PRO-palkinnot

PRO-gaalan elämäntyöpalkinto Kasperi Saarelle

Kasperi Saari on arvostettu horeca-vaikuttaja. KUVA Aki Rask

Kasperi Saaren johtama Royal-ravintolat toi vastapainoa osuuskauppapainotteiseen ravintolatoimintaan. Royal Ravintoloissa olivat myös töissä kaikki parhaat kokit: Vuoden kokki tuli vuosina 2000–2013 Kasperi Saaren johtamista ravintoloista ja Suomen Bocuse d’Or -edustajakin löytyi vuosikausien ajan Royal-ravintoloiden leivistä.

Kasperi Saari tuli vuonna 1997 Royal Restin toimitusjohtajaksi. Perheyritys, jossa olivat mukana Mia Saari sekä Maria ja Pertti Hynninen, laajentui vuonna 1998 hankkimalla omistukseensa pääomasijoitusyhtiö Capmanin kanssa enemmistön Arctian ravintoloista Scandicilta.

Royal Ravintoloiden ydin, Sipuli, Kulosaaren Casino ja NJK, laajentui kertaheitolla useamman kymmenen ravintolan laajuiseksi kokonaisuudeksi, joka oli myös Suomen suurin yksityinen ravintolaketju.

”Royal-ravintolat syntyi tuon kaupan yhteydessä. Capman jäi pois jo 2003, ja silloin Royal-ravintolat palasi perheyhtiöksi. Samalla päätimme toimia vain pääkaupungissa ja keskittyä postinumeron 00100 alueelle. Jotkut pitivät sitä hölmönä, mutta se oli vahvaa kehittämisvaihetta”, Saari muistelee.

Royal-ravintolat ei koskaan korostanut ketjumaisuutta, päinvastoin ravintoloiden erilaisuus sai näkyä. Sama koski myös seuraavaa isompaa mullistusta Royal Ravintoloiden toiminnassa, kun yritys avasi vuonna 2009 hotelli Havenin ja nopeassa tahdissa myös Fabianin ja Lilla Robertin.

”Kolmen hotellin avaaminen nopeassa tahdissa oli suuri liiketoiminnallinen muutos.”

Sittemmin hotellit on myyty nykyiselle Strawberrylle. Saaren perhe ja Pertti Hynninen myivät osuutensa Royal-ravintoloista vuonna 2017 Intera Partnersille, ja seuraavina vuosina Royalista tuli osa Restamaxia, jonka nimeksi vaihtui myöhemmin Noho Partners.

Kokkikisojen mesenaatti

PRO-gaalassa myönnetyn elämäntyöpalkinnon Saari ottaa vastaan nöyränä ja korostaa, että ilman hyviä kumppaneita mikään ei onnistu. Hän itse ansaitsee palkinnon juuri hyvästä kumppanuudesta.

Kasperi Saari on hotelli- ja ravintola-alan moniyrittäjä. KUVA Laura Hujanen

Kasperi Saari oli itseoikeutetusti mukana Gastronomie Finlanden, sittemmin ELO-säätiönä tunnetun ruokakulttuurin edistämissäätiön perustamisessa. Säätiö otti hoiviinsa ison osan kokkikilpailutoiminnasta Suomessa. Vielä sitäkin merkittävämpi oli Royal-ravintoloiden panos Suomen parhaiden kokkien kasvattajaseurana.

Vuoden kokki -kilpailun voittaja tuli vuodesta 2000 vuoteen 2013 Kasperi Saaren johtamista ravintoloista. Vuosina 2006–2009 kisa oli tauolla.

”Kun Vuoden kokki lanseerattiin 1995, ensimmäinen voittaja oli Pekka Terävä. Vuonna 2000 tittelin voitti Peppi Aralehto, ja siitä eteenpäin lähes kaikki voittajat vuoteen 2013 asti olivat Royal-ravintoloiden kokkeja: Henry Tikkanen, Marko Palovaara, Ari Ruoho, Juuse Mikkonen, Matti Jämsén, Henri Kotkavuori ja Eero Vottonen. Kyllä pystyin olemaan ylpeä niistä tyypeistä!”

Myös Suomen Bocuse d’Or -edustaja löytyi vuosikausien ajan Royalin leivistä. Oli Petteri Luoto, Henry Tikkanen, Matti Jämsén, Eero Vottonen ja Ismo Sipeläinen. On helppo summata, että Royal–ravintoloissa olivat töissä kaikki parhaat kokit.

Aromi-lehti julkaisee myöhemmin Kasperi Saaren pidemmän haastattelun. Suomi ja ravintola-ala ovat Saaren uran aikana muuttuneet hurjasti. Ravintoloiden toimintakulttuuri muuttui säätelytaloudesta vapaampaan ideointiin. Viinimaahantuonti vapautui. Suomi kansainvälistyi. Aromin pidemmässä jutussa horeca-alan moniyrittäjä Saari tarkastelee lisäksi muun muassa keittiömestarien olemuksen muutosta, Michelin-tähtiä ja hotellibisnestä.

LUE MYÖS: Tässä ovat PRO-voittajat 2024! Suomen parhaat keittiö- ja ravintola-ammattilaiset palkittiin

Kasperi Saari on tehnyt mittavan työn suomalaisen horeca-alan eteen. KUVA Laura Hujanen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi