Ravintolat

Suomalainen ravintola Ruissalon maininki Netflixin Unelmien näköalaravintolat -sarjassa

Netflixin Unelmien näköalaravintolat -sarjan ideana on kohottaa ravintoloiden toiminta ja ruokalistan taso upeiden maisemien tasolle designin, sisustuksen ja paikallisen kulttuurin avulla. Sarjassa isäntinä toimivat ravintoloitsija Nick Liberato, sisustussuunnittelija Karin Bohn sekä keittiömestari Dennis Prescott. Jokaisella oli oma kuvausryhmänsä, jonka kanssa isännät kiersivät eri kohteissa.

Ruissalon Maininki on ainoa Suomessa sarjaan kuvattu ravintola. Sarjan muut jaksot kuvattiin Sloveniassa, Kanadan Muskokassa ja Brittiläisessä Kolumbiassa, Yhdysvaltain Neitsytsaarilla, Arizonassa sekä Havaijilla. Suomen jakso on kuvattu Turussa viime vuonna keskellä juhannusviikkoa.

”Ohjelma tehtiin hyvin autenttisesti, mukana ei ollut yhtään käsikirjoitettua lausetta. Ja kun ohjelmassa tapaamme asiantuntijat ensimmäistä kertaa, me tosiaan tapasimme heidät oikeastikin ensimmäistä kertaa. Kamerat kävivät koko ajan, ja mitään missä me olimme mukana, ei otettu uusiksi. Tilanteista tuli aidosti sellaisia kuin ne olivat”, ravintoloitsijat Turo Jokinen ja Marina Björkenheim-Jokinen kertovat.

”Tämä on meille ihan mieletön käyntikortti ja luo näkyvyyttä ravintolallemme.”

Tuotantoryhmän päätyminen Suomeen ja Turkuun oli Visit Finlandin ja Visit Turun PR-yhteistyön tulosta. 

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Turo Jokinen (vas.) ja Marina Björkenheim-Jokinen Ravintola Maininki
Turo Jokinen (vas.) ja Marina Björkenheim-Jokinen.

Ravintolarakennukselle uusi ilme

Merkittävin ohjelman myötä toteutunut muutos oli vanhan ravintolarakennuksen kasvojenpesu.

”Ravintolasalille piti tehdä jotakin, mutta kun kyseessä on suojeltu rakennus, muutokset ovat aina hankalia. Ohjelma auttoi meitä tässä, saimme uudistettua ravintolan sellaiseksi kuin halusimmekin”, Turo Jokinen kuvailee. 

Maininki sijaitsee Turun Pursiseuran yhteydessä, Ruissalon luonnonkauniissa saaressa. Pursiseura on Suomen vanhin suomenkielinen pursiseura, joka perustettiin 1906 Pursiseura Maininki -nimisenä. Kun Jokiset miettivät ravintolalleen uutta nimeä, Maininki oli selvä valinta; siinä kohtaavat nykypäivä ja ravintolan historia.

Vaikka kyseessä onkin Pursiseuran yhteydessä toimiva ravintola, asiakaskunta on laaja. Vakioasiakkaita ovat Ruissalon saaren kesäasukkaat, joista jotkut käyvät syömässä lounaan jopa viisi kertaa viikossa. Lounastajia tuleekin Turun keskustasta saakka ja ruokailijoita on noin 70 päivässä. 

Ravintola Maininki on helppo tapa tavoittaa saaristoelämys, joten se kiinnostaa myös turisteja. 

Netflix-näkyvyys on tuonut jo kesäksi pöytävarauksiakin, aina Argentiinaa, Meksikoa ja Slovakiaa myöten.

Asiakkaita houkutellaan Turun keskustasta matkaamaan herkuttelemaan saaristoon Driver’s Menulla. 

”Neljän hengen ryhmän ei tarvitse miettiä miten päästä saaristoon ja takaisin, ilman omaa autoa. Ja kate paranee, kun ruokamyynnin ohella kaupaksi käy myös juomia.”

”En muuttaisi mitään ruokalistaltanne”

Netflixin ravintolasarjan ravintoloitsija Nick Liberato oli Jokisten mukaan varsin tyytyväinen Mainingin menuun.

”Hän sanoi, ettei muuttaisi siitä mitään. Meillä suositaan hyvin hentoja, merenläheisiä makuja, jotka maistuvat myös lapsille. Lasten suosikkiruoka onkin ollut kalakeitto. Tarjolla on toki myös listan ulkopuolelta lihapullia ja nakkeja, jos joku kaipaa niitä.” 

Mainingin kokkina työskentelee kesän ajan Arttu Parviainen, joka on valittu kahdesti Turun alueen Nuoreksi kokiksi. Hän edusti Turkua Nuorten kokkien SM-kilpailuissa 2019.

Ravintola Mainingin viinit tulevat Bordeauxin alueella toimivalta, suomalaisen Nea Berglundin Chateau Carsin -viinitilalta.

”Nean tilalla joka ainoa rypäle on käsin poimittu ja niistä tehdään loistavia viinejä pieteetillä. Meillä on vain yhden viinitalon tuotteita ja olemme niistä ylpeitä. Kauppahallin Herkkunuotasta haetaan aamulla kalastettua kalaa, virvoitusjuomat ja kevytoluet tulevat Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta,  Vihannespörssi toimittaa kasvikset. Leivät leivotaan itse ravintolan keittiössä ja kalat savustetaan omassa pihassa”, Turo Jokinen listaa.

Ravintola Mainingin piti avata ovensa jo huhtikuussa, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat, kuten muillakin ravintoloilla. Tätä kirjoittaessani näyttää vahvasti siltä, että avajaisia vietetään vihdoin kesäkuun alussa.

Flank Steak Ravintola Maininki Turku
Flank Steak Mainingin tyyliin.

KUVAT Bo Stranden, Marble Media/Netflix

Julkaistu Aromissa 28.5.2020.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi