Majoitus

Helsingin keskustan uutuus: yö teltassa sisätiloissa 81 eurolla – ”Olemme paljon edullisempi kuin yksikään hotellihuone”

Katajanokalla voi ensi kesänä telttailla sisätiloissa. KUVA Indoor Camping

Helsingin tapahtumakesästä on tulossa vilkas. Bruce Springsteenin, Coldplayn, Metallican ja PMMP:n stadionkonserttien lisäksi kaupungissa järjestetään muun muassa Flow, Tuska ja Hellsinki Metal Festival.

Katajanokan kaupunginosassa Helsingin keskustassa sijaitseva messu- ja tapahtumatila Wanha Satama haistoi tässä mahdollisuuden. Tapahtumien lisäksi siellä järjestetään ensi kesänä majoitusta.

Uutuuskonsepti kulkee nimellä Indoor Camping.

Tapahtumakeskus Wanha Satama toimii 1800-luvulla rakennetussa tullimakasiinissa. Ensi kesänä entiset makasiinihallit täyttyvät teltoista, joissa on ilmatäytteiset patjat tyynyineen ja vuodevaatteet. Yhteisen makuusalin lisäksi naisille ja miehille järjestetään omat kortteerinsa. Teltat tykötarpeineen tulevat talon puolesta.

Sesonki käynnistyy Metallican tuplakeikasta kesäkuun alussa, ja kesän mittaan telttoja kasataan ja puretaan nopeaan tahtiin kaupungin tapahtumakalenterin tahtiin.

”Se vaatii tekniseltä henkilökunnaltamme ja kausityöläisiltämme suuren panostuksen. Majoitustoiminta skaalautuu kysynnän mukaan, ja parhaimmillaan telttoja saattaa olla pystyssä yli 200. Pyrimme olemaan notkeita ja letkeitä”, Wanhan Sataman myyntiedustaja Mikko Mäkelä kertoo Avecille.

Mikko Mäkelä arvioi Indoor Campingin työllistävän kymmenisen kausityöläistä vastaanottovirkailijoista siivoushenkilökuntaan ja pikkoloihin, jotka ohjaavat asiakkaita teltoilleen.

”Kun majoitustyyppi on tällainen eksoottisempi, niin meille on tärkeää palvella asiakasta mahdollisimman hyvin ja jättää käynnistä hyvä maku. Tavarat voi jättää valvottuun säilytykseen esimerkiksi konsertin ajaksi.”

Telttoja on useammassa kokoluokassa. KUVA Indoor Camping

Wanhan Sataman tiloihin rakennettu rantateemainen baari porealtaineen on majoittujien käytössä. Indoor Campingin asiakkaat voivat ostaa läheiseen Allas Sea Pool -saunakeskukseen hieman tavallista halvemman lipun. Wanhassa Satamassa ei nykyisellään ole peseytymismahdollisuutta. Kasvo- ja hammaspesut hoituvat wc-tiloissa.

13 euron hintainen aamiaisbuffet tarjoillaan Wanhan Sataman ravintola Jugangissa.

Yöpyminen Indoor Campingin teltassa maksaa edullisimmillaan 81 euroa. Hinnat elävät ajankohdasta riippuen.

”Esimerkiksi Jukolan viestissä vuorokauden telttamajoitus maksaa ehkä 30 euroa, mutta ihan siihen emme kykene. Tämä vaatii tietyt investoinnit ja työmäärän. Olemme paljon edullisempi kuin yksikään hotellihuone noina sesonkiaikoina. Majoitusten hinta konserttien aikana on pompannut, ja olemme halunneet vastata tähän. Kun katsoo hotellikapasiteettia Bookingin kautta, niin muutamaa hostellia lukuun ottamatta olemme edullisin vaihtoehto.”

Uusi konsepti

Suomessa sisätiloissa on tapahtumien yhteydessä yövytty teltassa ainakin Superwood-festareilla Helsingin Meri-Rastilassa. Wanhan Sataman malli on kuitenkin poikkeuksellinen sekä keskeisen sijaintinsa että perusajatuksensa puolesta: yöpyä voi kuka tahansa, oli tapahtumavieras tai ei.

Yöpyä voi myös riippumatossa. KUVA Indoor Camping

Lain mukaan koulumajoituksen tyyppistä tilapäistä majoitusta saa järjestää, jos tilan ominaisuudet ja perusasiat, kuten poistumisturvallisuus, ovat kunnossa. Idean kanssa kannattaa ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan tilojen soveltuvuuden ja mahdollisen luvanvaraisuuden varmistamiseksi.

”Wanhan Sataman tilat on tarkoitettu massatapahtumiin, joten siellä on paljon uloskäyntejä ja vessoja. Vartiointi on kunnossa, ja paikalla on ympärivuorokautisesti henkilökuntaa. Tiloihin ei tulla omalla avaimella ja yritetä löytää omaa telttaa keskellä yötä”, läntisen lupayksikön päällikkö Salla Mustonen Helsingin rakennusvalvonnasta kertoo Avecille.

”Wanha Satama lähestyi meitä hyvissä ajoin selvittääkseen, että kaikki menee kuten pitää. Pointtina on se, että tämä on tilapäistä majoitusta, joka liittyy suuriin tapahtumiin. Rakentamisen lainsäädäntö sanoo, että olennainen käyttötarkoituksen muutos vaatii luvan. Tässä sille ei ole tarvetta, koska kyse ei ole pysyvästä ratkaisusta, ja majoittujatkin varmasti ymmärtävät, ettei kyseessä ole hotelli.”

Wanha Satama harkitsee jo nyt erillisen rakennusluvan hakemista, rakennusta kun ei alkujaan ole suunniteltu majoitustoimintaan. Pysyvämpi majoittaminen vaatisi muun muassa suihkutilat.

”Helsingin kaupunki on suhtautunut meihin suopeasti ja kannustavasti. Sovimme, että testataan ja pilotoidaan tämä kesä. Uskon, että tämä toimii, joten sen jälkeen teemme tätä todennäköisesti pitkäjänteisemmin”, Mikko Mäkelä kertoo.

LUE MYÖS: Kuvat hurjasta muutoksesta: Alvar Aallon piilotettu luomus Helsingissä jytisee nyt elektronisen musiikin tanssiklubina

Wanha Satama toimii entisessä makasiinirakennuksessa. KUVA Indoor Camping

LUE MYÖS: Helsinkiin avautui ennennäkemätön luksushotelli: tällaisia ovat sen ravintolat ja baari


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento