Raaka-aineet

Milloin mango on kypsä? Ohjeet tunnistamiseen ja käyttöön

Mangosta on muuhunkin kuin teollisiin lastenruokasoseisiin. Kypsä mango on imelän aromaattinen lisä savustetun kalan tai tulisen pataruoan kaveriksi.

Mangopuu on tropiikin seudun viljellyin hyötykasvi. Puu on erittäin kookas, joten se tarjoaa varjoa kuumalta auringonpaahteelta. Suomeen tuodaan ainoas­taan mangolajikkeita, jotka kestävät pitkän kuljetuksen, mutta lajikkeita tunnetaan itse asiassa peräti 2 500.

”Mango on alun perin kotoisin Intiasta. Suomessa se tunnetaan intialaisen keittiön ja jogurttipohjaisen mangolassin kautta”, kasviksiin erikoistunut ruokakirjailija Pirjo Toikkanen kertoo.

Kypsän mangon tunnistaa tuoksusta ja pinnasta

Tropiikin makeaa hedelmää mangoa käytetään varsin yleisesti kouluruokailussa porsaanlihan ja broilerin makuparina. Mangoa onkin hyvin saatavilla säilykkeenä ympäri vuoden, mutta keväällä tuoreiden mangojen kypsyys on parhaimmillaan. Kuten avokadojen, myös mangojen optimaalisen kypsyysasteen kanssa joutuu välillä arpomaan.

”Viimeiset pari vuotta Suomessa on ollut saatavilla myös syöntikypsää mangoa, mutta ne voivat olla helposti ylikypsiä, ja laadussa on kieltämättä toivomisen varaa. Kypsän hedelmän tunnistaa voimakkaasta parfyymisestä tuoksusta ja pehmeästä pinnasta. Lajike-erojen vuoksi hedelmän väri ei välttämättä kerro kypsyydestä luotettavasti.”

Epävarmoissa tapauksissa Toikkanen neuvoo säilyttämään hedelmiä paperipussissa huoneenlämmössä parisen päivää. Viileä huoneenlämpö on muutenkin sopiva mangon säilytykseen.

”Kun mangon leikkaa auki, sen kuuluu olla väriltään intensiivisen keltainen ja mehukas.”

Raaka hedelmä on tuoksultaan saippuainen tai tärpättinen, ja hedelmäliha tuntuu veitsen terän alla puisevalta.

Mangon käyttö on monipuolista

Mangoa käytetään paljon makeissa jälkiruoissa, sorbeteissa ja smoothieissa. Se sopii kuitenkin täyteläisen makunsa ansiosta hyvin grillatun tai savustetun kalan, hummerin ja katkarapujen makupariksi. Toikkanen on itse tarjonnut mangolla maustettua siika-cevicheä.

”Alkupaloista tulee mieleen, että ilmakuivatun kinkkuviipaleen voi melonin sijaan kääriä mangoviipaleeseen. Hedelmää voi hyödyntää niin kuumissa kuin kylmissä kastikkeissa, ja se toimii erinomaisesti inkiväärin ja chilin makuparina. Esimerkiksi mangosalsa on oivallinen valinta vaikkapa lohen kastikkeeksi.”

Miten mangon siemen poistetaan?

Koska mangoa käytetään yleisesti pakasteena ja säilykkeenä, mangon siemenen poistaminen on jäänyt monelle vieraaksi työvaiheeksi. Vaikka markkinoilla on olemassa erityisiä mangoleikkureja, Toikkanen suosittelee puuhaan hyvin teroitettua veistä.

”Mangon kapea kylki käännetään itseä vasten, ja veitsellä leikataan hedelmän molemmat ’posket’ irti kookkaan siemenen kyljestä niin, että siihen jää mahdollisimman vähän hedelmälihaa. Sitten poskiin leikataan vaaka- ja pystyhalkioita, jotka muodostavat hedelmälihaan ristikon. Sen avulla hedelmäliha on helppo kääntää esiin ja irrottaa kuoresta.”

satokausikalenteri.fi
rouvakasvis.fi

Julkaistu Aromissa 4.3.2018


Mango (Mangifera indica)

  • Intian kansallishedelmä ja tropiikin viljellyin hedelmäpuu. Suomalaisessa arjessa tunnetaan intialaisten ruokien lisäksi hedelmäsoseista. Hyvä a-vitamiinin ja betakaroteenin lähde.
  • Yleisimmät Suomessa tavatut lajikkeet ovat Kent ja Keith. Ne tulevat Etelä-Amerikasta, ja ovat parhaimmillaan kevätkuukausien aikana.
  • Mangoa ei kannata hankkia samana päivänä valmistettavaan ruokaan. Kypsymistä voi nopeuttaa säilyttämällä hedelmää samassa pussissa omenan kanssa.
  • Luonteva komponentti aasialaisiin ruokiin. Yhdistä kookoksen, sitrushedelmien, inkiväärin, piparjuuren, sitruunaruohon ja tähtianiksen kanssa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi