Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Baarissa työskentelevä nainen voi kuitata läähätyksen huumorina, mutta muutosta se ei tuo

Baarien työntekijät kuulevat asiakkailta ”hauskoja” letkautuksia illan työvuorossa. Naisten kuulemat letkautukset saavat monesti vihjailevan sävyn. Maailmaan tunnetuimpiin baarimestareihin lukeutuva, Espanjassa vaikuttava Margarita Sader paljasti tasa-arvoa käsittelevässä baariseminaarissa asiakkaidensa klassikkovitsin: ”I want seven Margaritas like you!”

Hänen keinonsa käsitellä seksistisiä loukkauksia on kääntää ne huumoriksi ja sitten unohtaa: ”Ok, with tequila or mezcal?”

Keino voi olla serviisissä tarpeen, mutta muutosta laastariratkaisut eivät ongelmiin tuo.

Osa baarialan ongelmista piilee rakenteissa, kuten se, että 30 vuoden ikä on alalla haamuraja, jonka jälkeen naisia työskentelee baarien operatiivisissa rooleissa selkeästi vähemmän. Tilanne on samansuuntainen myös miehillä.

Syitä operatiivisista töistä jättäytymiseen on monia, ja perheen perustaminen niiden kärjessä. Suurimpia haasteita baarityön ja lapsiperhearjen yhdistämisessä on aika: maailma pyörii eri tahtiin kuin äidin tai isän työ. Ongelma on oikea mutta ei silti mahdoton ratkaista. Tässä artikkelissa kolme perheellistä baariammattilaista kertoo omat tarinansa.

Samaiseen tasa-arvoseminaariin osallistui myös meksikolainen Gina Barbachano. Hän korosti, että työn ongelmia ratkaistaan nostamalla kissa pöydälle. Oiva neuvo mielestäni.

”Sano rohkeasti ääneen, mitä haluat ja minne olet menossa. Ihmisillä on yleensä halu auttaa sinua matkallasi sinne. Jos sinua kohdellaan huonosti, lähde. On monta muuta työpaikkaa, jotka odottavat juuri sinua.”

LUE MYÖS: Tequila ja mezcal sopivat jopa klassikkodrinkkeihin – ja jos sinullakin on tequilatrauma, sen pystyy selättämään


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker