Viini

Ainoa Winery muuttaa metsiemme aarteet salonkikelpoisiksi viineiksi

Paola Guerrero de Cohenin ja David Cohenin Massachusettsissa alkanut kotiviiniharrastus on jalostunut Suomeen muuton myötä ammattimaiseksi viininteoksi. Kosmopoliitti pariskunta arvostaa paikallisia raaka-aineita ja näkee ne hiukan toisin kuin me ikämme korvessa taivaltaneet.

”Voimme tehdä viiniä mistä vain, kaikkea kannattaa kokeilla. Kaiken avain on pääsy maailman parhaiden raaka-aineiden äärelle. Viinistä tulee juuri niin hyvä kuin raaka-aineiden laatu antaa myöden,” David Cohen sanoo.

Kokeilemisen, yrityksen ja erehdyksen kautta rakentuu myös Ainoa Wineryn tarina. Yritys tunnettiin helmikuuhun 2018 asti nimellä Finnviini. Se oli kunnianosoitus suomalaisuudelle, mutta kalskahti varmasti monen suomalaisen korvaan neuvostoaikaiselta. Niinpä yrittäjät julkistivat Suomalaisen ruokakulttuurirahaston tunnustuspalkintojen jaon yhteydessä uuden nimensä Ainoa Winery. Ainoa laatuaan. Tänä vuonna yritys palkittiin pohjoismaisessa Embla -ruokakilpailussa pohjoismainen ruoka-artesaani -sarjassa.

Vuonna 2015 alkunsa saanut yritys ei huokunut menestystä heti alussa. Sommelierit eivät edes maistaneet viinejä, eikä kukaan ostanut mitään ensimmäisen toimintavuoden aikana. Onnenkantamoinen oli se, että Ateljé Sotamaan Tuuli ja Kivi Sotamaa innostuivat tuotteesta ja antoivat sille sen arvoisen modernin ilmeen.

”Emme voi tehdä mitään, jos tuote on huono. Meidän tehtävämme on luoda fiilis, jossa syntyy halu ostaa tuote,” Kivi Sotamaa summaa.

Linjakkaat pullot erottuvat edukseen mistä hyvänsä hyllystä myös maailmalla, ja se onkin seuraava askel.

Mitalit tuovat uskottavuutta

Ainoa Winery päätti hakea puolueettomia arvioita ulkomailta, kun tie Suomessa nousi pystyyn. Ensimmäisenä suomalaisena viininä Ainoa Wineryn Sametti sai kultamitalin Kaliforniassa järjestetyssä viinien laatukilpailussa, joka oli vuoden 2016 International Eastern Wine Competition. Sittemmin mitaleita on tullut lisää, muun muassa Vaapukalle Pariisissa maaliskuussa 2017 järjestetyssä Vinalies Internationales -viinikilpailussa. Tyypillistä palkinnoille on, että ne ovat ensimmäisiä laatuaan marjaviineille ja monesti ylipäätään suomalaisille alkoholituotteille.

Ainoa WInery marjaviinit
 | Mariaana Nelimarkka

David Cohen kuvailee mitalin merkitystä suureksi – ne ovat vakuuttaneet huippuravintolat siitä, että tuotetta kannattaa maistaa ja yhdistää ruokiin.

Yksi alkuperäisistä epäilijöistä oli sommelier Samuil Angelov. Hän kuitenkin ihastui Ainoan viineihin niitä maistettuaan, ja kuuluu nykyään yrityksen neuvonantajiin.

”Sametti valloitti minut! Ainoa on todella ainoa, joka tekee tällaisia viinejä, ja he tuntevat suomalaiset metsän todella hyvin,” Angelov sanoo.

Viinit ovat – osin ulkomaisten palkintojen ansiosta – löytäneet tiensä Suomen parhaisiin ravintoloihin. Muun muassa Nokka, Savoy ja Palace ovat valinneet Ainoa Wineryn persoonalliset tulkinnat ruokiensa pareiksi. 

Viinejä markkinoi nyt Vindirekt, jonka perustaja Jean-François Galtat kuuluu yrityksen neuvonantajiin. 

”On huippua, että saamme vihdoin ammattilaisten näkemyksen avuksi tuotekehitykseen,” Cohen toteaa.

Myös talousasioissa kaivattiin lisää osaamista, ja niissä auttaa hallituksen puheenjohtaja, Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

Vuosituotanto nousuun 

Merkittävintä Ainoa Winerylle ja toiminnan kehitykselle on, että yrityksellä on vihdoin omat tilat. Aiemmin Lepaalla tehdyt viinit saavat jatkoa Hollolassa tehdyistä tuotteista.

Pariskunta etsi pitkään omaa paikkaa, ja pääsi lopulta tänä vuonna muuttamaan Hollolan Miekkiöön, mistä löytyi ihanteellinen kombo: koti perheelle ja samalla tontilla tuotantotilaksi sopiva rakennus. Se on nyt muunnettu elintarviketilaksi, ja mikä parasta, elokuun lopulla vietettiin myös myymälän virallisia avajaisia.

Uudessa tilassa tarkoitus on nostaa vuosituotanto noin 50 000 litraan jo tänä vuonna. Siinä auttavat vielä ennen uuden sadon hyödyntämistä nousevat uudet tankit. Tällä viikolla viinit pulputtivat vielä käytännöllisissä, mutta ei niin esteettisissä muovisissa kuutioissa, mutta ensi viikolla asennetaan terästankit.

Julkaistu Aromissa 30.8.2019.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi