Uusi ravintola

Kuvat: Maria ja Hans Välimäki avasivat kutsuvan pubin, joka on suunniteltu brittiläisen Netflix-sarjan tyyliin

Ruokaa tarjoavia pubeja kutsutaan tavallisesti gastropubeiksi. Vasta avattu ravintola The Rook – Ministry of Horns and Fins onkin bistropub. Ruoka on brittiläistä mutta ei niin ronskia kuin Lontoon pubeista tuttu mättöruoka vaan vähän enemmän kallellaan Ranskaan. Yllätys se ei ole, sillä pubin puikoissa ovat Hans Välimäki, Maria von von Graevenitz-Välimäki ja Arto Rastas.

”Olemme käyneet monissa brittipubeissa ja syöneet keskinkertaista ruokaa. Täällä olemme ottaneet vapauden tulkita brittiläistä keittiötä aika vapaasti”, Hans Välimäki kertoi mediavieraille järjestetyllä lounaalla ennen varsinaisia avajaisia.

The Rookissa ruokien maut ovat isoja ja annokset jopa eksoottisia. Pekoniin käärittyä lämmintä taatelia ja friteerattua munaa ei tule ihan joka paikassa vastaan.

Snackina tarjottava pekonitaateli ”Devils on Horseback à la Heston” on huippukokki Heston Blumenthalin inspiroima annos (9 euroa). Friteerattu muna ”Scottish egg” (9 euroa) ei ole niin överi, miltä kuulostaa: sisällä on pieni viiriäisenmuna, liha- tai kalakerros ja uppopaistettu taikinakerros.

Elämykselliset snackit on hinnoiteltu suhteellisen edullisiksi. Pääruoat ovat asteen tyyriimpiä: fish & chips kustantaa 28 euroa ja turska savustetun simpukkakastikkeen kanssa 35 euroa.

Entäs baari?

Syödä pubissa ei toki tarvitse, jos vain juoda tekisi mieli. Pääbaarimestari Samu Räsänen kertoo, että olutpuolella valikoimasta löytyy laajasti brittiläisiä ja kotimaisia oluita. Valikoimaa on hapanoluista jälkkäristoutiin. Oluita suositellaan myös ruoille.

”Useinhan ajatellaan, että bisse on rahvaan tuote, mutta me halutaan tuoda ajatusta, että se on laadukasta, ja paritamme bissejä myös ruoalle”, Räsänen kertoo Avecille.

Cocktailejakin Suomen ensimmäisestä cocktailpubista löytyy. Niiden linjaa Räsänen avaa kolmella sanalla: röyhkeä, ajaton ja klassikko. Odottaa voi siis hyvää Gin tonicia ja Negronia. Baarissa tehdään omat liköörit ja snapsit.

Baarin erikoisuus on se, että kabinetin puolella ”salahuoneessa” asiakkailla on mahdollisuus valmistaa cocktailinsa itse. Juurikin simppelit Negronit luonnistuvat kaikilta, kun baarimestari on varannut ainekset kabinettiin valmiiksi.

Salakabinetin baarikaappi on baarimestari Samu Räsäsen erikoisuus. KUVA Outi Tuomivaara

The Rookin sisustus

Pubin tyyli on peribrittiläinen. Vihreää maalia on sudittu seinistä kattoon asti, ja yhtenäinen sohvarivistö kulkee seinän viertä. Se luo yhteisöllistä tunnelmaa, ihan kuin naapuripöytä olisi vähän kuin meidän pöytä. Istumapaikkoja on noin 60, kun baarin ja kabinetin laskee mukaan. Ei siis paljon, joten pöytävaraus kannattanee.

Pubin sisustuksen on suunnitellut sisustustoimisto Fyra. Tyyliin haettiin vaikutteita suoraan Netflixin sarjasta Peaky Blinders, joka sijoittuu vuoteen 1919 Englannin Birminghamissa.

”Tuo sarja menee heittämällä kaikkien aikojen top kolmeen. Haimme saman tyylistä hämyisyyttä, haaleaa, savuista ja lämmintä tunnelmaa”, Hans Välimäki kertoo.

Pubin idean ”äidiksi” Hans nimeää kuitenkin puolisonsa Marian. Idea pubista on ollut olemassa jo kaksi vuotta, jolloin pariskunta kävi tilassa ensi kertaa.

”Kun tultiin käymään tässä tilassa, idea brittipubista syntyi oikeastaan siinä hetkessä”, Maria kertoo.

Yksi esine pubissa on erityisen merkityksellinen. Se on pääsalin katossa roikkuva kristallikruunu. Sen Maria kertoo ostaneensa jo kaksi vuotta sitten, kun vuokrasopimus oli tehty pian ensi käynnin jälkeen.

LUE MYÖS: Kuvat: Maria ja Hans Välimäki avaavat ravintolan Kalle-klubin kulmille ja hakevat baarisynergiaa: ”Olemme auki kahteen yöllä”

The Rookissa on sisustettu myös katto. Kattokruunu on ravintolan ensimmäisiä hankintoja. KUVA Outi Tuomivaara


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi