Kolumni

Tomi Lantto: Osaatko sinä ohjata esihenkilöäsi?

Ensin on hyvä oivaltaa, että on itse kunkin etu, että oma esihenkilö onnistuu työssään. Kun minä autan häntä onnistumaan, kokee hän minut arvokkaana tekijänä. Toiseksi, meillä kaikilla on omat työmme ja vastuumme, aivan kuten esihenkilölläkin. Hän ei voi tietää, mitä jokaisen työyhteisön jäsenen työhön liittyy. Jotta esihenkilö voisi onnistua omassa työssään, on hänen kyettävä tekemään sellaisia päätöksiä arjessa, jotka tukevat tiimin järkevää ja tuloksellista työtä. Muiden tehtävä on kertoa hänelle asioista, jotka edistävät tai hidastavat työntekoa.

On kuitenkin perustavaa laatua oleva virhe kertoa esihenkilölle vain työn hidasteista. Se tulkitaan helposti valittamiseksi. Kannattaa pikemminkin nostaa esiin työyhteisöstä asioita, jotka toimivat hyvin ja kertoa niistä. Kun esihenkilö on tietoinen asioista, joita arvostamme ja jotka auttavat meitä tekemään tuloksellista työtä, hän pyrkii mitä toden­näköisemmin vahvistamaan niitä entisestään. Vähintäänkin hän ymmärtää, ettei niitä kannata poistaa.

Kun autamme esihenkilöä, saamme osaksemme arvostusta ja luottamusta. Ja useimmilla ihmisillä – myös esihenkilöillä – on tapana kuunnella niitä ihmisiä, joita he arvostavat ja joihin he luottavat. Työelämä on täynnä muutoksia. Kun työpaikalla tapahtuu muutoksia, jakaa esihenkilö todennäköisesti uusia tehtäviä ja vastuuta niille, joihin hän luottaa ja joita hän arvostaa. Se on kivaa ja imartelevaa kenelle tahansa mutta tärkeää myös täysin toisella tasolla.

”Kun esihenkilö tietää, mitä asioita arvostamme, hän pyrkii niitä vahvistamaan.”

Uutta oppimalla pysymme mukana ajassa. Se tarkoittaa, että osaamme esimerkiksi keskustella paremmin työelämässä nuorten kanssa uusista asioista, ymmärrämme heitä ja heidän ajatteluaan. Hyvällä keskusteluyhteydellä saavutamme molemminpuolisen arvostuksen. Opimme nuorilta uusia asioita, ja he oppivat meiltä. Useimmille meistä on tärkeää tulla kuulluksi, eikä niin tapahdu, jos jämähdämme fossiileiksi menneille vuosikymmenille.

Meillä on tämän päivän työmaailmassa otollinen mahdollisuus oppia myös toisista kulttuureista tulleilta ihmisiltä. Muualta Suomeen muuttaneet voivat auttaa meitä näkemään asiat täysin uudessa valossa, mikä avartaa omaa ajatteluamme – jos vain annamme heille mahdollisuuden. Uuden oppiminen tekee meistä pikkuhiljaa arvostettuja konkareita, joita työkaverit ja esihenkilöt haluavat kuunnella.

Jokainen työyhteisössä voi nähdä, kuka haluaa viedä yritystä eteenpäin ja kuka haraa vastaan. Kannattaa miettiä, kummalla puolella haluat seistä – ihan itsesi vuoksi.

LUE MYÖS: Miten on rakennettu yritys, johon oikeasti halutaan tulla töihin? Mikko Kuitunen ja Julius Manni kertovat

LUE MYÖS: Työhyvinvointi vaatii kahviloidenkin pomoilta enemmän kuin ennen – ”Asiakkaat huomaavat hyvän fiiliksen, sitoutuvat ja palaavat”


Tomi Lantto kirjoittaa kolumnisarjassaan johtamisesta. Lantto on Antellin toimitusjohtaja ja perheyrittäjä.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi