Ravintolat

Villiyrttivelho Sami Tallberg toteuttaa elämäntehtäväänsä uudessa paikassa: tältä ravintolauutuus näyttää

Keittiömestari Sami Tallberg on laittanut ruokaa jo 26 vuoden ajan. Villiyrtit ja niiden mahdollisuudet inspiroivat häntä edelleen. KUVA Thea Ekholm

Sami Tallberg toteuttaa intohimoaan ja elämäntehtäväänsä uusissa maisemissa. Villiyrtteihin ja muihin Suomen luonnon antimiin erikoistunut keittiömestari pyörittää omaa nimeään kantavaa ravintolaa Söderlångvikin kartanon yhteydessä Varsinais-Suomen Kemiönsaaressa. Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik -ravintola yhdistää lähiluonnon ja paikallistuottajien antimet toscanalaiskeittiöön.

Kartano palveli aikoinaan taidemesenaatti Amos Andersonin kesäasuntona. Tallberg pääsi toukokuussa avaamaan ravintolansa tiloihin, jotka omistaja Konstsamfundet oli remontoinut lattiasta kattoon. Rakennuksessa oli aikaisemmin kahvilan ja ravintolan yhdistelmä.

”Vanhasta ravintolasta on jäljellä vain vessat, kaikki muu on uutta. Asiakaspaikkoja on noin 80 ja lisäksi iso terassi, joka kiertää ravintolaa. Se on hyvä määrä sesonkiravintolalle”, ravintoloitsija Sami Tallberg kertoo.

Ravintolan sisustussuunnittelusta vastaa ruotsalainen konseptisuunnittelija Sanna Gebeyehu, jonka kanssa Tallberg on tehnyt aikaisemminkin yhteistyötä. Sekä ravintolan sisustuksessa että menussa tulevat esiin Tallbergin motto ”Stay wild, stay weird, stay free” (pysy villinä, pysy outona, pysy vapaana) ja Amos Andersonin rakkaus Italiaa kohtaan.

Söderlångvikin kartano tunnetaan Amos Andersonin kesähuvilana. Kartanon omistaa Konstsamfundet ja museon toiminnasta vastaa Amos Rex. Liikemies Amos Anderson (1878–1961) muistetaan taiteen ja kulttuurin tukijana. KUVA Thea Ekholm
Ravintolan sisustus on konseptisuunnittelija Sanna Gebeyehun käsialaa. KUVA Thea Ekholm

Sanna Gebeyehun mukaan ravintolan sisustuskonseptissa näkyvät Tallbergin ja Amos Andersonin intohimot. Pelkistettyä pohjoismaista tyyliä on väritetty kesän väreillä, kuten vahvalla hunter green -vihreällä. Osa ravintolan tunnelmaa luovista kalusteista ja astioista on hankittu käytettynä.

”Halusin luoda ravintolaan eksoottisen pohjoismaisen tunnelman, joka yllättää ihmiset, kun he astuvat sisään. Minulle se tarkoitti pohjoismaisen kesän eloisien värien tuomista sisään ravintolasaliin”, Gebeyehu kertoo puhelinhaastattelussa.

Ravintolan menu on yhdistelmä Kemiönsaaren luonnon antimia, paikallisten tuottajien tuotteita ja Toscanan keittiötä. Lounasmenusta löytyy tietenkin Sami Tallbergin tavaramerkkiannos eli villiyrttisalaatti, joka on tällä kertaa tehty tabbouleh-salaatin tyyliin.

”Villiyrttisalaatti on bravuurini ja se on helppo tapa tutustuttaa ihmiset villiyrtteihin. Intohimoni ja elämäntehtäväni on tuoda Suomen luonnon ainutlaatuiset antimet kaikkien ulottuville”, Tallberg sanoo.

Ravintolan ruoka on konstailematonta, mutta samalla se on makujen ja kulttuurien synteesi. Annoksista löytyy myös Amos Andersonin rakastaman Italian makuja ja tyyliä. Esimerkkinä tästä on ravintolan itse leipoma gluteeniton tattarileipä, jota dippaillaan oliiviöljyyn.

Auki 150 päivää putkeen

Kesäravintola Ateljé Sami Tallberg toimii tiiviissä yhteistyössä kartanomuseon kanssa. Ravintola on koko kesän ajan avoinna kuten museokin, eli päivittäin kello 11–17. Lounas on tarjolla kello 12–15. Lisäksi ravintolassa toimii iltaisin ennakkovarauksella Chef´s table -illalliskonsepti kymmenen hengen ryhmille.

”Ravintola on auki 150 päivää putkeen eli toukokuusta syyskuun loppuun. Kesäravintolan konsepti ei ole helppo, mutta itselleni se on selkeä ja hyvä tapa pyörittää ravintolaa ja mieluisin tapa tehdä ruokaa. Kesä on parasta sesonkia, kun tarjolla on paljon villiyrttejä sekä sieniä.”

Tallberg ei enää vedä Turussa sijaitsevan Finnish Design Shopin ravintolaa.

”Siellä näki konkreettisesti, miten haastavaa ravintolatoiminta voi olla loka-marraskuussa. Lisäksi haluan, että minulla on työn vastapainoksi myös vapaata. Niinpä jostain piti luopua”, Sami toteaa.

Kesäravintolaan on Turusta tunnin ajomatka ja Helsingistä matka kestää kaksi tuntia. Tallbergin mukaan perillä pitää odottaa jotakin, joka on ajomatkan väärti.

”Siellä pitää olla elämys. Söderlångvikin kartano, museo ja ravintola ovat tällainen kokonaisuus.”

LUE MYÖS: Mikko Utter loihti pikkukaupunkiin suositun ravintolan, johon tullaan varta vasten kaukaakin

Oman pihapiirin yrttejä

Tallbergin mukaan kausi kesäravintolassa jakautuu kolmeen osaan. Toukokuusta juhannukseen on hiljaisempaa ja silloin liikkeellä ovat ryhmät. Juhannuksesta koulujen alkuun on kiireisin sesonki, jolloin töitä paiskitaan aamusta iltaan. Koulujen alkamisesta elokuun puolivälissä aina syyskuun loppuun on taas hiljaisempaa.

Juhannuksesta alkaen tarjolla on ollut myös laajempi menu.

”Lounaan hinta on 39 euroa ja se tarjoillaan alkupaloja myöten pöytiin. Meillä ei ole lounaspöytää, vaan teemme buffetin omalla tyylillämme”, Tallberg toteaa.

Menussa on muun muassa Päivän kalasaalis -annos, joka tarjoillaan Tallbergin Amos Andersonille nimikoiman hollandaisekastikkeen kanssa.

Söderlångvikin pihapiiristä löytyy Tallbergin mukaan ainakin 24 eri kasvia ja villiyrttiä, joita hyödynnetään kesän mittaan ravintolan menussa. Niistä ja kartanon oman puutarhan ja omenatarhan antimista valmistetaan lisäksi tuotteita myyntiin ravintolan yhteydessä toimivaan pieneen puotiin.

LUE MYÖS: Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Vår – keittiön seinään oli teipattu tähti jo aikaisemmin

Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik -kesäravintolassa on noin 80 asiakaspaikkaa ja suuri terassi. KUVA Thea Ekholm


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi