Baarit

Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet

Baarimestari ja yrittäjä, vuoden 2015 PRO-voittaja Jussi Viljala on työskennellyt ravintola-alalla jo 20 vuotta. Lähdimme baarikierrokselle hänen kotikaupunkiinsa Joensuuhun.

Joensuussa ravintola-alan piirit ovat pienet, Viljala kertoo. Verisen kilpailun sijaan baarien välillä tehdään paljon yhteistyötä.

”Asiakkaita ohjataan oikeisiin baareihin sen perusteella, missä on kullekin sopivin valikoima”, Viljala selittää.

Lähdetäänpä matkaan.

Voit klikata kuvat suuremmiksi.

Another Doggy – cocktaileja hävikkiä välttäen

Aloitetaan Another Doggysta, jossa Jussi Viljala työskenteli luovana johtajana vielä haastatteluhetkellä, mutta on sittemmin vaihtanut työpaikkaa. Se on vuonna 2019 syntyi avattu sosiaalinen cocktailbaari, johon harvoin tullaan yksin istumaan, vaan cocktailien äärelle keräännytään pariskuntien ja seurueiden voimin. Sisustus on luotu pitkälti omin käsin, ja mukaan mahtuu niin omistajien koirasta tehty muraali, koko seinän kokoinen graffiti kuin kattoon ripustettu kattava kokoelma lippalakkeja.

Another Doggyssa kestävä kehitys ja jätteen vähentäminen ovat tärkeitä teemoja. Listacocktaileihin tulevista raaka-aineista otetaan kaikki irti – esimerkiksi yrttien varret päätyvät siirappeihin ja cordialeihin. Cocktaillista vaihtuu neljä kertaa vuodessa. Drinkkien tyyli on modernin skandinaavinen, ja juomissa käytetään paljon lähituotettuja raaka-aineita.

Osoite: Niskakatu 10, 80100 Joensuu

Maista ainakin tämä: cocktaillistan drinkeillä ei voi mennä metsään

LUE MYÖS: Näin teet Negronin ammattilaisen ottein – muista kriittinen työvaihe

Another Doggyn cocktaillistalla pyritään mahdollisimman pieneen hävikkiin. Basilisco-drinkki saa makunsa basilikan varsista ja sitruunan kuorista. KUVA Laura Hujanen

Trattoria Otto – Italian parhaat palat lasissa ja lautasella

Italialainen ravintola Trattoria Otto levittäytyy kahteen kerrokseen Joensuun Kauppakadulla. Viinibaarin valikoimassa on laadukkaita viinejä erityisesti Italiasta, mutta myös muualta maailmasta. Tarjolla on myös oluita ja siidereitä Italiasta.

Yläkerran keittiö palvelee myös viinibaarin asiakkaita. Lasillisen ohessa voi herkutella vaikka antipastoilla, jotka ovat valikoima italialaisia leikkeleitä kasvisten, peston ja mozzarellan kera. Klassikoista esimerkiksi Pasta Vongole eli tuorepasta sinisimpukoiden ja sahramilla maustetun valkoviinikastikkeen kera vie kielen mennessään.

Osoite: Kauppakatu 27, 80100 Joensuu

Maista ainakin tämä: lasi laadukasta italialaista viiniä

Trattoria Otto. Hämäävän pienen julkisivun takaa avautuu viinibaari, ja yläkerrassa palvelee ruokaravintola. KUVA Laura Hujanen
Trattoria Otossa viinejä voi nauttia sekä laseittain että pieninä maistiaisannoksina. KUVA Laura Hujanen

60’s palaver – vinhaan vaihtuvan valikoiman olutkeidas

Oluisiin keskittyneen 60’s Palaverin valikoima vaihtuu tiuhaan tahtiin, ja baarin hanoista ja pullokaapeista virtaa asiakkaiden laseihin vuosittain jopa 400 erilaista olutta. Myyntiin otetaan myös pieniä eriä, ja hanassa olut saattaa vaihtua jopa saman illan aikana. Valikoimassa on kuitenkin myös klassikoita Guinnessistä Pilsner Urquelliin.

”Ajatuksena on, että joka vierailulla olisi mahdollista maistaa jotain uutta”, kertoo baarimikko Henry Siikanen

Erityisesti yläkerrassa säväyttävän, 60-lukua henkivän sisustuksen on suunnitellut elokuvaohjaaja Markku Pölönen, ja ravintolan taideteokset ovat Janne Puhakan käsialaa. Satapaikkaisessa ravintolassa järjestetään erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi maistelutilaisuuksia. Myös lemmikit ovat tervetulleita asiakkaiksi, kunhan osaavat käyttäytyä ja mahtuvat ovesta sisään.

Osoite: Kauppakatu 22, 80100 Joensuu

Maista ainakin tämä: tiuhaan tahtiin vaihtuvan hanaolutvalikoiman helmet

Baarimikko Henry Siikanen lukeutui 60’s Palaverin kanta-asiakkaisiin ennen kuin vaihtoi töihin tiskin taakse. KUVAT Laura Hujanen
60’s Palaver. KUVA Laura Hujanen

Rouge Bar & Bistro – ranskalaista eleganssia hirsitalossa

Ranskalainen viinibaari vanhassa hirsirakennuksessa asiantuntevalla palvelulla, sitä on Rouge Bar & Bistro. Syksyllä 2022 avatussa viinibaarissa ei ole erillistä listaa, vaan henkilökunta suosittelee kunkin viinin asiakkaan mieltymysten mukaan. Keskusteluun ja maisteluun varataan mielellään aikaa. Valikoimassa on paljon pienten, perheomisteisten tilojen luomutuotteita, ja samppanjaa tarjoillaan laseittain. Lasillisen oheen valmistuu erilaisia herkkulautasia muun muassa juustoista ja leikkeleistä. Taustalla soi joko ranskalainen tai klassinen amerikkalainen musiikki, riippuen siitä häärääkö tiskin takana omistaja Chris Gouriou vai hänen apulaisensa Kevin Schultz Rabin.

”Täällä saa lasiinsa aina hyvän tuotteen”, Rabin lupaa.

Osoite: Torikatu 12, 80100 Joensuu

Maista ainakin tämä: mitä vain ammattitaitoinen henkilökunta sattuu suosittelemaan

Ravintola Mikko – asiakaskohtelua tarjoava lähiöbaari kaupungin ytimessä

Keskellä kaupunkia sijaitseva lähiöbaari kuvaa parhaiten Ravintola Mikkoa. Se on paikka, jossa tittelit jäävät ovelle. Baarimestari Jussi Viljala suuntaa Ravintola Mikkoon silloin, kun haluaa olla omassa rauhassaan. Ravintola onkin tunnettu asiakaspalvelun sijaan “asiakaskohtelusta”. Ravintola Mikko ei pyytele anteeksi, nöyristele tai seuraa trendejä, vaan on rehellisesti oma itsensä.

Asiakaskunta on laaja, juuri täysi-ikäistyneistä 90-vuotiaisiin, mikä näkyy myös valikoimassa. Tarjolla on “kaikille kaikkea”, ja muun muassa yli 90 erilaista olutta. Jukebox soittaa rokkia, ja oven edustalla on kaupungin pienin terassi.

Osoite: Suvantokatu 12, 80100 Joensuu

Maista ainakin tämä: olut laajasta 90 tuotteen valikoimasta

LUE MYÖS: Portion Boysin A.P. Vuori on olutharrastaja – pienpanimo-oluet kuuluvat keikkaraideriin

LUE MYÖS: 600 000 eurolla kulttuuria – Joensuussa tapahtuu koko unelmavuoden ajan

Oikaisu 11.5.23 klo 7.45: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Jussi Viljala olisi Another Doggyn omistaja. Another Doggyn omistaa kuitenkin Hanna Naumanen. 

Yrittäjä Ville Seppänen on pyörittänyt Ravintola Mikkoa 16 vuotta. Sitä ennen paikalla oli vuonna 1992 perustettu Pikku Mikko, jonne pääsi sisään ainoastaan ovikelloa soittamalla. Sen avulla ehkäistiin ravintolaan saapuminen viereisestä putkasta kyseenalaisessa kunnossa. Sittemmin alue ja ravintola ovat onneksi rauhoittuneet. KUVA Laura Hujanen
Vanhaa ja uutta. KUVA Laura Hujanen


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker