Osaaminen

Mitä tarkoittaa mörkömisa? Erotatko walkkarin ja walkoutin? Ota haltuun ravintolaslangi

Ravintola-alan uudella työntekijällä menee hetki tottua kieleen. Mistä lyhenteet ja sanaväännökset oikein tulevat? Ravintola-alan slangi jakaantuu muutamaan eri osaan: myytävien tuotteiden ja välineiden nimiin, alan tyypillisiin työtehtäviin, asiakkaista kertoviin nimiin sekä palveluslangiin.

Ravintola-alalla monet sanat tulevat ranskan tai ruotsin kielestä, yleinen keittiökielihän on ranska. Baarikielen slangi taas on saanut pääosin vaikutteensa Yhdysvalloista, joten englannin kieli värittää termistöä.

Ammattislangin pitää olla tehokasta, lyhyttä ja sujuvoittaa työtä. Parhaimmillaan ammattislangi selkeyttää työntekoa, ja jos uusi työntekijä jää slangisanojen ulkopuolelle, työ voi hidastua tai keskeytyä. Työnteon kannalta on hyvä, että uudet työntekijät ajetaan pian sisään alan slangiin, koska sillä voidaan ilmaista pitkääkin selitystä vaativat asiat lyhyemmin.

Vaikka monet slangisanat, kuten pax, misata tai prikka, ovat käytössä yleisesti koko alalla, slangi tulee erottaa virallisesta ammattitermistöstä. Myös se on tärkeää osata, ja siksi alan kouluissa pääsääntöisesti käytetään virallisempaa kieltä.

Joitakin paikallisia ilmaisuja käytetään vain tietyssä ravintolassa tai keittiössä, koska ammattilaisten oma kielellinen tausta vaikuttaa slangin muodostumiseen. Ravintola-alan ihmiset kiertävät työpaikasta toiseen, joten välillä paikalliset slangisanat voivat matkustaa kauaksikin alkuperäisestä ympäristöstään.

Slangissa kukkivat usein alatyyliset ja seksistisetkin ilmaisut. Ne ovat pikkuhiljaa vähenemässä samaan tapaan kuin yleiskielestä. Kieli muuttuu ympäristön mukana, ja monet nuoret alalle tulijat eivät koe alatyylisiä ilmauksia omakseen.

Osaatko nämä?

Henkilökunta ja asiakkaat

Aamu Päivän ensimmäinen vuoro (vaikka alkaisi klo 12)

Asema Tarjoilualue

Blokkari Salin astioiden kerääjä

Blokki / blokkivihko Tarjoilijan muistivihko

Bongata Näppäillä tuotteet kassaan

KUVA Istock

Bongi Keittiölle menevä tilauskuitti

Erikoismies Jollakin tavalla, yleensä räikeästi ja negatiivisessa mielessä, massasta poikkeava yksilö. Tyypillisesti ongelmia päihteiden kanssa.

Fifo First in first out, eli järjestellään tuotteet varastoon päivämäärän mukaan

Foodrunner, ruoka- / juomaroudi Tarjoilija, joka vie pelkkiä ruokia tai juomia pöytiin ja vie tyhjiä pois

HDF Hyvä duunifiilis

Irtopää Varauksen ulkopuolelta lisäksi tullut asiakas

JPH Joka paikan höylä, pyörii joka paikassa (yleensä esihenkilö) ja varmistaa, että kaikki sujuu

Karen Vanhempi naisasiakas, joka vaatii puhua managerille

Kartta Pöytäseurueesta piirretty istumajärjestys, josta selviää, mikä ruoka viedään kenelle

Kyyppari Vanhempi ravintolatyöntekijä

Luukkumies Tilaukset vastaanottava ja annokset lähettävä kokki

No show Asiakas, joka on varannut pöydän mutta ei tullut paikalle, tai extra, joka ei tule työvuoroon

Pax Asiakasmäärä

Pelimerkit Vaihtorahat

Piikki Avoin lasku. Voi tarkoittaa myös päivää harvemmalla aikavälillä kuitattavaa avointa laskua

Plassata Tehdä istumajärjestys

Pohja Pohjakassa

Poka Varauksen tehnyt ryhmä

Polaaminen / bolaaminen Kassan ohi omaan taskuun, varastaminen

Porttari Porttikielto

Rapata Myydä nopeasti tai tehdä huonosti

Rysä Kiire

Saa laittaa Keittiölle annettu lupa alkaa valmistaa seuraavaa ruokalajia esimerkiksi, kun alkuruuat on syöty

Saitko? Kun halutaan varmistaa, että toinen kuuli ja sisäisti sanotun

Serviisi Ravintoloissa vuoron tekeminen

Tilukki Tilaus, myös etukäteen varattu tilaisuus

Tsöge posessa Keittiö kiinni

Takana, liikkuu Takanasi liikkuu ruokaa / juomaa / muuta

Walkkari tai wolkkari Walk-in-asiakas, saapuu ilman pöytävarausta

Walkoutti Laskun maksamatta jättänyt asiakas ts. karkuri

Ruoka

Agentti / agentit Suolakurkku / kurkkusalaatti

Antti Entrecôte

Aseet Aterimet

ERV Erityisruokavalio (mikä tahansa)

Esko Isompi hopeatarjotin / vati

Evakko Karjalanpaisti

Genari GN-pakki

Haa-vei-lu Haarukat, veitset, lusikat ja siinä järjestyksessä myös likoamisastiat tiskissä

Hautajaispaperi Pyöreä kuvioitu kakkupaperi

Heinät Yrtit

Hilseet Murot, myslit ja muut siemenet

Hinkutin Parilalasta

Hirvonen Teräslankapallo, jota käytetään tiskissä

Krossi / hukka Hävikki

Misat tikkiin Esivalmistelut viedään loppuun

Moukari Uuniperuna foliossa

Mörkömisa Se pieni osa annoksesta, joka loppuu perjantai-iltana ja on pakko tehdä vielä yöllä ennen kotiin lähtöä, jotta aamuvuoro ei ole aivan pulassa lauantaina

Napalmi Lämpöhauteen polttogeeli

Norsun tamponi Kuituliinarulla

Nosto / nostaa Annoksen kokoaminen lautaselle

Piikki Koneshakeri

Piisissä Keittiössä

Pleitata Ruuan asettelu lautaselle

Pleki Uunipelti

KUVA Istock

Prikka Tarjotin

Rehut Kasvikset

Reso Lämpöhaude

Skörtta Helmaliina

Snöbäri Keittiön tervehdys

KUVA Istock

Suhisuhi Pöytien ja pintojen pyyhintäsuihkutteluasia

Suurkeittiö Jorma Turbomixer

Terästussu Teräslankapesin

Tursotin Pursotin

Tolppa Päivän varauslista

Tomsu, tomppa Tomaatti

Ufokerma Kaiken kestävä pursotuskerma (valmis, ei sifoni)

Vetari Keittiön tai baarin vetolaatikko

Zupizupi / zupzup Pesuaineen sumutepullo

Juoma

Dässi, däshi (dash) Pirskaus/loraus mikseriä

Hörppy Cocktail

Kives Kivennäisvesi

KUVA Istock

Kuivana Ilman jäitä

Litkut Valmiit viinasekoitukset, mm. cosmopolitan- ja kelkkapohjat

Margis, mansu Margarita-cocktail

Neitsyt Juoma ilman alkoholia

Pistooli Tiskin reunalla liikuteltava limonadihana

Risse Riesling tai risotto

Ruuhkapilli Vähintään 8 mm halkaisijaltaan oleva slush-pilli

Stirrari Drinkin sekoitustikku

Syylari Viinijäähdytin, jääpala-astia

Tankki Hanaoluen tankki tai kegi

Tippaliina Kahvikupin ja lautasen väliin asetettu liina

TKV Talon kuohuviini

TPV Talon punaviini

KUVA Istock

Tupla Kaksinkertainen määrä alkoholia normaalista

TVV Talon valkoviini

Vanukas Oluthanan ritilän alle tai viemäriputkeen kerääntyvä lika

Vapaakaato Kaadetaan ilman mittaa

Voda Vesi

Yrttitee Kokeille teepannussa salakuljetettu hanaolut


Lähteet: Sosiaalisen median kysely syyskuussa 2022 (Facebook: RT-Afterwork, Ravintolatyöntekijät), Mikael Tissari, Maria Tuominen: Keittiöslangin käsikirja – Aperoa blenderiin (Gummerus 2004), Eero Mäkelä, Merja Sillanpää: Talon tapaan – Suomalaisten keittiömestarien 50 vuotta (Tammi 2000), Sakari Nuppola: Norsun tamponi, häpyheinä, anoppi, lutka… (Helsingin Uutiset, 18.2.2021).


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi