Festarit

Helsingin uusi metallifestari erottuu artisteillaan: ”Tiedän, mitä diggarit haluavat”

Suomen kesä kohtelee hevidiggaria hyvin. Helsingissä on Tuska, Kauhajoella Nummirock, Laukaassa John Smith, Hyvinkäällä Rockfest, Jämsässä Himos Metal Festival… raskaampaan musiikkiin keskittyneitä festareita riittää, ja soitetaanhan metallia myös Provinssin kaltaisilla yleisfestareilla.

Ja uutta pukkaa: kaksipäiväinen Hellsinki Metal Festival asettuu Helsingin jäähallin ympäristöön elokuussa. Uutuusfestari ei puske festarikartalle kyynärpäitään käyttäen, vaan haluaa liukua sinne sulavasti.

”Emme lähde kilpailemaan esimerkiksi Tuskan kanssa, vaan täytämme pienimuotoista tyhjiötä”, All Things Live -tapahtumatoimiston promoottori Toni Törrönen sanoo Avecille ja kertoo vastaanoton olleen lupaava.

”On ollut kysyntää, sen näki välittömästi somepalautteesta. Sen varaan laskinkin, tällaista festaria kun olen itsekin kaivannut. Olen metallin suurkuluttaja ja haluan tehdä festarin, joka on minulle mukava. Tiedän mitä diggarit haluavat. Helppoa se ei ole, mutta tuntuu luonnolliselta.”

Artistikattaus rönsyilee monipuolisena. Norjalainen Emperor soittaa black metalia, saksalainen Blind Guardian fantasiaheviä ja ruotsalainen Clawfinger yhteiskunnallisesti virittynyttä rapcorea. Amerikkalainen Pentagram tahkoaa doom metalia ja kanadalainen Voivod kiemurtelee lajityyppien välissä.

Tähän mennessä julkaistuista artisteista peräti 19 on ulkomaisia. Törrösen kontaktiverkko maailmalle on rakentunut parikymmenvuotisen tapahtumauran aikana. Kattaukseen on kuratoitu sopivasti pitkän linjan bändejä ja sopivasti uusia, Törrönen sanoo.

”Aloitin suunnittelun ja alustavat kyselyt viime vuoden puolella. Valikoin artistit tarkkaan, mietin ketkä eivät ole Suomessa usein käyneet ja mitkä bändit sopivat näiden kanssa.”

Lisää on vielä tulossa, ja festarin ainoat kotimaiset bändit – Before the Dawn ja Terveet kädet – tulevat saamaan rinnalleen myös muita kotimaisia.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Hellsinki Metal Festival järjestetään Nordenskiöldinkadun jäähallin alueella Töölössä 11.-12. elokuuta. Samalla paikalla järjestettävästä Sideways-festivaalista on otettu mallia, mutta eroavaisuuksiakin tulee olemaan, promoottori Toni Törrönen sanoo. Päälavat on määrä asetella jäähallin parkkialueelle vierekkäin. Kolmas, pienempi lava tulee jäähallin sisäpuolelle Black Boxiin. KUVA Wikimedia Commons

Ala ei voi pysähtyä

Tapahtumatekijöillä ei ole viime vuosina ollut helppoa. Kokoontumisrajoitukset, työvoimapula ja ihmisten arkuus ennakkolippujen ostoon ovat hankaloittaneet työntekoa.

Festarikesä 2022 oli ylikuumentunut: tapahtumia järjestettiin valtavasti, ja niitä myös peruttiin heikon lipunmyynnin ja teknisten epäselvyyksien takia. Peruuntumiset liittyivät pitkälti yhteen toimijaan, loppuvuodesta konkurssiin hakeutuneeseen RH Entertainmentiin.

”Jokaiselle jotakin -tyylisiä massatapahtumia on Suomen kesä täynnä. Etsimme mieluummin asiakaskuntaamme edelläkävijöistä ja pienemmistä mutta omistautuneista kohderyhmistä. Viihteen kulutus on pirstaloitunut viime vuosien aikana, ja ainoa tapa pärjätä tässä kovassa kilpailutilanteessa on uudistua joka vuosi, koska jokaiselle jotakin on ei mitään kenellekään”, Törrönen iskostaa.

”Ne, jotka tekevät pyyteettömästi ja jotka ovat tehneet pitkään, saavat kyllä ansaittua asiakkaan luottamuksen takaisin. Suomessa riittää laadukkaita festareita ja uusillekin on tilaa, ala ei voi pysähtyä. Pitää mennä eteenpäin koko ajan.”

Hellsinki Metal Festivalin järjestää All Things Live, jonka repertuaarissa on myös muun muassa Weekend Festival. Törrönen on ylpeä kymmenen vuoden ikään ehtineestä Weekendistä. Muina esimerkkeinä laatufestareista hän nostaa Provinssin, Nummirockin ja Ruisrockin.

”Ruisrock on hyvä esimerkki siitä, miten hyvä tapahtuma saadaan pysymään koko ajan aallonharjalla. He lähtivät vuosia sitten tekemään tietoista muutosta sisältöön ja ovat onnistuneet, vaikka jotkut urputtavat ettei tämä rockia ole nähnytkään.”

LUE MYÖS: Tutkassa promoottori Timo Isomäki: ”Ohjelmisto tekee onnistuneen festarin”

LUE MYÖS: 75 vuotta täyttävä Juhani Merimaa Avecin haastattelussa: Helsingin keskustan elinvoima huolettaa

LUE MYÖS: Kannattaako tapahtuma-ammattilaisen keskittyä yhteen asiaan vai pyrkiä moniosaajaksi?


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento