Markkinat

Avec vieraili Ahvenanmaan ja Tallinnan joulumarkkinoilla: perinteitä, historiaa – ja juhannussalko

Ahvenanmaalla oli paljon lunta, mikä yllätti paikallisetkin.

Ahvenanmaan suurimmat ja vanhimmat joulumarkkinat järjestetään Kastelholman linnan liepeillä Sundissa, Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa. Perinnejuhlissa kun ollaan, tarjonta poikkeaa monista muista vastaavista tapahtumista. Perinteinen raakamakkara, Julkorv, tekee kauppansa, kuten verimakkara, monet kalaherkut sekä paikalliset liha- ja kotiruoat.

Joulumarkkinoilla kävivät kaupaksi myös joulumakeiset, tuhdit kastikkeet ja mausteet.

KUVAT Kari Martiala ja Helena Lylyharju

Tyrniä oli tarjolla perinteiseen tapaan monessa eri muodossa: mehuja, hilloja ja maustekastikkeita.

Joulutunnelmaa saattoi kokea myös naapurissa toimivassa Micke Björklundin Smakbyn-ravintolassa. Björklund oli itse kauhan varressa hämmentämässä riisipuuroa ja voitelemassa kinkkuvoileipiä. Puurosta kävi nauttimassa päivän aikana 700 vierasta.

Jan Karlsgårdenin joulumarkkinat on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1975. Viime viikonlopun tapahtuma oli 48:s laatuaan.

Huippukokki Micke Björklund piipahti keittiöstä salin puolella tapaamassa tuttuja.

Mukana oli tänä vuonna reippaat 70 myyjää ja järjestäjien mukaan noin 5 000 kävijää, joka on aika iso osa Ahvenanmaan 29 000 asukkaasta.

”Monille perheille tämä tapahtuma on osa jouluperinnettä, täältä alkaa joulunaika”, järjestäjät kertovat.

Joulumarkkinoilla paikalliset myyvät tuotteitaan. Perheiden lisäksi mukana ovat monet yhdistykset ja koululuokat. Siksi paikalliset eivät toivokaan tapahtumaan muovitonttuja tai muita vastaavia tuotteita.

”Ne eivät oikein sovi pitkän tradition omaavaan tapahtumaan, havukranssit sopivat  paremmin tällaiseen tapahtumaan”, paikalliset kävijät sanoivat.

Jan Karlsgårdenissa käväisivät myös Ahvenanmaan Lucia-neitokandidaatit. Yleisö pääsi äänestämään seitsemästä saarimaakunnan neidosta mieleistään uudeksi Luciaksi. Iloisesta joukosta valittiin vuoden 2023 Luciaksi 18-vuotias Stella Branér Jomalan kunnasta.

Jan Karlsgårdenissa käväisivät myös Ahvenanmaan Lucia-neitokandidaatit.
Piparkakkuja, tikun nokassa tarjottuja sokeroituja omenoita, pähkinäherkkuja ja leivonnaisia.

Joulumarkkinat saattoi kokea myös Maarianhaminan pääkadulla Torggatanilla, jonka kävelykatuosuudelle kauppiaat olivat tuoneet omat tuotteensa.

Samaan aikaan 2.12. vietettiin joulutapahtumaa myös Maarianhaminan uudessa Telegrafen-kauppakeskuksessa. Toista päivää avoinna ollut Telegrafen houkutteli paikalle järjestäjien mukaan 8 000 kävijää.

Telegrafenissa yhdistyvät eloisassa aukiossa tarjottavat erilaiset ruokaelämykset.

Mitä muuta: Joulumarkkinat Maarianhaminan Merikorttelissa 9.-10.12. Ahvenanmaan Käsi- ja taidetyöyhdistyksen joulumarkkinat 6.-10.12. Amalias Limonadfabrikin joulumarkkinat 9.-10.12. ja 16.-17.12.

Juhannussalko on paikoillaan koko vuoden, aina seuraavaan kesäkuuhun saakka.
Ahvenanmaalaiset tykkäävät nakkisämpylöistä. Hodarit maistuvat joulumarkkinoillakin.

LUE MYÖS: Tässä kolme ahvenanmaalaisinta ruokaa – pannukakku jyräsi ylivoimaiseen äänestysvoittoon

Tallinnan Raatihuoneentorin joulutori

Tallinnan Raatihuoneentorilla järjestettävällä joulutorilla ennättää piipahtaa lyhyenkin laivareissun aikana. Satamasta kävelee vanhaan kaupunkiin noin puolessa tunnissa.

Tallinnan joulutori pursuaa perinteisiä herkkuja ja lahjaideoita joulun yli, 7.1.2024 saakka.

Markkinatorilla on aamusta alkaen sadunomainen tunnelma, värejä, valoja ja iloisia ihmisiä. Historiallinen taustakin on komea, Raatihuoneentorilla on nähty joulukuusi ensimmäisenä Euroopassa, jo vuonna 1441. Nykyisen kaltaisia, saksalaistyyppisiä joulumarkkinoita on järjestetty vuodesta 1991.

Glögi, hehkuviini ja pannukakut maistuvat markkinaväelle. Kuuma calvados lähtee kuudella ja puolella eurolla.

Joulun tunnelma syntyy myös joulukuusista ja -koristeista, havuista ja tietysti suositusta hehkuviinistä. Markkinaväelle maistuvat myös glögi ja monilla lisukkeilla maustetut pannukakut. Rahkataskut, kanelipullat ja kanelisydämet ovat nekin järjestäjien mukaan joulunajan suosittuja makeita herkkuja. Jouluisissa kojuissa on tarjolla virolaisille perinteisiä jouluruokia kuten verimakkaroita, hapankaalia sekä tietysti piparkakkuja.

Torilla on tarjolla myös käsitöitä, kynttilöitä, joulukransseja sekä monenlaisia herkkuja.

Perheen pienimmille on torilla erilaisia karuselleja ja kaikenikäisille riittää katsottavaa ohjelmalavalla esitettävissä jouluntunnelmaa herättelevissä tapahtumissa, luvassa ainakin musiikkia ja tonttuleikkejä.

LUE MYÖS: Tuomaan markkinoiden erikoisuus on aasialaistyylinen riisipuuro: ”Monilla pyöri silmät päässä”

Joulutorin lavalla järjestetään ohjelmaa.
Torilla on myös erilaisia karuselleja.
Tallinnan perinteinen joulutori ja vanhan kaupungin maisemat.
Rahkataskut, kanelipullat ja kanelisydämet maistuvat glögin seurana.
Matkamuistoksi voi ostaa saunahatun.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi