Vaikuttaja

Suomen ravintolakulttuuri on liian arka ja äijämäinen, sanoo Kozeen Shiwan: ”Ihan absurdia”

Kozeen Shiwan on lapsesta asti tiennyt, että hänestä tulee vielä jotain suurta. Keittiömestarina hän tähtää maailman huipulle. KUVA Sami Repo. KUVAUSASU Vilma Velt.

Peruskoulun Kozeen Shiwan päätti alle kutosen keskiarvolla, mutta kokkikoulussa hän oli luokkansa priimus. Kun hän tajusi löytäneensä keittämisestä oman juttunsa, hän keskittyi siihen täysillä. Nuori kokki asetti rimansa korkealle, hankkiutui tähtiravintoloihin harjoitteluun ja suuntasi alan kilpailuihin.

Tähtäimessä oli alusta asti selkeä tavoite: olla jonain päivänä yksi maailman parhaista.

”Olen muutenkin elämässä sellainen, että mitä tahansa teenkin, haluan olla siinä paras. Kun skeittasin tai tein musaa, halusin mennä huipulle. Kokkina haluan ottaa kansainvälisellä tasolla aseman, jossa minulla on absoluuttinen valta hallita tätä koko peliä”, Shiwan sanoo.

Kokkikoulun jälkeen Shiwan päätyi kokiksi Askiin. Siellä hän pääsi kokemaan, kuinka ravintola saavutti Filip Langhoffin johdolla ensimmäisen Michelin-tähtensä. Käytyään välillä imemässä oppia ulkomailta Shiwan palasi Askiin, tällä kertaa keittiömestariksi. Työ oli antoisaa, mutta hän janosi enemmän.

Vuonna 2017 Shiwan lähti Askista päästäkseen toteuttamaan itseään oman pop upin muodossa. 18 ruokalajin illallinen oli osa Designmuseon Enter and Encounter -näyttelyä: omanlaisensa kokonaistaideteos, jossa ruoka ei ole vain ruokaa vaan ilta täynnä tarinoita ja elämyksiä kaikille aisteille.

Media kiinnostui Shiwanin omaleimaisesta lähestymistavasta, ja keskustelua käytiin kiivaasti siitä, voiko ruoka olla taidetta. Se oli hänelle merkittävä läpimurto. Tämän jälkeen Shiwan on toteuttanut useita kunnianhimoisia pop upeja Suomessa ja ulkomailla aina Hongkongia myöten. Hän kutsuu itseään pop up -kuninkaaksi.

”Suomen pop up -kulttuuri on oikeastaan pitkälti minun ansiotani.”

”Suomen pop up -kulttuuri on oikeastaan pitkälti minun ansiotani. Ennen minua ei juuri kukaan täällä tehnyt niitä.”

Shiwan kertoo kehittyneensä pop upien myötä valtavan paljon kaikessa, mikä liittyy ravintolan avaamiseen ja konseptointiin. Tärkeintä on kuitenkin ollut se, että hän on päässyt toteuttamaan puhtaasti omia visioitaan ja luomaan jotain täysin uutta.

Erilainen jo lapsena

Kozeen Shiwan haluaa ravistella alaa ja näyttää, että ravintolan ei tarvitse yrittää vastata muiden odotuksiin. Hän kertoo olevansa trendien vastainen ihminen, joka kulkee valtavirtaa vastaan ja haluaa kyseenalaistaa totuttuja toimintamalleja.

Kozeen Shiwan
Kozeen Shiwan toteuttaa määrätietoisesti strategiaa, jonka avulla hän pyrkii maailman huipulle. KUVA Sami Repo

”Yhteiskunta painostaa siihen, että pitäisi pysytellä raameissa, mutta olen itse aina ollut sitä vastaan. Minulle ei riitä tavanomainen, eikä minua kiinnosta kädenlämpöiset asiat. Haluan nousta korkeammalle.”

Shiwan korostaa, että aina ei tarvitse mennä perinteisiä polkuja pitkin. Hänellä on kova halu näyttää maailmalle, että asioita voi tehdä myös toisin.

Shiwan on pienestä pitäen ollut vahvasti kiinnostunut muodista ja musiikista ja ammentanut niistä inspiraatiota myös ravintoloitsijana. Jo lapsena Sulaimaniassa Irakin Kurdistanissa hän pukeutui eri tavalla kuin muut. Siinä missä Suomessakin valtavirrasta poikkeava voi joutua helposti silmätikuksi, Sulaimaniassa tilanne oli vielä pahempi.

Kun hän pakeni perheensä kanssa 9-vuotiaana Lahteen, hän sai osakseen rasistista huutelua, kiusaamistakin. Lapsuus ja nuoruus ei ollut helppo, mutta vahva usko tulevaan auttoi jaksamaan.

”Olen aina tuntenut itseni hyvin erityiseksi ja tiennyt, että minusta tulee jotain suurta.”

Suomen mittakaavassa Shiwan on saavuttanut paljon, mutta maailman huipulle on vielä matkaa. Sitä varten hänellä on pitkälle mietitty strategia, jota hän toteuttaa määrätietoisesti.

Michelin-tähdet hampaisiin?

Shiwanin ensimmäisen pysyvän ravintolan oli määrä nousta Katajanokalle, mutta projekti ei mennyt maaliin asti. Tämänkin vastoinkäymisen Shiwan käänsi voitokseen. Ilman sitä ei olisi syntynyt The Roomia, jonka hän avasi syksyllä Helsingin keskustaan. Aluksi sitä pidettiin pop uppina, mutta talven tultua varmistui, että The Room jää pysyvämmin paikoilleen.

Helsingin Pohjois-Esplanadilla, ravintola Lulu’sin uumenissa sijaitseva tiskillä varustettu tila on mitä parhain areena Shiwanin kaltaiselle tarinankertojalle. Seitsemän ruokalajin menu mukailee hänen elämäntarinaansa, ja jokainen annos esitellään vieraille tarinan kera.

”Tämän ravintolan kanssa olen palannut kokkikouluaikojen energioihin. Olen niin innoissani tästä, että mikään ei tunnu mahdottomalta”, Shiwan sanoo.

Hän toivoo saavansa The Roomiin Michelin-tarkastajat vieraakseen ja vitsailee suunnittelevansa ensi kesän Michelin-gaalaa varten hampaidensa koristeeksi uusia grillsejä, joissa kimaltelee tähti.

”Tarkoitus on mennä huipulle tällä ravintolalla, eikä sen pitäisi olla vaikeaa tällä tasolla. The Room on sellainen paikka, mistä moni sanoo, ettei siellä tiedä, ollaanko Lontoossa vai New Yorkissa vai missä. Siellä on niin maaginen ilmapiiri, että voisit olla missä tahansa suurkaupungissa.”

LUE MYÖS: Mahtava ravintolauutinen: Pohjoismaiden Michelin-tähdet jaetaan Helsingissä

Shiwan uskoo, että rohkeudella ja itsevarmuudella on valtava merkitys millä tahansa alalla, myös ravintolabisneksessä.

”Jos uskot itseesi ja omaan juttuusi, se on valtava supervoima. Jo urani alussa pidin itseäni yhtenä Suomen parhaista kokeista. Jos käyttäydyt ja ajattelet tavoitteesi mukaisesti, sinusta voi myös tulla sellainen.”

Suomalaiseen ravintolaskeneen Shiwan toivoisi rutkasti lisää rohkeutta. Hänen mukaansa rohkeus puuttuu alalta täysin, ja se johtuu epäonnistumisen pelosta.

Kozeen Shiwan
Kozeen Shiwan haluaa rikkoa rajoja ja näyttää, ettei aina tarvitse kulkea perinteisiä polkuja pitkin. Käsissä hänellä on nimikkoannoksensa Kuningasperunan kuoret. KUVA Sami Repo

”Ihmisillä on pelkotiloja valtavan paljon. Pelätään oman aseman menettämistä ja Michelin-tähtien menettämistä eikä uskalleta olla omia itsejään, mikä on valtavan surullista.”

Ravistelua kaipaisi myös suomalainen ruokakulttuuri, joka on polkenut Shiwanin mukaan liian pitkään paikoillaan.

”Meidän pitää päästää irti menneisyydessä elämisestä ja herätä tähän maailmaan. Kukaan ei ota huomioon sitä uutta Suomea, johon värilliset ja maahanmuuttajat tuovat uutta hyvää ruokakulttuuria.”

Buustioravanpyörä

Shiwanin oma nimikkoannos, Kuningasperuna, on hyvä esimerkki hänen peräänkuuluttamastaan muutoksesta.

Kuningasperuna syntyi vuonna 2016, kun hän valmistautui Vuoden kokki -kilpailuun. Aluksi se oli klassinen suomalais-ranskalainen annos, mutta nyt suolakuoressa kypsennetyn perunan kruunaa mangosta tehty ambakastike. Annos on kehittynyt nykymuotoonsa samalla, kun Shiwan on palannut juurilleen ja tuonut lähi-idän makuja fine diningiin.

Totutuista kaavoista irtautuminen vaatii rohkeutta. Shiwanille itselleen rohkeus on ollut kantava voima, joka on ajanut häntä eteenpäin vaikeinakin hetkinä. Myös silloin, kun hän ajautui burn outin partaalle pyöritettyään ensin päivätyönsä ohella I Am Summer Season -pop upia ja haalittuaan sen päälle lisää töitä.

Kun voimat loppuivat, hän ei halunnut puoleen vuoteen katsoakaan ravintoloihin päin. Silloinkin hän piti kirkkaana mielessään tavoitteensa ja jatkoi työskentelyä unelmansa eteen, kun oli siihen valmis.

”Ajattelin, että tämä on vain pieni takapakki, joka vain vahvistaa.”

Shiwanin mukaan rohkeus kumpuaa itsevarmuudesta. Rohkeus tai itsevarmuus ei kuitenkaan synny itsestään, vaan sitäkin voi harjoitella.

”Rohkeutta voi kasvattaa sillä, että puskee itseään epämukavuusalueelle ja tekee asioita, joita ei ole ennen tehnyt.”

Shiwan muistuttaa, että myös ympäröivillä ihmisillä on iso merkitys siihen, millainen käsitys meillä on itsestämme ja omista kyvyistämme. Hän kehottaa olemaan tietoinen siitä, onko ympärilläsi ihmisiä, jotka kannustavat sinua, vai ihmisiä, jotka syövät rohkeuttasi ja vetävät alaspäin.

Myös menestys ruokkii itsevarmuutta. Jo uransa alkuvaiheessa Shiwan työskenteli Michelin-ravintoloissa ja menestyi kansainvälisen tason kilpailuissa. Kun hän lähti luomaan omaa uraansa pop upien kautta, hänet noteerattiin sekä mediassa että keittiö- ja taide­piireissä. Shiwan itse kutsuu tätä buustioravanpyö-
räksi.

Mikään ei kuitenkaan ole tullut ilmaiseksi.

”Menestykseni ja itsevarmuuteni on rakennettu ja saavutettu, sen eteen on tehty töitä.”

”Pitää osata myös itkeä”

Ei uskoisi, että kultaisten grillsien kiillottaman hymyn takana piilee myös epävarmuuden hetkiä. Kuten moni muukin lahjakas ihminen, myös Kozeen Shiwan kärsii huijarisyndroomasta. Senkin hän on kääntänyt voitokseen.

”Jos uskot itseesi ja omaan juttuusi, se on valtava supervoima.”

”Vaikka olen ollut tosi taitava, niin olen luullut, etten oikeasti osaa tarpeeksi. Vaikka se on haitannut todella paljon elämääni, se on myös puskenut minua eteenpäin.”

Kun epävarmuus iskee, on vain muistettava, kuka on ja mihin on menossa.

Ollakseen rohkea on ensin voitettava omat pelkonsa. Se vaatii itsetutkiskelua.

”Pelkohan on se, mikä eniten pidättelee meitä, mutta pelot ja epävarmuus ovat lopulta vain meidän omassa päässämme.”

Itsetutkiskelua Shiwan on harrastanut jo pitkään. Häntä kiehtoo ihmismieli ja ihmisyys, ja hän ahmii alan kirjallisuutta self helpistä johtamisoppaisiin. Lukeminen on auttanut ymmärtämään paremmin sekä omaa että muiden käyttäytymistä. Kirjoista hän saa työkaluja, joilla voi kehittää itseään olemaan parempi ihminen ja parempi työnantaja.

Itsetutkiskelua suomalaisessa ravintolakulttuurissa ei Shiwanin mukaan ole juurikaan harrastettu.

”Näistä asioista ei ole puhuttu ravintolamaailmassa, koska siellä on niin vahva äijäkulttuuri. Se, ettei saisi esimerkiksi itkeä, on ihan absurdia. Jos on itsevarma, niin pitää osata myös itkeä ja olla oma itsensä. Tuollainen vanha maskuliininen keittiökulttuuri kertoo vain ihmisten pienuudesta.”

Shiwan tietää sohivansa muurahaispesää. Hän on tottunut siihen, että hänen kommenttinsa saattavat ärsyttää.

”Joku voi suuttua tästäkin, mutta jos suuttuu, sekin kertoo jo tosi paljon.”

Sekin kertoo vain ihmisyydestä.

LUE MYÖS: Ravintolayrittäjä Sirly Ylläsjärven päätä ei palele, paitsi trikoissa tunturin huipulla – ”Tuntui että korvat tippuvat”

Kozeen Shiwan
Myös Kozeen Shiwanissa piilee epävarmuutta. Itsetutkiskelua hän suosittelee kaikille. KUVA Sami Repo

Tarkennus: Ennen Kozeen Shiwania pop up -ravintoloita on järjestetty Ravintolapäivien yhteydessä vuodesta 2011 alkaen. Fine dining -tyylisiä pop up -ravintoloita ovat järjestäneet muun muassa Eric Räty ja Toni Toivanen vuosina 2011-2013. Ossi Palonevan pop up -ravintola Villd avattiin vuonna 2015.


Kozeen Shiwan

  • 34-vuotias keittiömestari ja ravintoloitsija, joka on juuri avannut ensimmäisen oman ravintolansa The Roomin Helsingin keskustaan.
  • Syntynyt Sulaimaniassa Irakin Kurdistanissa, varttunut Lahdessa ja asuu nyt Helsingissä.
  • Kaikki tai ei mitään.

 


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi