Grilliruoka

Tampereen paras grilli, top 10: tässä Tamperelaisen lukijaäänestyksen tulokset

Ullan Grillin yrittäjä Tanja Nurmen mukaan yhä useampi aikuinen valitsee makkaraperunat lasten annoksena. KUVA Petteri Mäkinen

Paras tamperelainen grilli 2023

Kaupunkilehti Tamperelaisen lukijaäänestys

 1. Ullan Grilli 28,4 %
 2. Vaakon nakki 23,5 %
 3. Lukonmäen Grilli 10,2 %
 4. Orimuskioski 6,7 %
 5. Sailor’s Bar & Grill 6,0 %
 6. Evin 2,9 %
 7. Tammelantorin Herkkugrilli 2,5 %
 8. Tammelantorin Burger 2,4 %
 9. Pizpala 2,1 %
 10. Herwood Grilli 2,1 %

Ääniä yhteensä 4587

Ullan Grilli on ykkönen

Vastaan, niin kuin kaikille, että hengissä ollaan, aloittaa Tanja Nurmi.

Grilliyrittäjän vastaus arkiseen mitä kuuluu -tiedusteluun antaa jo vahvan ennakon siitä, että yrittäjän taival ei ole pelkkää juhlaa.

”Kulunut vuosi oli yrittäjälle kova”, huokaa Nurmi.

Näin siitäkin huolimatta, että Nurmen 12 vuotta pyörittämä Tammelantorin Ullan Grilli voitti Tamperelaisen järjestämän Paras Tamperelainen Grilli 2023 -äänestyksen yli 28 prosentin osuudella yli 4500 äänestä. Ullan Grilli palasi voittajaksi Vaakon Nakin kaksi vuotta kestäneen valtakauden jälkeen.

”Kiitoksia vakioasiakkaille ja äänestäjille”, muistaa Nurmi.

Palataan arkeen.

Ruuan raaka-aineisiin iskenyt kustannusinflaatio ja ennen kaikkea viime talvena hurjaksi kohonnut sähkön hinta on koetellut kovalla kädellä torivaunuyrittäjää. Nurmen mukaan asiakashintojen korotusten tie on kuljettu loppuun.

Annosten koossa ja mausteiden määrässä en ole pihistellyt.

”Kipupiste hintojen korottamisessa on saavutettu. Annosten koossa ja mausteiden määrässä en ole pihistellyt, sillä olen halunnut pitää hinta-laatu-suhteen hyvänä.”

Tammelantorin grillikauppa ei ole talouden realiteeteista ja suhdanteista riippumatonta toimintaa. Tiukat ajat näkyvät myös asiakaskäyttäytymisessä.

”Moni asiakas, joka tilasi ennen nakkisämpylän, ottaa nyt pelkän sämpylän ilman nakkeja. Nakit saatetaan ottaa sitten tilipäivän jälkeen”, konkretisoi Nurmi.

Toinen muutos näkyy Ullan Grillin suosikkiannoksen makkaraperunoiden myynnissä. Isot makkaraperunat myydään edelleenkin varoituksen kera vain suuriruokahaluisille, mutta pienistä makkaraperunoista on tapahtunut selvää siirtymää lasten annokseen. Nurmi tulkitsee, että kyse ei ole pelkästä ruokavaliovalinnasta, vaan myös taloudellisista syistä.

”Sen kanssa saa meillä kahvin, vaikka se lasten annos onkin.”

Lasten makkaraperunoiden hintaan kuuluu kahvi. KUVA Petteri Mäkinen

Suhdanteet ovat näkyneet toiminnassa muutenkin. Varsinkin työhaalareihin pukeutuneiden asiakkaiden suosiossa oleva lounaspaikka on menettänyt asiakaskuntaa rakentamisen suhdanteiden kylmennyttyä. Tammelan stadion ja radan varren uudet toimistotalot ovat valmistuneet, mutta Tammelan täydennysrakennushankkeiden aloitusta on lykätty.

”Toki meillä on asiakaskuntaa, joka käy täällä kauempaakin, mutta haalaripukuisten asiakkaiden määrässä tämä on näkynyt.

Talvella Ullan Grilli on pitänyt vaunun kiinni maanantaina, tiistaina ja sunnuntaina. Kesäaikaan palataan maanantaina 4. maaliskuuta, jonka jälkeen grilli on auki arkisin kello 5.30–18 ja lauantaisin kello 8–18. Sunnuntaiaukiolot palaavat varsinaisina kesäkuukausina.

Yrittäjän arjen kovuudesta huolimatta Nurmi tulee grillivaunulle mielellään aamuisin kello 4.30.

”Tämä on monipuolista ja mielekästä työtä. 12 vuotta on mennyt nopeasti.”

Kärkikymmenikössä perinteisten grillien joukossa ovat listallaan grilliruokiin panostava Hatanpään valtatien olutravintola Sailor’s Bar & Grill ja kebabäänestyksen seitsemän kertaa voittanut Evin, jolla on listalla myös perinteisiä grilliannoksia.

Kärkiviisikossa Lukonmäen Grilli nousi vitossijalta kolmoseksi, kun Leinolan Orimuskioski putosi palkintopallilta neloseksi. Top 5:n tulokas oli yhden sijan Evinin kustannuksella noussut Sailor’s Bar & Grill.

Top 10:n uusia tulokkaita olivat Tammelantorin Herkkugrilli ja Hervannan Insinöörinkadun Herwood Grilli. Kärkikymmeniköstä putosivat nyt Lamminpään Ylägrilli ja Hervannan kebabsuosikki Heval.

LUE MYÖS: Tampereen suositun Bistro Eloisan vetäjät kertovat, miten ravintolan menestys on rakennettu

LUE MYÖS: Tenojoen varrella syntyi idea uudenlaisesta pikaruuasta – Loimukeisari syö itsekin välillä kaksi lohirullaa päivässä: ”Rakastan tätä työtä”


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi