä oikaista. Se ei tarkoita, että työhönsä tyytymättömän pitäisi lyödä saman tien hanskat tiskiin.

”Yksi ravintola-alalla työskentelevä asiakkaamme pyysi esihenkilöiltään lupaa ottaa vastuuta yrityksen somekanavista ja sai näin arvokasta työkokemusta myös markkinoinnin tehtävistä. Erityisesti pienissä työyhteisöissä oman työnkuvan muokkaaminen haluttuun suuntaan voi onnistua yllättävänkin helposti.”

Entä mitä ominaisuutta jokaisen ravintola-alan ammattilaisen kannattaisi kehittää?

”Pidän empatiaa tulevaisuuden työelämän tärkeimpänä taitona. Se on monen mielestä vaaleanpunaista höttöä, mutta kyky asettua toisen ihmisen asemaan on tapa päästä isojen oivallusten äärelle. Asiakastyössä empatian merkitys tietysti korostuu.”


Näin teet oman näköistäsi uraa

1. Pysähdy

Mieti rauhassa, mikä työnteossa on sinulle tärkeää. Mitä arvostat ja tarvitset? Mikä on työntekofilosofiasi?

2. Ole raa’an rehellinen

Ota selvää, millä teknisellä osaamisella unelmatyöhösi pääsee. Mikä oma osaamisesi on suhteessa odotuksiin? Onko osaamisesi ylipäätään ajan tasalla?

3. Keskustele

Selvitä, voitko kartuttaa osaamistasi osana nykyistä työtäsi, työn ohessa opiskellen tai kokonaan uuden tutkinnon hankkimalla. Jos osaamisen kartuttaminen on mahdollista nykyisessä työssä, ota asia puheeksi esihenkilösi kanssa.

4. Ryhdy tuumasta toimeen

Uramuotoilua tehdään askel kerrallaan, erilaisia konkreettisia vaihtoehtoja kokeilemalla. Muotoilu ei tule valmiiksi, vaan omaa työtä kehitetään jatkuvasti tarpeen mukaan.

Julkaistu Shakerissa 4/21.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker