Työvaatteet

Mikä tekee hyvän työasun? Esittelyssä ravintolakeittiön ja salin lempityövaatteet

Me kysyimme, he vastasivat

  • Minka Björck, talousjohtaja ja osakas, Sanchōme
  • Serko Rantanen, keittiöpäällikkö ja osakas, Sanchōme
  • Elias Johansson, marketing manager, Share Company (Share Company pyörittää muun muassa The Pantry -ravintoloita Helsingin Ruoholahdessa ja Sörnäisissä)
  • Hanna Europaeus, kokki, The Pantry Sörnäinen
  • Henrik Kovanen, keittiömestari, Savoy

Millä perusteella valitsette työntekijöiden työasut?

Henrik Kovanen, Savoy: Uusimme ravintolan kasvojen kohotuksen yhteydessä 2020 kaikki työasut. Salissa naisilla käytössä ovat Samu-Jussi Kosken suunnittelemat asut, mutta niitä ei voi enää uusia yrittäjän taannoisen konkurssin takia. Naisten uusien asujen valmistaja tulee olemaan Andiata. Miesten asut ovat Turo Tailorin. Myös keittiön työasut ovat muutosvaiheessa. Vuosia sitten ekologisuus edellä valitut Touch Pointin kierrätysmateriaalista valmistetut takit ja housut ovat toimineet hyvin.

Keittiössä työvaatteiden pitää olla kivan näköiset, istuvat, mukavat ja kestävät. Kestävyys toki selviää vasta käytössä. Käytännöllisyydellä on merkitystä, eli kokkitakissa on oltava hihassa paikka kynille ja pinseteille. Hengittävä selkä on todella hyvä kuumassa keittiössä. Essussa oli ennen taskut, mutta ilmankin pärjää.

Minka Björck, Sanchōme: Salin työvaatteissa mennään mukavuus, pehmeys, helppohoitoisuus ja siisteys edellä. On tärkeää, että asu näyttää ja tuntuu hyvältä jokaiselle vartalomallille. Meillä on salin mekoissa yksi perusmalli, jonka voi tilata pidempänä tai muutoin tuunattuna. Tavoitteena on, että jokaisella on kotoisa olo. Mekon lisäksi meillä on t-paitamalli, jos joku ei halua pitää mekkoa. Miehille on samasta materiaalista t-paita, ja mustat housut jokainen saa ostaa itse. Tavoitteena on, että jokainen löytää sellaisen mallin, joka toimii omalle vartalolle ja on mukava päällä.

Puhdas esiliina viimeistelee kokin asun. KUVAT Timo Porthan

Serko Rantanen, Sanchōme: Keittiövaatteissa luotamme 13 vuotta sitten alkaneeseen yhteistyöhön Pajusen kanssa. Pajunen tuo maahan ranskalaisen Clement Designin kokkivaatteita, ja he ovat meidän luottotoimittajamme. Kun avaamme uuden ravintolan, mietimme vain värin ja tyylin. Sanchōmeen valitsimme valkoisen, pitkähihaisen kokkitakin ja lappuesiliinan, jossa on niskan takana lenkki. Se on helppokäyttöinen, pysyy siistinä ja kaulukseen saa kyniä. Jokainen ostaa housut itse: toiset tykkäävät farkuista, toiset leggareista, ei väliä, kunhan ne ovat mustat. Itse käytän Clementin työhousuja, joissa on hyvä leikkuu ja joustoa.

Elias Johansson, The Pantry: Työntekijöiden varusteiden ja vaatteiden valinnassa painaa moni asia. Tärkeää on, että vaatteet ovat mukavat ja työntekijöillä on niissä hyvä olla. Lisäksi on todella tärkeää, että vaatteet ovat kestäviä ja turvallisia.

Hanna Europaeus, The Pantry Sörnäinen: Materiaalivalinta on tärkeä. Toimivat työvaatteet ovat mukavat, hengittävät ja helposti huollettavat.

Serko Rantanen luottaa keittiövaatteissa Pajusen mallistoon. KUVAT Timo Porthan

Onko vaatteissa tärkeintä huoltovarmuus, liikkuvuus, hengittävyys, ergonomia, kestävyys vai turvallisuus?

Henrik Kovanen, Savoy: Ekologisuus, kotimaisuus ja ajaton tyylikkyys ovat tärkeimmät valintaperusteet, ja vaatteemme ovatkin olleet todella kestäviä. Uusia työasuja valittaessa vastuullisuus ja kotimaisuus ovat edelleen tärkeitä pointteja meille.

Minka Björck, Sanchōme: Meille tärkeintä on kangas. Sen pitää olla pehmeä, joustava, hengittävä ja helposti pestävä. Vaatteen tulee kuivua hengarilla nopeasti niin, ettei sitä tarvitse silittää. Käytämme samaa kangasta Lily Leen, Boon Namin ja Sanchōmen asuissa, vaikka malli onkin hieman erilainen. Lisäksi on tärkeää, että mekoissa on hyvät taskut.

Serko Rantanen, Sanchōme: Kokkitakeissa ratkaisee hengittävyys. Niissä on oltava tekninen verkkoselkä, joka on ohut ja huomaamaton. Se on hyvä ja pehmeä päällä.

Elias Johansson, The Pantry: Kaikkien osa-alueiden täytyy toimia. Ei riitä, että asu on tyylikäs, jos se on epämukava päällä.

Hanna Europaeus, The Pantry Sörnäinen: Vaatteissa käytännöllisyys ja ulkonäkö ovat aivan yhtä tärkeitä. Vaatteessa pitää olla helppo olla ja se pitää saada helposti puhtaaksi. Onneksi nykyään on myös tyylikkäitä naisille sopivia kokkivaatteita. Kengissä kaikkein tärkeintä on työturvallisuus.

Minka Björck suunnittelee salityöntekijöiden asut. KUVAT Timo Porthan

Voiko työvaate ja vaatehuolto olla vetovoimatekijä työntekijöille?

Henrik Kovanen, Savoy: Vaatehuolto on hyvä ekstra, minusta se kuuluu työpaikalle. Työvaate on univormu, ja sillä on iso rooli osana ravintolan identiteettiä.

Minka Björck, Sanchōme: Uskon, että tyylikäs, pehmeä ja mukava työasu on erittäin tärkeä osa työviihtyvyyttä. Jokainen haluaa varmasti näyttää siistiltä ja tuntea olonsa hyväksi, vaikka salin puolella tehdään jopa puolimaraton illassa. Työasun tyylikkyys on osa ravintolan kokonaisilmettä, joka varmasti vaikuttaa siihen, haluaako joku tiettyyn paikkaan töihin.

Serko Rantanen, Sanchōme: Keittiön työntekijöille on takkeja ja essuja riittävästi, ne ovat aina siistejä ja ehjiä. On tärkeää, että on hyvännäköiset, sopivan kokoiset, mieluisat vaatteet, joissa on ajatusta taustalla. Työnteko ei jää meillä vaatteista kiinni.

Elias Johansson, The Pantry: Voihan se joillekin olla. Onhan se ikävää ja aikaa vievää, että työntekijä joutuu itse kustantamaan työvaatteensa tai niiden pesun. Se, että työnantaja on valmis kustantamaan ja ylläpitämään työasun siisteyttä, on osoitus siitä, että työntekijöistä välitetään.

Hanna Europaeus, The Pantry Sörnäinen: Kyllä osaltaan. On kiva, ettei työvaatteita tarvitse ostaa itse. Työnantajan hoitama työvaatteiden pesukin on työntekijän näkökulmasta etu.

Mikä ratkaisee kenkävalinnat?

Henrik Kovanen, Savoy: Kengät jokainen ostaa itse, koska jokaisella on henkilökohtainen tarve kenkiin liittyen. Tärkeää, että ne ovat hyvät työssä.

Minka Björck, Sanchōme: Kengät meillä jokainen ostaa itse. Joskus ravintoloissamme on tarjottu kengät osana talon puolesta, mutta koska jalat ja kenkätottumukset ovat niin erilaisia, luovuimme niistä.

Serko Rantanen, Sanchōme: Keittiön työkenkien suhteen meillä on sama politiikka kuin housuissa: jokaisella on oma maku, joten työntekijät hankkivat kengät itse. Tärkeää on, että ne ovat työkengät, joissa on oikeanlainen pohja ja ne ovat turvalliset.

Juttuun haastateltujen ravintoloiden työntekijät ostavat työkengät itse. KUVAT Timo Porthan

Elias Johansson, The Pantry: Kenkien täytyy olla sekä turvalliset että mukavat, ja niissä pitää olla tarpeeksi pitävät pohjat. Kengät työntekijämme hankkivat itse, mutta korvaamme niiden hankintahinnan tiettyyn summaan saakka.

Hanna Europaeus, The Pantry Sörnäinen: On hyvä hankkia työkengät oman jalan mukaan. Itse haluan, että kengät ovat kohtuullisen sirot, kun työskentelen myös salissa. Ulkonäkö, kestävyys ja mukavuus painavat valinnassa.

Mitä muita näkökulmia otatte huomioon hankinnoissa?

Minka Björck, Sanchōme: Meidän työasut on yli vuosikymmenen valmistanut Pajunen mittatilauksena. Asut ommellaan Suomessa tai Virossa. Projekti lähtee yleensä käyntiin siten, että suunnittelen itse mekkomallin ja etsin suunnitelmaa lähellä olevan mallin. Toimitan piirustuksen ja mallin Pajuselle, joka luo oikean mallin. Yleensä tarvitaan pari mallikierrosta, sitten he kaavoittavat mekot ja alkavat ompelemaan.

Serko Rantanen, Sanchōme: Keittiön vaatehankinnoissa arvostan kumppani Pajusessa sitä, että toiminta on asiakaslähtöistä, kaikki toimii ja kysymyksiin saa aina vastaukset.

Elias Johansson, The Pantry: Vastuullisuus on meille ensiarvoisen tärkeää. Ekologisuus ja kaikenlaisen hävikin vähentäminen ovat meille todella tärkeitä arvoja ja näkyvät myös vaatevalinnoissamme. Vaatteiden pitää olla arvojemme mukaisia eli vastuullisesti tuotettuja.

Kokkitakin hihassa on oltava paikka kynille ja pinseteille. KUVAT Timo Porthan

Kuka kustantaa työvaatteet ja kuka ne pesee?

Henrik Kovanen, Savoy: Työnantaja kustantaa kaikille samanlaiset työvaatteet. Keittiössä ovat käytössä valkoiset takit ja lappuesiliinat sekä mustat tai tummanharmaat housut. Työnantaja myös pesettää keittiön ja salin vaatteet.

Minka Björck, Sanchōme: Meidän yritys maksaa työvaatteet. Salin vaatteet jokainen pesee itse.

Serko Rantanen, Sanchōme: Keittiön työntekijöille ostamme takit ja essut. Hinta ei ole halvin, mutta vaate on kestävä. Se tarkoittaa, että musta väri pysyy mustana vuosikausia. Keittiössä hoidamme työvaatteiden pesut.

Elias Johansson, The Pantry: Riippuu toimipaikasta. Pääasiassa työnantaja kustantaa työvaatteet vakituiselle henkilökunnalle. Konsernissa on huomattava määrä extra- ja vuokratyöntekijöitä, ja henkilökunnan vaihtuvuus on suuri. Vuokratyövoiman tarjoaja huolehtii siitä, että työntekijöillä on tarvittavat työasut. Pääsääntöisesti me huolehdimme työvaatteiden pesut, ja keittiössä työskentelevien asujen pesun hoidamme aina.

Kokkitakin ei tarvitse olla aina valkoinen. KUVAT Timo Porthan

Mikä on tyylin merkitys työvaatteissa?

Henrik Kovanen, Savoy: On tärkeää, että työvaatteet ovat tyylikkäät ja osa isompaa kokonaisuutta.

Minka Björck, Sanchōme: Itselleni tärkeää suunnittelussa on se, että työasu on tyylikäs, mutta ei liian koreileva, jotta asiakkaalle ei tule alipukeutunut olo työntekijän rinnalla. Pyrin pitämään asut minimalistisen elegantteina. Minulle on ollut yli vuosikymmenen ajan työasusuunnittelussa tärkeää myös se, että jokaisella on sama asu tittelistä huolimatta, oli sitten kyse food runnerista, tarjoilijasta, sommelierista, vuoropäälliköstä tai ravintolapäälliköstä. Meidän ravintoloissamme työasuissa ei näy arvohierarkia.

Elias Johansson, The Pantry: Tyyli on meille tärkeää eli se, että vaatteet sopivat brändin ilmeeseen ja tyyliin.

Hanna Europaeus, The Pantry Sörnäinen: Vaatteet ovat myös imagollinen kysymys. Niiden täytyy istua ravintolan tyyliin, ja on kiva, että henkilöstöllä on yhtenäiset asut. On tärkeää, että asu vastaa paikan tyyliä ja on rento rennossa paikassa.

Tykkään myös siitä, että työasu on hieman erilainen. Ei kokkitakin tarvitse olla aina valkoinen. Ulkonäkö merkkaa etenkin nuorilla, aivan samalla tavoin kuin muussakin pukeutumisessa.  

LUE MYÖS: Mitä tarkoittaa mörkömisa? Erotatko walkkarin ja walkoutin? Ota haltuun ravintolaslangi

LUE MYÖS: Vain kuusi paikkaa joka illalle – Sanchome on Tomi Björckin omakase-uutuus Helsingissä

LUE MYÖS: Ikoninen pariisilaisravintola vierailee Helsingissä ja yhdistää voimansa Savoyn kanssa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi