Esiintyminen

Sormen heristely ja päälle huutaminen – kehonkielen asiantuntija paljastaa, mistä ne kertovat vaalikeskustelussa

Eduskuntavaalit ovat aivan nurkan takana ja kansa seuraa silmä kovana poliitikkoja eri areenoilla. Millä fiiliksillä kehonkielen ja viestinnän asiantuntija Niko Visuri on seurannut poliitikkojen käyttäytymistä vaalikeskusteluissa?

”Hämmentyneenä. Suomessa on totuttu melko hillittyyn keskustelukulttuuriin, mutta nyt tuntuu pikemminkin siltä, että huomiota haetaan huutamalla ja puhumalla toisten päälle. Vaalikeskustelun pitäisi palvella äänestäjää, joka etsii vahvistusta ja vastauksia omien päätöstensä tueksi. Nyt asiat ja substanssi tuppaavat jäädä sivuseikaksi, kun huomio kiinnittyy sormien heristelyyn, ”kukkoiluun” ja yleiseen kakofoniaan.”

Mistä sormen heristely, silmien muljauttelu ja päälle puhuminen kielivät?

”Poliitikot ovat tottuneita esiintyjiä, mutta heillekin rooli voi olla suoja. Jos joutuu substanssissa epävarmuusalueelle, on luonnollista peittää sitä aggressiivisuudella. Päälle puhuminen kielii siitä, että ei kunnioita toista. Se voi kertoa myös hädästä. Sormen heristely on opettamista: ’minä tiedän tämän asian paremmin kuin sinä’.”

Positiivista tunnelmaa ja luottamusta voi rakentaa kohdistamalla kehoa keskustelukumppania kohti, myötäilemällä omalla keholla puhujaa, Visuri neuvoo. Avoimet silmät ja katse, pään nyökyttely, kuuntelu- ja kuittausäänet kertovat puolestaan toiselle aidosta kiinnostuksesta toista puhujaa kohtaan.

”Hyvä kuuntelija tekee näin luonnostaan, ja kuka tahansa voi oppia hyväksi kuuntelijaksi”, Visuri vinkkaa ja kehottaa tarkkailemaan vaalikeskusteluja sillä silmällä.

Visurin mielestä politiikkojen olisi hyvä keskittyä keskinäisen kähinän sijaan tiedolla loistamiseen.

”Politiikka on yhteistyötä. Jos päättäjät eivät anna toisilleen tilaa, eivätkä keskity kuuntelemaan, kansalaiselle herää herkästi ajatus, että miten nämä tyypit onnistuvat yhteistyössä? Rauhallinen ulosanti ja substanssi purevat taatusti paremmin”, Visuri muistuttaa.

Mistä tunnistaa luikurin?

Voiko kehonkielestä tunnistaa, että ihminen puhuu potaskaa eli valehtelee? Visurin mukaan voi. Yksi tyypillisimmistä luikurin tunnusmerkeistä on se, että ihminen vie käden tai sormet suun eteen. Muitakin tunnusmerkkejä löytyy:

1. Huulien puristaminen tiukasti yhteen.
2. Välttelevä katse
3. Olkapäiden kohauttelu
4. Kehon kyyristely
5. Hermostuneisuutta ilmentävät eleet kuten teennäinen hymy ja naureskelu
6. Puheessa asian välttely ja yritys vaihtaa puheenaihetta.

Niko Visuri on kehonkieleen erikoistunut esiintyjä ja kouluttaja. Avecmedia kävi jututtamassa Visuria tapahtuma-ammattilaisten Kongressi Meetings & Events -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. KUVA Mia Heiskanen


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento