Baarit

5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista

Baarimestari Janette Bertényi on yksi Turun baariskenen aktiiveista, joka on monessa mukana. Hän päätyi baarialalle sattuman kautta 14 vuotta sitten. Bertényi työskenteli 18-vuotiaana turkulaisessa R-kioskissa, kun hänen asiakaspalvelutaidoistaan vaikuttunut vakioasiakas kysyi, onko tämä harkinnut ravintola-alaa.

”Sanoin, että en ole, koska en tiedä alkoholista mitään. Hän pyysi kuitenkin kokeilemaan, ja sille tielle jäin.”

Vakiasiakkaasta tuli Bertényin ensimmäinen ravintola-alan pomo, ja nyt hän työskentelee itse ravintolapäällikkönä. Väliin on mahtunut neljän vuoden pyrähdys Englantiin, jossa Bertényi innostui esihenkilönä oluen lisäksi cocktaileista.

Bertényi kierrätti Avecin lempibaareissaan Turussa. Eiköhän lähretä!

Voit suurentaa kuvat klikkaamalla.

The Cow – koko kansan drinkkibaari

Lähdemme liikkeelle The Cow:sta, jossa Bertényi on työskennellyt vuodesta 2015. 20-vuotias baari on yksi Turun klassikoista, jonka päätuotteena ovat helposti lähestyttävät cocktailit. Niiden rinnalla pienpanimotuotteet näyttelevät suurta roolia. Lehmä päätyi The Cow:n nimeen, koska perustaja Antti Suhonen koki ne lupsakoiksi eläimiksi, jotka eivät ole tehneet mitään pahaa. Sopiva maskotti siis sympaattiselle korttelibaarille.

Osoite: Aurakatu 3, 20100 Turku

Maista ainakin tämä: Bertényin oma pahejuoma Piña Colada on hiottu The Cow:ssa huippuunsa.

LUE MYÖS: Käärijä räjäytti Piña Colada -drinkistä superhitin – katso resepti ja vinkit

LUE MYÖS: Sama kuin Piña Colada, mutta eri – kokeile Painkiller-cocktailia!

Pikku Havanna – sikarin tuoksuinen rommikeidas

Kun Bertényi lähtee töiden jälkeen yhdelle, valikoituu paikaksi usein Pikku Havanna. Bertényi kehuu baarin palvelua ja rommivalikoimaa. Rommiin ja portviiniin erikoistuneen baarin on perustanut alunperin 19 vuotta sitten viereisen liiketilan tupakkakauppa, mutta se siirtyi 10 vuotta sitten nykyiselle omistajalle eli Saku Rantaselle. Baarissa on myös laaja valikoima oluita ja siidereitä.

Pikku Havanna on yksi harvoista baareista Turussa, jossa on edelleen tupakointimahdollisuus sisällä erillisessä sikarisalongissa. Lähtökohtaisesti tupakointi on tupakkalain mukaan kielletty yleisön, työntekijöiden tai asiakkaiden käytössä olevissa sisätiloissa. Ravintolaan voi kuitenkin perustaa tupakointitilan, jossa ei saa tarjoilla ruokaa tai juomaa.

Osoite: Linnankatu 8, 20100 Turku

Maista ainakin tämä: lasi rommia tai portviiniä laajasta valikoimasta.

5 piste 5 x Myrrys – pienpanimo-oluita kierrätyskalusteilla

Klassikoiden jälkeen jatkamme matkaa yhteen Turun uusista tulokkaista. 5 Piste 5 x Myrrys on The Cow’n tapaan Bertényin luotsaama baari – tai harrastus, niin kuin hän itse sitä kutsuu. Baarissa ei ole ollenkaan perinteistä baaritiskiä, vaan sisustus on rakennettu avokeittiön tapaan suuren keskisaarekkeen ympärille, jota reunustavat hanat ja pullokaapit. Huonekalut on hankittu kirpputoreilta, ja kruununa on hymyn nostattava diskovessa. Valikoimassa on parisataa craft-olutta, ja erikoisuuksiakin löytyy – joidenkin pullojen hintalappu huitelee sadassa eurossa. Niitä tullaan Bertényin mukaan maistelemaan isommalla porukalla.

Osoite: Brahenkatu 2, 20100 Turku

Maista ainakin tämä: oman panimon tuotteet, kuten turpeinen brown ale Hete.

Bar 4 – rento ja kokeilunhaluinen drinkkibaari

Ystävien kesken nelkkuna tunnettu Bar 4 on Bertényin mukaan tunnelmaltaan rento drinkkibaari. Kauittimista soi rap ja R&B, ja juomalistalla on klassikkodrinkkejä, talon omia cocktaileja, viinejä ja olutta. Sisustusta hallitsee jykevä baaritiski, jonka takana cocktaileja ravistaa muun muassa baarimikko Kasper Soininen. Hänen mielestään Bar 4:ssä on kiva olla töissä hyvän tiimin ansiosta. Baarissa kokeillaan ahkerasti uusia asioita ja pidetään hauskaa, mikä näkyy myös asiakkaille.

Osoite: Kristiinankatu 4, 20100 Turku

Maista ainakin tämä: mangon, maustetun rommin ja appelsiinin makuja yhdistävä Mjango-cocktail on yksi baarin suosituimmista drinkeistä.

Rica Bar – pala Pariisia Kristiinankadulla

Rica Bariin astuessaan siirtyy suoraan eteläeurooppalaiseen tunnelmaan. Lämpimän värikäs sisustus tuo mieleen Pariisin, Lissabonin tai Barcelonan. Vastaava baarimestari Mikko Salmi kuvailee Rica Baria kaikkien ihmisten kapakaksi. Valikoimassa on sopivassa suhteessa viinejä, oluita ja cocktaileja. Baarin sisäpihalla sijaitsee myös pikkuinen terassi, jolla istuskellaan kesät talvet jopa pakkassäässä. Erilaisia kulttuuritapahtumia järjestetään taidemaalauksesta livekonsertteihin. Maanantaisin on tarjolla livejazzia yhteistyössä Turun konservatorion ja Jazz City Turku ry:n kanssa. Monday Jazz Happening on tauolla kesäkaudella konservatorion loman ajan.

Osoite: Kristiinankatu 5, 20100 Turku

Maista ainakin tämä: oman maun mukaan viini, olut tai cocktail.

Bonusvinkki: Ullakko

Eerikinkadulla sijaitseva Ullakko on kolmannessa kerroksessa sijaitseva baari, disko, café ja lounge, jonka cocktaillista elää sesonkien ja baarimestarin inspiraation mukana. Avecin kierroksella baari oli valitettavasti kiinni.

LUE MYÖS: Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker