Evento Awards

Tapahtumatoimistot yhdistivät voimansa Ukrainan hyväksi – Evento Awards -voittajien vinkit hyväntekeväisyystapahtumien järjestämiseen

Tapauksen Pitkä peli Ukrainalle palkittiin Evento Awardsissa parhaana hyväntekeväisyystapahtumana. Lavalla Mikael Castrén, Mia Suortti ja Hannu Takala. KUVA Evento Awards

Pitkä peli Ukrainalle on tapahtuma-alan toimijoiden yhteinen ponnistus, joka toi tapahtumaa Suomessa koordinoivalle Tapaukselle kaksoisvoiton vuoden 2024 Evento Awardseissa. Tapaus palkittiin tapahtuma-alan Evento Awards -kilpailun Hyväntekeväisyys- ja yhteiskunnallinen tapahtuma -sarjassa, jonka lisäksi he saivat kansainvälisen raadin erikoispalkinnon Best Event Effect.

Jo yli 100 000 eurolla ukrainalaisia tukenut hyväntekeväisyystapahtumien sarja sai alkunsa ukrainalaisten tapahtumatuottajien aloitteesta. Venäjän hyökkäyssodan alkaessa ukrainalaiset tapahtuma-alan toimijat yhdistivät voimansa auttaakseen sodasta kärsiviä ihmisiä. He perustivat voittoa tavoittelemattoman hyväntekeväisyysyhdistyksen nimeltä NGO Volunteers Hundred ja kutsuivat mukaan myös muita pohjoiseurooppalaisia tapahtumatoimistoja.

Ensitöikseen ukrainalaiset tapahtumatoimijat suuntasivat Lvivin rautatieasemalle, jossa he hyödynsivät kokemustaan suurten ihmismassojen kanssa toimimisesta. He koordinoivat liikennettä ja järjestivät sotaa pakeneville ihmisille ruokaa ja väliaikaismajoitusta.

Pitkä peli Ukrainalle -projekti on tapahtuma-alan toimijoiden yhteinen ponnistus.

Suomalainen Tapaus oli ensimmäinen ulkomaalainen tapahtumatoimisto, joka päätti lähteä auttamaan.

”Yksittäinen rahalahjoitus olisi ollut helppo tapa auttaa, mutta halusimme pohtia yhdessä, miten voisimme olla avuksi pidemmällä tähtäimellä ja tarjota kokoamme suurempaa apua,” Tapauksen toimitusjohtaja Mikael Castrén kertoo.

”Päätimme tehdä sitä, mitä osaamme parhaiten: tapahtumia.”

Katulätkäturnauksella kokoon 46 000 euroa

Ensimmäinen Pitkä peli Ukrainalle järjestettiin Järvenpään Aino-Areenalla. Katulätkäturnaukseen osallistujien ilmoittautumismaksut kerättiin lyhentämättömänä hyväntekeväisyysjärjestölle, jonka avulla varat ohjattiin ruoka-avun muodossa suoraan Ukrainaan.

Ensimmäinen Pitkä peli Ukrainalle -katulätkäturnaus tuotti ukrainalaisten hyväksi 46 000 euroa.

Matalan kynnyksen tapahtumaan oli helppo osallistua ja sitä kautta kasvattaa yhteistä pottia isommaksi.

”Ensimmäisestä tapahtumasta tuli menestys. Keräsimme 46 000 euroa kumppaneilta ja asiakkailta”, Castrén kertoo.

Tapaus sai tempaukseen mukaan tiloja ja tekniikkaa sekä alalla toimivia kilpailijoitaan. Yhteistyötä tehtiin pro bono -hengessä.

”Samaan tapaan kuin Ukrainassa tapahtuma-ala oli tullut yhteen, halusimme tuoda Suomessakin alan toimijoita yhteen.”

Kaiken kaikkiaan Suomessa on järjestetty kolme Pitkä peli -tapahtumaa. Saman konsernin Ruotsissa ja Norjassa toimivat yksiköt ovat niin ikään järjestäneet omat tapahtumansa. Seuraavaksi vuorossa on Tanska. Tähän mennessä tapahtumat ovat mahdollistaneet ukrainalaisten auttamista yli 100 000 eurolla.

Tapauksen Evento Awards -palkinnon vastaanottaneet Mikael Castrén ja Mia Suortti kertovat, että konkreettisen avun lisäksi Pitkä peli Ukrainalle -hankkeen tavoitteena on pitää pitkään jatkunut sota ihmisten mielissä. Oikealla Tapauksen kaupallinen johtaja Hannu Takala. KUVA Evento Awards

Ruoka-apua ja kriisiterapiaa

Ensimmäiseksi avun muodoksi valikoitui ruoka-apu, joka toimitettiin suoraan avuntarvitsijoille. NGO Volunteers Hundred -organisaation kautta tapahtuva avustustoiminta pohjautuu läpinäkyvyyteen, ja Tapauksen edustajat ovat itsekin käyneet paikan päällä tutustumassa avustuskohteisiin.

Ajan kuluessa avun tarve on muuttunut, ja apua on suunnattu terapian muodossa sota-alueilta evakuoiduille perheille.

”Terapia-avun myötä haluamme tuoda heille uskoa siitä, että huominen voi olla parempi. Se on ensimmäisiä askelia sitä kohti, että elämä voisi joskus palautua kohti normaalimpaa”, sanoo Tapauksen vastaava tuottaja Mia Suortti.

Hyväntekeväisyystyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä ukrainalaisen hyväntekeväisyysjärjestö NGO Volunteers Hundredin kanssa.

Tapauksen ruotsalainen sisartoimisto Eventyr NineYards on vienyt auttamisen myös osaksi asiakasprojekteja, kooten esimerkiksi tavaralahjoituksia Ukrainan koululaisille. Syksyllä toimitetut ”Back to School” -paketit pitivät sisällään muun muassa koulureppuja ja jalkapalloja.

Avun tarve näkyväksi

Pitkä peli -turnauksia on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa. Ensi syksylle on suunnitteilla lisää turnaustapahtumia, ja pohdinnassa on myös uusia tapoja auttaa.

Hyväntekeväisyystyö ei rajoitu pelkkiin turnauksiin. Tapaus tarjoaa asiakasyrityksilleen mahdollisuuden osallistua avustustoimintaan eri tavoin myös omissa tapahtumissaan.

Hyväntekeväisyystapahtumien järjestäminen ei ole helppoa, ja ajan kuluessa työtä tarvitaan yhä enemmän.

”Kun sota on jatkunut pitkään, siihen on jo turruttu, ja pitää tehdä töitä sen eteen, että sota pysyisi ihmisten mielissä”, Suortti sanoo.

”Konkreettisen avun toimittamisen lisäksi yksi osa hanketta on pitää tämä asia ihmisten mielissä”, Mikael Castrén sanoo.

Pitkä peli -turnauksissa on pelattu katulätkän lisäksi jalkapalloa ja padelia. Yhteensä tapahtumat ovat mahdollistaneet ukrainalaisten auttamisen yli 100 000 eurolla.

Tapauksen vinkit hyväntekeväisyystapahtuman järjestämiseen

1. Tehkää yhteistyötä

Pitkä peli Ukrainalle on vahvan yhteistyön tulos. Yhteistyö Ukrainaan on ollut tosi tiivistä, ja sitä kautta apu on saatu varmasti perille. Yhteistyötä on tehty myös muiden kumppaneiden kanssa, joilta on saatu käyttöön muun muassa tiloja ja tekniikkaa.

2. Sitoutukaa tavoitteeseen

Ensin kannattaa tehdä vahva päätös auttamisesta ja sitoutua siihen. Sitten vasta etsitään oikea väylä ja keinot auttamiseen.

3. Osallistakaa koko yhteisö

Teimme tästä Tapauksella yhteisen jutun. Rahallinen avustus olisi voinut olla yksi vaihtoehto, mutta halusimme luoda pidempään jatkuvan projektin, johon kaikki saivat osallistua omalla työpanoksellaan.

Pitkä peli Ukrainalle -hyväntekeväisyysturnauksia on tarkoitus järjestää myös tulevaisuudessa.

LUE MYÖS: Tässä ovat Evento Awards -voittajat 2024!

LUE MYÖS: Kuvat Evento Awardsista 2024: Suomen parhaat tapahtumat palkittiin

LUE MYÖS: Nenäpäivä kerää muhkean summan – konkarit kertovat, miten yhdistää kaupallisuus ja hyväntekeväisyys tapahtumassa


Evento Awardsista vastaa tapahtuma-alan Evento-lehti. Avecmedia ja Evento kuuluvat Mediakonserni Keskisuomalaiseen.


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento