Pizza

Helsinkiin avattiin poikkeuksellinen pizzeria – Kotipizza yritti vastaavaa temppua 17 vuotta sitten

Izzan reseptiikasta vastaa Ryan Rodrigo. Oikealla ravintoloitsija Jari Lönnberg. KUVAT Tuomas Lindgren

Helsingissä on jälleen palapizzaan erikoistunut ravintola, kun Izza avasi Porthaninkadulle lokakuun alussa. Yrityksen taustalla ovat Döner Harju -ketjun perustajat Reima Mäenpää ja Jari Lönnberg. Reseptiikasta vastaa Hietalahden kauppahallin Särdough-pizzeriastakin tuttu Ryan Rodrigo.

Izza myy roomalaistyyppistä palapizzaa, joka paistetaan kahteen kertaan. Pizzat paistetaan isoina levyinä ja runsaat täytteet asetellaan pizzalle vasta kypsennyksen jälkeen. Tämän jälkeen pizza leikataan pienemmiksi paloiksi. Pizzapala kuumennetaan uunissa asiakkaan odottaessa. Lopputuloksesta tulee näin erityisen rapea. Ero pehmeään napolilaiseen pizzaan on selkeä.

”Napolilaisia pizzerioita on Helsingissä tosi paljon. Niiden taso on superkova. Napolilaisen pizzan hankaluus on siinä, että ruuhka-aikaan tilauksen saaminen valmiiksi kestää kauan, vaikka pizza on uunissa vain muutaman minuutin. Palapizza syntyy nopeammin”, Reima Mäenpää kertoo Helsingin Uutisille.

Pizzat odottavat valmiina vitriinissä. Tilauksen jälkeen ne lämmitetään nopeasti uunissa toiseen kertaan. Kurpitsa-gorgonzolapizza sisältää kurpitsapyreen, paahdettua kurpitsaa, gorgonzolaa, fermentoitua tomaattia, mozzarella fior di lattea ja tuoretta oreganoa. KUVA Izza

Idea uudesta ravintolasta syntyi ”opintomatkalla Roomassa”.

”Kävimme juuri Roomassa fiilistelemässä legendaarista Boncin Pizzariumia. Halusimme Helsinkiin samanlaisen ravintolan, jossa pizzapalat ovat valmiina vitriinissä Etelä-Euroopan tyyliin”, Mäenpää taustoittaa.

Palapizzan myyntiä on kokeiltu Suomessa lukuisia kertoja, mutta yksikään yritys ei ole yltänyt huippumenestykseen. Vuonna 2006 Kotipizzasta tunnettu Rabbe Grönblom toi Suomeen Roma Pizza -konseptin. Ravintolajätti Nohon Pizzarium-ketjun taru päättyi vuonna 2020. Myös muusikko Liemisen (Jaakko Luomanen) tunnetuksi tekemä Crusty Pizza yritti myydä New York -tyylisiä pizzasliceja Kallion Pengerkadulla pari vuotta sitten. Iso Roobertinkadun Jackie-baarikaan ei saanut tehtyä palapizzasta isoa trendiä vuonna 2017, vaikka pizzamenun oli suunnitellut Puttesin pyörittäjä Antto Melasniemi.

Izzan sisustuksessa on samaa tunnelmaa kuin samojen yrittäjien Döner Harju -ravintoloissa. KUVA Izza

Mitä Izza tekee toisin, että konseptista tulee pitkäikäinen?

”Kaikki rakentuu hapanjuuren ja taikinan päälle. Meillä on innovatiivisia makuyhdistelmiä ja perinteisiä juttuja. Ilmakuivatamme makkaroita, savustamme juustoja ja hapatamme kasviksia. Pizzapalat hinnoitellaan maltillisesti”, Mäenpää kertoo.

Pizzapalojen hinnat vaihtelevat Izzassa noin viiden ja kuuden euron välillä. Yksi asiakas syö arviolta yhdestä kolmeen palaa. Monessa ravintolassa pizzan hinta on kivunnut jo yli 20 euron. Ovatko reilun kympin tilaukset taloudellisesti kannattavia?

”Olemme vilkkaalla paikalla Kalliossa. Jos keskiostos on pieni, mutta asiakkaita on paljon, sillä tavalla tästä tulee toimiva. Myös Döner Harjussa olemme aina keskittyneet halvemman pään hinnoitteluun ja tarjonneet edullisempaa vaihtoehtoa”, Mäenpää sanoo.

LUE MYÖS: Näin roomalainen ja napolilainen pizza eroavat toisistaan

LUE MYÖS: Tällainen on Hanna Kaartoahon ja Eero Suhosen uusi ravintola Le Coin: rempseyttä, klassikoita ja iskevä hinnoittelu

Lounaalla pizzapalan kylkeen kuuluu salaattia. KUVA Izza
Salami ja pancetta ovat Italian klassikoita. Suosio on suuri myös Kalliossa. Pizzoja on myös kasvistäytteillä. KUVA Aapo Siippainen
Pizza Prosciutto. KUVA Izza


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi