Michelin-gaala

Kisakatsomo ja sata ruokatapahtumaa – Michelin-huuma valtaa Helsingin, ja ravintoloiden kannattaa nyt suositella toisiaan

Pohjoismaiden Michelin-tähdet jaetaan Helsingin Savoy-teatterissa maanantaina 27. toukokuuta. Jotta gaala ei jäisi vain pienen piirin karkeloiksi, Helsingin kaupunki pystyttää Senaatintorille kaikille avoimen 1000 hengen kisakatsomon, jossa palkintojenjakoa voi seurata isolta screeniltä. Ennen ja jälkeen palkintoseremonian tunnelmaa nostattaa dj.

”Sinne ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan toimijat ja kaupunkilaiset, jotka haluavat tulla fiilistelemään Michelin-seremonian tunnelmaa ja juhlahumua”, sanoo Helsingin kaupunkitilojen projektipäällikkö Sarita Kinnunen.

Kisakatsomo pystytetään osaksi Senaatintorin kesäterassia, joka avataan jo Michelin-gaalaa edeltävänä perjantaina 24.toukokuuta. Terassin ruoka- ja juomatarjonnasta vastaavat Torikortteleiden ravintolatoimijat Sofia Helsinki, Via Tribunali, Bryggeri Helsinki sekä Valkoinen Sali.

Michelin-gaalaillaksi asiakaspaikkansa tuplaava kesäterassi jatkaa toimintaansa 500-paikkaisena elokuun viimeiseen viikonloppuun asti.

Syötävä Helsinki on täynnä ruokatapahtumia

Helsingin kaupunki on koonnut Michelin-gaalan ympärille joukon ruokatapahtumia yhdessä ravintoloiden, yritysten ja kaupunkilaisten kanssa. Syötävä Helsinki -tapahtumaviikot sijoittuvat 24.5.-16.6. väliselle ajalle, jolloin ympäri kaupunkia järjestetään noin sata ruokatapahtumaa. Tavoitteena on nostaa esille kaupungin ruoka- ja ravintolakulttuurin parhaita puolia ja nostaa Helsingin profiilia kansainvälisen tason ruokamatkailukohteena.

Kaupunki lanseeraa Michelin-viikonloppuna myös uuden Syötävä sunnuntai -konseptin. 26.-27. toukokuuta järjestettävässä tempauksessa on mukana noin 30 ravintolaa, jotka pitävät ovensa poikkeuksellisesti avoinna myös sunnuntaina ja maanantaina.

”Halusimme madaltaa kynnystä lähteä ulos syömään ja järjestää ruokajuhlan kaupunkilaisille ja kansainvälisille vierailijoille. Samalla Helsinki saa tilaisuuden näyttäytyä virkeänä ruokakaupunkina”, sanoo keittiömestari Linnea Vihonen, joka on ollut mukana kuratoimassa Syötävä Helsinki -teemaviikkojen ohjelmaa.

Toiveena on, että Syötävä sunnuntai ei jäisi kertaluontoiseksi tapahtumaksi vaan jatkaisi elämäänsä Michelin-humun jälkeenkin. Myös Syötävä Helsinki -tapahtumaviikko on suunniteltu niin, että siitä voisi syntyä toistuva tapahtumakonsepti.

Pidemmällä tähtäimellä toiveena on muokata suomalaista ravintolakulttuuria siihen suuntaan, että ihmiset kävisivät keskieurooppalaiseen tyyliin ravintoloissa matalalla kynnyksellä myös sunnuntaisin. Syötävän sunnuntain ravintolakattaukseen onkin valittu ravintoloita laajalla skaalalla ympäri kaupunkia sekä niin, että ravintolaelämyksistä pääsee nauttimaan myös pienemmällä budjetilla.

Vihonen iloitsee siitä, että Michelin-gaalan ympärille tuodaan tapahtumien ja kisakatsomon kautta kansanjuhlan tuntua. Hän toivoisi samanlaista nostetta myös alan kilpailujen ympärille.

”On paljon hienoja kokkikilpailuja, on Bocuse d’Or, Vuoden kokki ja Kokkiolympialaiset. Näidenkin ympärille saisi vielä enemmän tulla sellaista kunnon pöhinää.”

Ravintoloiden yhteistyö kantaa pitkälle

Kun kaupunki täyttyy ravintolaväestä ja kansainvälisistä vieraista, ravintoloiden kannattaa puhaltaa yhteen hiileen ja suositella toinen toisiaan. Näin saadaan esiteltyä monipuolinen kattaus hyviä ravintoloita, ja maine houkuttelevana ruokamatkailukohteena kasvaa.

”Toisen menestys ei ole toisen menestyksestä pois vaan päinvastoin. Mitä enemmän saamme tänne matkailijoita, sitä enemmän riittää vieraita eri ravintoloihin”, Vihonen sanoo.

Hän muistuttaa, että matkailijat käyvät vierailunsa aikana harvoin kahdesti samassa paikassa, joten heille kannattaa suositella myös muita ravintoloita. Henkilökunta voi miettiä vierailijoita varten jo valmiiksi vaikkapa kolme suosikkikohdettaan, mitä voi hyvillä mielin suositella eteenpäin.

Muiden suosittelu on hyvää peeärrää myös omalle ravintolalle.

”Muutaman vuoden takaa Kööpenhaminasta minulle on parhaiten jäänyt mieleen ne paikat, mistä olen saanut suosituksia muihin paikkoihin”, Vihonen sanoo.

Suositteluun kannustaa myös Helsingin kaupunki. Tapahtumaviikon sivuille on koottu valmiiksi ravintoloitsijoiden omia suosituksia ruokamatkailijoille.

Turussa Michelin-huumasta otettiin ilo irti

Viime vuonna Pohjoismaiden Michelin-gaala järjestettiin Turussa. Turun Michelin-huuman lähietäisyydeltä kokenut ravintola Kaskiksen sommelier Christina Haukka painottaa, että Michelin-gaalan mukanaan tuoma pöhinä kannattaa hyödyntää kaikin mahdollisin tavoin. Gaalaviikolla kaupunki täyttyy kansainvälisistä vieraista ja koko gastronomisen maailman katseet kohdistuvat Suomeen.

Christina Haukka
Sommelier Christina Haukka vastaa viineistä Michelin-ravintola Kaskiksessa Turussa. KUVA Mikko Laitinen

Viime vuonna turkulaiset ravintoloitsijat päättivät yhdessä pitää ravintolansa auki myös niinä päivinä, kun ovet olisivat normaalisti säpissä. He olivat myös tietoisia toistensa aukiolosta ja suosittelivat toistensa ravintoloita.

”Median edustajat halusivat paikallisten suosituksia ja kyselivät ravintoloiden työntekijöiltä, minne kannattaa mennä seuraavaksi. Yhteistyö kannattaa ehdottomasti”, Haukka sanoo.

Vieraiden joukossa on monenlaista väkeä. Yksi kirjoittaa ruoasta, toinen viinistä ja kolmas matkailun näkökulmasta. Fokus ei ole ainoastaan fine diningissa. Median edustajat havainnoivat kaikkea kokemaansa ja näkemäänsä, joten juhlahumun aikaan jokaisen kannattaa tarjota parastaan.

”He ottavat joka paikassa kaiken huomioon: oliko hyvä palvelu, oliko hauskaa ja oliko aitoja suomalaisia kokemuksia – vaikkapa suomalaista kahvikulttuuria. He ovat paikalla vain vähän aikaa, ja se tehoaika kannattaa hyödyntää.”

Median edustajien lisäksi Michelin-palkintoja saapuu juhlimaan ravintola-ammattilaisia pohjoismaisista tähtiravintoloista. He ovat niin ikään kiinnostuneita paikallisista ravintoloista ja kollegoista.

”Yksi ihanimpia asioita oli tutustua muihin ravintolatyöntekijöihin. Turussa ammattilaisille oli järjestetty puistojuhla, jossa saimme vapaasti tutustua ja verkostoitua.”

Satunnaiset kohtaamiset voivat poikia hedelmällistä yhteistyötä ja uusia ideoita. Haukka muistuttaa kuitenkin, että tärkeintä on muistaa nauttia kansainvälisestä tunnelmasta ja pitää hauskaa.

LUE MYÖS: Tällainen on Senaatintorin terassi 2024

LUE MYÖS: Syötävä Helsinki esittelee pääkaupungin ruoka- ja juomatarjontaa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi