Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: ”Mitä jos unohdan, mitä tai miten tilaan?” – nämä kysymykset mietityttävät lapsia ravintolassa

Koululaisten lomien yhdistäminen vanhempien työhön on hankalaa. Monesti vanhemmilla on lomaa viisi viikkoa vuodessa, kun koululainen lomailee 14 viikkoa. Tämä innostaa vanhemmat erilaisiin luoviin ratkaisuihin. Seuraavaksi ratkottavana on lokakuun syysloma.

Yksi päällimmäisistä kysymyksistä on ruoka: miten järjestetään pikkukoululaiselle hyvä lounas, jos vanhempi ei oman työpäivän ohessa ehdi tai pysty sitä loihtia?

Me starttasimme viime lomalla lapsen kaveriperheiden kanssa mielestäni melko mainion systeemin, joka voi toimia naapurustoissa, joissa on ravintolatarjontaa. Eka–tokaluokkalaiset kävivät keskenään lounaalla lähiravintoloissa ja kahviloissa.

Tässä systeemissä kaikki voittivat. Vanhemmat saivat keskittyä töihin, ja lapset oppivat ravintolakulttuuria ja saivat spesiaalia tekemistä lomaansa. Ravintolan asiakaspalvelija pääsi kohtaamaan vähän toisenlaisia lounasasiakkaita. Ajattelin jatkaa tätä järjestelyä myös tulevalla syyslomalla.

Ravintolassa käyminen ilman aikuista oli kaikille lapsille ensimmäinen kerta ja toki jännittävää. Kyselin lapsilta, mikä jännitti, ja kolmen kärki oli tämä. 1. Kun kävelen tiskiltä pöytään, mitä jos tarjotin tippuu matkalla maahan? 2. Entä jos annankin väärän verran rahaa? 3. Mitä jos unohdan, mitä tai miten tilaan? Kolmas kohta jännitti sen verran paljon, että lapset päättivät keskenään, että yksi hoitaa kaikkien uuniperunatilaukset ja kuivaharjoittelee repliikit kotona.

Uskon, että ravintola-ammattilaiset keksivät keinot ja kikkakolmoset, jotta tällaisten huolien kanssa painiva asiakaskunta tuntee olonsa tervetulleeksi ravintolaan. Jos kaipaa konkretiaa, kannattaa etsiytyä (lasten kanssa) Nikolaos Gkotzampasisin pöytään Casa Maressa Helsingin Lauttasaaressa. Nikolaos voitti vuoden 2021 PRO-palkinnon ravintolan asiakaspalvelijana, joka saa jokaisen vieraan viihtymään ja tuntemaan olonsa kotoisaksi ja tärkeäksi.

ILMOITA PRO-EHDOKAS: Ravintola-ammattilaisten PRO-haku käy kuumana – kolme suomalaista huipputekijää kertoo palkinnon merkityksestä

LUE MYÖS: Kuvat Dani Hännisen kotoa: huippukokin jääkaapin sisältö yllättää – “Kokkaan hyvin eri tavalla ammatikseni”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi