Kala ja merenelävät

Osterit ja makkara sovussa samassa annoksessa – tällainen on tähtikokki Rick Steinin kalaravintola

Parhaiten Winchester Etelä-Englannissa tunnetaan siitä, että se oli tuhat vuotta sitten Englannin – vai pitäisikö sanoa silloisen Wessexin – pääkaupunki. Idyllisen pikkukaupungin vetonaula on mahtava katedraali, Englannin pisin sellainen.

Ruokamatkaajat suuntaavat Winchesteriin syömään mereneläviä. Niitä tarjoaa monilla sympaattisilla ruokamatkaohjelmillaan maailmanmaineeseen kohonnut Rick Stein. Itse Steinia näkee harvoin Winchesterissä, sillä ravintola-, hotelli ja kahvilaimperiumin, ruokaohjelmien, ruokakirjojen ja muun bisneksien hoitaminen ympäri maailmaa pitävät miehen alati liikkeessä.

Ex-vaimo ja lapset vahvasti mukana

Rick Stein syntyi vuonna 1947 Oxfordshiressa ja päätyi ravintola-alalle perustaessaan vaimonsa Jill Steinin kanssa vuonna 1975 kalaan ja äyriäisiin keskittyvän The Seafood Restaurantin Cornwallin Padstoween.

Ravintola on yhä voimissaan ja osa Steinin perheen bisnesimperiumia. Padstowen ravintola tarjoaa fine diningia hipovaa tyyliteltyä kalaruokaa arvokkaaseen klassiseen tyyliin ja taiteentäyteisessä miljöössä. Nykyään koiranleuat kutsuvat Padstowea myös Padsteiniksi, sillä Steinin perheellä on suositussa pikkukylässä bisnes poikineen.

Rick Steinilla on ravintola- ja hotellibisneksiä myös Australiassa, mistä hänen toinen vaimonsa Sarah on kotoisin. Ilmeisesti Stein on siviilissä yhtä leppoisa kuin tv-ohjelmissaan, sillä ex-vaimo Jill ja pariskunnan aikuiset lapset ovat vahvasti mukana pyörittämässä bisnestä. Sisustussuunnittelijaksi kouluttautunut Jill vastaa kaikkien Steinien paikkojen sisustuksesta ja brändäämisestä.

Jokaiselle jotain, merellisesti

Rick Stein hallitsee ruoanlaiton niksit monipuolisesti, mutta merenelävät ovat hänen bravuurinsa. Vuonna 2014 Steinit avasivat ensimmäisen ravintolansa Cornwallin ulkopuolelle Etelä-Englannin Winchesteriin.

Padstoween verrattuna Winchesterin ravintolasta tuli astetta rustiikimpi. Winchester elää matkailusta, joten ravintolan on toimittava kuten tasokkaan hotelliravintolan: jokaiselle jotain – mutta merellisesti. Listalta löytyy ideoita Steinin ruokamatkaohjelmista. Yksi annos kumartaa Intiaan, toinen Ranskaan, kolmas Välimerelle – ja monta annosta Cornwalliin.

Astun Winchesterin Rick Steiniin aikaisin arki-iltana. Pöydät täyttyvät hyvää vauhtia. Seinillä on Padstowen kalaravintolan malliin paljon taidetta ja iso hyllyllinen Steinin ruokakirjoja. Muuten sisustus on simppeliä ja modernia brittibistroa, palvelu tuttavallista ja jouhevaa.

Syytä luonnollisesti ollakin, sillä valtaosa saapuu syömään Steinin maineen takia. Ennakko-odotukset ovat kaikilla korkealla.

Savustettua makrillia, uusia perunoita, tomaattia ja Dugléré-kastiketta Rick Steinin kalaravintolassa Winchesterissä. KUVA Mika Remes

Ostereita ja makkaraa

Listan hintahaitari rakentuu pitkälti raaka-aineen mukaan. Pääruoissa äyriäisvati irtoaa liki 60 eurolla, lohikakut alta 20 euron. Muutama vaihtoehto löytyy liha- ja kasvisruokien ystäville.

”Dorset Oyster Charentaise” yhdistää alkupalalistalla osterit mausteisiin maalaismakkaroihin. Erikoista yhdistelmää on pakko testata. Kolme Dorsetin osteria tuo raikkaat terveiset suoraan mereltä ja chorizomaiset makkarat maistuvat mainioilta, mutta silti en ymmärrä, mitä niillä on tekemistä keskenään.
Pääruoka on takuuvarma juttu: savustettua Enderbyn koljaa, uusia perunoita, tomaattia ja voi-kalaliemipohjaista Dugléré-kastiketta. Koljan elegantti savustus saa täydet pisteet, samoin perunoiden kypsyys.

Britit ovat pudding-kansaa, joten jälkimakeat tarjoaa Winchester Pudding. Sen Stein kehitti 1900-luvun alun reseptin pohjalta varta vasten Winchesterin ravintolaan. Puddingin maku Grand Marnier-liemen keskellä lähenee piparkakkua, mutta ruokakermatahna leikkaa tehokkaasti makeutta.

Winchesterin Rick Steinilla ei tarvitse pettyä kehnoon tekemiseen. Kaikki toimii takuuvarmasti eikä ketään järkytetä liian erikoisilla mauilla – eikä ylisuurella laskulla.

LUE MYÖS: Mitä ravintoloiden ronskille edelläkävijälle kuuluu nyt? Avec kävi St. Johnissa, josta on tullut esikuva kokeille ympäri maailmaa

LUE MYÖS: Avec vieraili stadionilla, jossa ei myydä lihaa – jalkapallon vegaaninen ammattilaisseura on suunnannäyttäjä

Rick Stein. KUVA Andrew Callaghan


Rick Stein – Winchester

Osoite: 8, High Street, Winchester

Puhelin: +44 1962 587348

Nettisivut: rickstein.com


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi