Talous

Tapahtumien yleisö­määr­ät laahaavat huippuvuosista – aktiivi­­­­kävijöiden määrä romahti

Kulttuuritapahtumiin osallistuminen, kuten elokuvissa, konserteissa, elävissä esityksissä, museoissa ja urheilutapahtumissa käynti, ei ole palannut huippuvuosien tasolle. Asiasta kertoo Tilastokeskuksen tuore tutkimus.

Vertailuvuotena tilastossa on vuosi 2015, joka oli edellinen kerta, kun vastaava survey-tyyppinen tutkimus toteutettiin, kertoi tilastokeskuksen tutkija Riitta Hanifi Avecmedialle. Tutkimusta varten haastateltiin 9 000 ihmistä ympäri Suomea vuonna 2022.

”Jos tällainen tutkimus tehtäisiin joka vuosi, erot olisivat pieniä. Kun tutkimus tehdään pidemmällä aikavälillä, muutokset nähdään paremmin”, Hanifi sanoo.

Koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset tapahtumatoiminnalle katkaisivat aikaisemman nousujohteisen kehityksen, eivätkä kävijämäärät olleet palautuneet koronaa edeltävälle tasolle ainakaan vielä vuonna 2022.

Vastaavasta kehityskulku näkyy myös Finland Festivalsin tilastoista, joiden mukaan heidän 83 jäsenfestivaalia toipuivat hyvin koronapandemiasta, mutta yleisömäärät eivät olleet vielä vuonna 2022 saavuttaneet koronaa edeltänyttä tasoa.

Aktiivinen kulttuuriharrastaminen romahti

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan varsinkin aktiivinen kulttuuriharrastaminen vähentyi vuonna 2022 selvästi verrattuna vuoteen 2015. Vähintään neljä kertaa vuodessa tapahtumissa käyneiden osuus väheni kaikissa kulttuuriharrasteissa.

Kun vielä vuonna 2015 kaikista 16 vuotta täyttäneistä henkilöistä noin 24 prosenttia oli käynyt elävissä esityksissä, kuten konserteissa tai tanssiesityksissä, vuonna 2022 osuus oli enää noin 6 prosenttia.

Urheilutapahtumissa vähintään neljä kertaa vuodessa käyneiden osuus puolittui ja elokuvissa vähintään neljä kertaa vuodessa käyneiden osuus väheni kolmannekseen aikaisemmasta. Museoissa, taidenäyttelyissä, arkeologisilla tai historiallisilla paikoilla aktiivisesti vierailleiden osuus puolestaan laski noin 20 prosenttiin noin 12 prosenttiin.


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento