Yökerhot

Homobaareille on yhä tarvetta, sanoo uuteen paikkaan aukeavan DTM:n ravintolapäällikkö

Helsingin Teurastamolla on vaatimaton ulko-ovi, joka pääsee pian kovaan käyttöön, kun uusi DTM aloittaa toimintansa. Homoklubi jäi kodittomaksi kesällä 2020, kun se joutui lopettamaan toimintansa Mannerheimintiellä, sillä naapurihotelli St. George valitti yökerhon pitävän liian kovaa meteliä.

Välivaiheessa DTM järjesti klubi-iltoja Helsingin Ääniwallissa. Tammikuussa 2023 odotus päättyi, kun DTM ilmoitti löytäneensä uudet tilat Teurastamolta. Tämä on klubille jo neljäs osoite, sillä se aloitti toimintansa Annankadulla 1992, muutti Isolle Roobertinkadulle 2002, Mannerheimintielle DTM siirtyi 2012, ja Teurastamon DTM avaa ovensa kesällä 2023.

Ravintolapäällikkö Tomi Häkkinen avaa vaatimattoman oven ja viittilöi sisään. Klubin tilat ovat vielä täysin kesken, mutta halli tekee tyhjänäkin vaikutuksen. Huonekorkeus on kahdeksan metriä.

Tomi Häkkinen
DTM on turvallinen mutta särmikäs tila, lupaa ravintolapäällikkö Tomi Häkkinen. KUVA Timo Porthan

Häkkisen on vaikea keksiä huonoja puolia DTM:n uudesta sijainnista, vaikka myöntääkin, että Teurastamon alue on vielä kehitysvaiheessa eikä kaikkia palveluita, kuten pankkiautomaattia, lähistöllä olekaan.

”Tontin henki sopii hyvin siihen, mitä teemme. Hieman syrjäinen sijainti on myös etu, koska kuka tahansa ei kävele kadulta sisään. Meille tullaan bileiden ainutlaatuisen ilmapiirin vuoksi huipentamaan ilta. Uskon, että ihmiset ovat valmiita matkustamaan sen perässä.”

Häkkinen alkaa esitellä rakentuvaa klubia: Narikka heti sisäänkäynnin jälkeen, vessoja vasemmalle hallin reunaan, perälle DJ-koppi, jonka edustalle mahtuu satoja klubbaajia tanssimaan ja oikealle seinustalle iso baaritiski. Lisäksi vielä viereiseen halliin ”popimpi puoli” baaritiskeineen. Ja tietenkin omat tilat henkilökuntaa ja artistien backstage-tarpeita varten.

 Niiden onkin syytä olla kunnossa, sillä kansainvälisten ja kotimaisten DJ:iden lisäksi DTM:n lavalla on totuttu näkemään myös kovan luokan artisteja Meiju Suvaksesta Antti Tuiskuun ja Sannista Saara Aaltoon.

Lisäksi DTM on tutustuttanut asiakkaitaan drag-taiteeseen, esimerkiksi bingon merkeissä, jo vuosia ennen kuin RuPaul’s Drag Race -kisailu teki dragista tuttua TV-katsojille.

Livemusiikkia ja dragia Häkkinen lupaa myös Teurastamon DTM:ään, mutta muutakin ohjelmaa on tulossa. DTM:llä on alusta asti ollut tärkeä rooli Helsingin klubikulttuurin kannalta. Jo Annankadun-vuosina katalogiin kuului muun muassa sunnuntaiklubi Pump, minkä jälkeenkin DTM:ssä on järjestetty säännöllisesti muun muassa Danceteria- ja Rebels-klubeja sekä aamubileitä.

Paljon pieniä alakulttuureja

Häkkinen kertoo kiertäneensä työmielessä Euroopan homoklubeja, ja inspiraatio näkynee DTM:n ohjelmistossa.

”Maailmalla homoklubit suurkaupunkeja lukuun ottamatta ovat usein askeettisia ja mielikuvituksettomia, eivätkä ne aina tarjoile kovin paljon uutta. Me emme halua pysähtyä vaan olla ajan hermolla.”

Sateenkaariyhteisö on viime vuosina jakautunut pienempiin alakulttuureihin, joita Häkkinen haluaa palvella erilaisten niche-iltojen muodossa.

”Vielä 2012 yhteisön sisällä oli enemmän yhtenäiskulttuuria ja haluttiin olla yhtä perhettä. Pandemian jälkeen on tullut enemmän pieniä eventtejä, jotka puhuttelevat tiettyä porukkaa. Toivon, että pystymme jatkossa puhuttelemaan eri segmenttejä paremmin, jotta he kokisivat DTM:n omakseen.”

Suositut miesten- ja naistenillat saavat todennäköisesti myös jatkoa, mutta sukupuolenmukainen rajaus ei ole yhtä tiukka kuin aiemmin, sillä yleinen ymmärrys sukupuolten moninaisuudesta on valtavirtaistunut, sanoo Häkkinen.

”Teemat nousevat yhteisöstä itsestään, ja teemme yhteistyötä verkostojemme kanssa. Jos minä cis-homomiehenä järjestäisin bi- ja lesbonaisille ohjelmaa, se ei välttämättä tunnu heille omalta.”

Euron salmarit ovat historiaa

Juomien osalta DTM:ssä on varsin tavanomainen yökerhovalikoima, kertoo Häkkinen.

”Kestosuosikit, kuten GT, Vodka-Redbull ja hanaolut liikkuvat.”

Neuvottelut juomatoimittajan kanssa ovat vielä kesken, mutta sen verran Häkkinen suostuu paljastamaan, että DTM saa oman drinkkilistan, jonka juomien nimissä hassutellaan termeillä, jotka eivät välttämättä aukea sateenkaariyhteisön ulkopuolisille.

”Yökerhoympäristössä juomien on noustava nopeasti, joten drinkeissä korostuvat helpot ja näyttävät juomat, jotka voi misata tiettyyn pisteeseen etukäteen. Emme kilpaile hinnalla vaan haluamme tuottaa uniikkeja kokemuksia.”

Lisäksi valikoimassa on huomioitu, että DTM:n asiakaskunta on ikäprofiililtaan laveaa, ja juhlimassa käy niin vasta täysi-ikäistyneitä kuin myös varttuneempaa väkeä, joiden juomatottumukset ja lompakon paksuus voivat olla hyvin erilaisia.

”Nykypäivän ihmiset ovat laatutietoisia. Nautittujen alkoholiannosten määrä on voinut laskea, mutta yhteen annokseen käytetään enemmän rahaa. Halutaan ehkä jotain uutta. Jos kärjistää, aiemmin riitti, kun Sedu Koskinen avasi yökerhon ja myi eurolla salmaria, mutta ketä sellainen enää kiinnostaa?”

Erilaisuus on valttia henkilökunnassakin

Tomi Häkkistä voisi kuvailla DTM:n kasvatiksi, sillä hän kävi ravintolan asiakkaana jo Roban-vuosina ja tuli taloon töihin, kun DTM aloitti Mannerheimintiellä. Parikymppinen Häkkinen opiskeli viestintää Metropoliassa, joten plokkarin hommat sopivat hyvin opintojen kylkeen. DTM:n ravintolapäällikkönä Häkkinen on työskennellyt kuuden vuoden ajan.

Häkkisen mukaan DTM on ollut mahtava paikka kasvaa alalle. Monelle työskentely DTM:ssä on ensikosketus ravintola-alaan. Häkkinen kertoo olleensa palveleva esihenkilö jo kauan ennen kuin edes oli termistä kuullut.

Tomi Häkkinen
DTM:n tanssilattia rakentuu tähän halliin kesään mennessä. KUVA Timo Porthan

”Olen muun muassa opettanut, miten verokortti toimii ja miten sellainen tilataan. On upeaa nähdä, miten työntekijät kehittyvät. Toisaalta meillä on myös rautaisia ammattilaisia, jotka mahdollistavat nuorten kehityksen. Ei se toimisi niin, että kaikki tulevat pystymetsästä.”

Uuden DTM:n henkilökunnan rekrytointi on vasta käynnistymässä. Rekryissä Häkkiselle on tärkeää, että työntekijä jakaa saman arvomaailman DTM:n kanssa. Häkkisen unelmatyöntekijät ovat persoonallisia ja avomielisiä ihmisiä, joilla on ”tekemisen meininki”.

”Haluamme, että henkilökunta huokuu DTM:n henkeä, ja palkkaamme suuren määrän uransa eri vaiheissa olevia henkilöitä. Vähän provosoivasti voisi sanoa, että ’freaks welcome’, niin työntekijät kuin asiakkaat. Haluan, että jos asiakas tulee meille, hän voi löytää omaan heimoon kuuluvan työntekijän.”

Osa DTM:n henkilökunnasta on Häkkisen tapaan siirtynyt uskollisesti klubin mukana paikasta toiseen. Jotkut tutuista kasvoista ovat olleet kiinnostuneita jatkamaan myös Teurastamolla, kertoo Häkkinen.

”Olen omalta osaltani pitänyt huolen siitä, että meillä on reilua ja kivaa olla töissä. Jos on ollut ongelmatilanteita, ne oikeasti selvitetään. Työntekijöistä huolehtiminen on mulle prioriteetti. Hyödyttää myös yritystä, jos henkilökunta viihtyy meillä.”

Homobaareille on edelleen tarvetta

Neljäs DTM avaa erilaiseen yhteiskuntaan kuin edeltäjänsä, sillä Suomeen on tullut tasa-arvoinen avioliittolaki 2017 ja vuoden 2023 lakiuudistus kohensi jossain määrin transsukupuolisten oikeuksia. Homojen ja lesbojen rinnalla puhutaankin entistä enemmän muun muassa queer-identiteetistä ja sukupuolen moninaisuudesta.

”Käytämme termiä ’homobaari’, sillä se on yleisesti tunnettu käsite. Emme kuitenkaan halua sulkea ketään pois. Laajemmin sanottuna olemme yökerho HLBTIQ+-ihmisille. Meille ovat kaikki tervetulleita.”

Toisinaan kuulee väitteitä, että tasa-arvo olisi jo niin pitkällä, ettei erillisille homobaareille olisi tarvetta, mutta DTM:n Tomi Häkkinen on toista mieltä.

”Kun avasimme 1992, asiakkaamme eivät välttämättä voineet käydä muualla, koska se ei ollut turvallista. Nykyään ei ole pakko käydä homobaarissa sen vuoksi, että muualla saisi turpaan. Sen sijaan haluamme tuoda jotain ylimääräistä, meidän yhteisölle räätälöityjä palveluita, elämyksiä ja kokemuksia.”

Kysynnän puolesta puhuu sekin, että Häkkinen on saanut koko DTM:n suljettuna olemisen ajan kosolti sähköpostia asiakkailta.

”On uskomatonta, että suljetun ravintolan postilaatikkoon tulee näin paljon viestejä. Se kertoo, että paikalle on tilausta. Eri segmenttien edustajat ovat kertoneet toiveitaan, ja moni on sanonut, että Helsingissä on tylsä käydä ulkona, kun oma paikka puuttuu.”

Häkkisen mukaan DTM on sitoutunut noudattamaan turvallisen tilan periaatteita, ja samaa odotetaan myös asiakkailta. Käytännössä se tarkoittaa, että asiakaskunta saa juhlia rauhassa ilman pelkoa häirinnästä, väkivallasta tai epäasiallisesta kohtelusta. Myös saavutettavuus on tärkeä arvo, ja uusi DTM onkin esteetön.

”Yhteisöön kuulumattomat eivät voi ymmärtää, millaisia mikroaggressioita vähemmistöt kohtaavat mennessään tavalliseen ravintolaan. Itsekin huomasin nuorempana, miten vaikkapa järjestysmiehet kohtelivat eri tavalla kuin muita seurueeseen kuuluvia. Miesten vessa on toinen tyypillinen paikka, missä joku voi alkaa soittaa suutaan.”

Turvallisen tilan periaatteet eivät kuitenkaan tarkoita, että uusi DTM olisi sovinnainen yökerho, jonka särmän inklusiivisuus olisi hionut pois. Vaikka kaikki DTM:n filosofian allekirjoittavat ovat tervetulleita asiakkaaksi, Häkkinen lupaa huomioida sateenkaarivähemmistön pienemmät alakulttuurit entistä paremmin, mikä voi ärsyttää joitakin asiakkaita.

”Jos ei ota riskejä ohjelmiston suhteen, tyydyttääkö se ketään? Emme kuitenkaan ole mikään Kelan virasto. Haluan, että käynti DTM:ssä synnyttää toisenlaisen tunteen kuin käynti Prismassa. Jos kukaan ei pahastu siitä, mitä teen, olen epäonnistunut.”

LUE MYÖS: Kuvat: Seiniä saa tussata – Tampereen uusi yökerho on hurja näky


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker