Palkka

Ravintolakonkari kertoo avoimesti palkastaan – Kari Hiltunen on asettanut työlleen minimihinnan

Millainen palkka ravintola-alalla pitkään työskenneellä on? Palkka-avoimuutta kannattava Kari Hiltunen kertoo avoimesti tuloistaan. Voit lukea Länsiväylän jutusta myös kahden toisen alan työntekijän ajatuksia palkastaan. Jutussa tarkemmin myös Teemasuomalaisen tutkimuksesta.

Kari Hiltunen, 51, ravintola-alan ammattilainen:

”Olen tehnyt ravintola-alan töitä yli 30 vuotta. Teen töitä projekti- ja sesonkiluonteisesti. Kokeilin muitakin töitä, mutta osaan tämän parhaiten.

Bruttopalkkani on 2 500–4 000 euroa kuukaudessa tehtyjen työtuntien mukaan. Verojen, sosiaaliturva- ja muiden maksujen jälkeen käteen jää tänä vuonna noin 1 600–2 800 euroa kuukaudessa. Rahani menevät elämiseen, minulla ei ole säästöjä.

Ensimmäinen kesätyöni oli kebab-pitseriassa, sen jälkeen olen ollut ympäri Suomea ja ulkomailla töissä erilaisissa ravintoloissa. Kuopiossa asun nyt neljättä vuotta ja käyn täältä töissä muuallakin. Olen tehnyt töitä tarjoilijasta ravintolapäällikköön ja ollut yrittäjänä kesäravintoloissa. Teen myös festaritöitä, vastaten isoistakin kokonaisuuksista. Viime talven työskentelin Rukalla ja Tahkolla.

Alallamme ei makseta matkakorvauksia työmatkoista. Ajoihin menee helposti 400–500 euroa kuukaudessa, jota voi seuraavana vuonna verotuksessa sitten vähentää. Sesonkityöntekijän pitää myös maksaa majoituspaikastaan 250–500 euroa kuukaudessa oman vakituisen asuntonsa päälle.

Alan haasteena ovat lisät. Emme saa lauantaikorvauksia. Ilta- ja yölisämme ovat todella pienet. Ylityökorvauksia ei käytännössä ikinä makseta työajan tasoittumisjärjestelmän vuoksi.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Perustuntipalkan pitäisi olla 15–25 euroa tunnilta.

Kari Hiltunen
Kari Hiltunen muistuttaa, että palkan suhteen pitää usein aloittaa pohjalta. KUVA Jaakko Heiskanen

Teen 4–18-tuntisia työpäiviä. Työpäivän aikana askeleita on tullut parhaimmillaan yli 36 000. Yhteiskunta on edelleen rakennettu niin kuin kaikki työskentelisivät kello 8–16, vaikka meitä vuorotyötä tekeviä on paljon.

Pitkäaikainen kumppanini on tottunut työrytmiini, sillä tapasimme onneksi jo silloin, kun hän työskenteli vielä samalla alalla. Aiemmissa parisuhteissa ei ole välttämättä ymmärretty, että en aina tiedä esimerkiksi, mihin kellonaikaan työni loppuvat.

Kokemuksen kerryttyä olen saanut määrätä työehtoni, kaikki alalla eivät saa. Päätin joskus, että en enää lähde töihin alle tietyn minimipalkan.

Perustuntipalkan pitäisi olla 15–25 euroa tunnilta riippuen kokemuksesta ja omista taidoista. Lisien pitäisi näytellä huomattavasti suurempaa osaa palkassamme, kuten ne tekevät muilla aloilla. Kannatan palkka-avoimuutta.

Alalle haluaville sanoisin, että kukaan meistä ei ole valmis koulusta tultuaan. Jokainen työpaikka on erilainen. Voi asettaa tavoitteita, haluaako esimieheksi vai ei, ja etsiä, onko oma paikka henkilöstöravintolassa, yökerhossa vai fine dining -ravintolassa. Palkan suhteen pitää aloittaa pohjalta ja osoittaa kykynsä ahkeralla työnteolla ja sosiaalisilla taidoilla. Toki toivoisin, että alan palkat nousisivat.

Pandemia vaikutti alaan paljon. Työntekijöille ilmoitettiin muutama tunti ennen, jos jokin paikka suljettiin tai aukioloja supistettiin. Työntekijät jäivät vaille tukea, ja niin ei saa käydä enää koskaan. Ravintola-alalla on työvoimapula. Maahanmuutto auttaa tässä, ja ravintola-alalla työskentelee paljon ahkeria maahanmuuttajia.”

LUE MYÖS: Pitäisikö ravintola-alalla ottaa taas käyttöön prosenttipalkka? Tekijäpula on valtava ongelma

LUE MYÖS: Anita Peksiev aloitti eläkeiässä työt kahvilassa – näin seitsemänkymppinen pärjää nuorempien mukana


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi